UDMR este pe cale sa isi fructifice la maximum potentialul de negociere ce i-l confera cele sapte procente obtinute la parlamentare. Dupa cum afirma surse din conducerea Aliantei, Uniunea va obtine trei posturi-cheie in guvern.

Marko Bela, vicepremier

Prima pozitie care va influenta deciziile politice la nivelul coalitiei guvernamentale ii va reveni presedintelui UDMR, Marko Bela, care va deveni vicepremier fara portofoliu, pe modelul Talpes, urmind sa coordoneze anumite domenii.

Senatorul Gyorgy Frunda este cotat cu sansa cea mai mare de a obtine Ministerul Integrarii, iar in cazul deputatului Borbely Laszlo s-a optat pentru un post de ministru delegat pentru amenajarea teritoriului, in cadrul Ministerului Transporturilor.

Adriean Videanu va coordona domeniul transporturilor din pozitia de vicepremier, desi initial se vehicula ideea numirii lui in fruntea Economiei. Cel mai probabil, Finantele, care revin liberalilor, vor fi gestionate de Dan Radu Rusanu, in acest caz Economia urmind sa revina, teoretic, tot PD, ea putind fi considerata in acest moment obiect de negociere pentru formarea guvernului.

La Aparare, cel mai bine pozitionat este, totusi, fostul ministru din Guvernul CDR Sorin Frunzaverde, la Administratie si Interne, Cezar Preda, seful PD Buzau. Secretar de stat si, probabil, sef la IGP va fi Dorin Iacob, venit in PD din partidul lui Virgil Magureanu.

Justitia, in suspans

Alte nume noi intrate in poll position sint Mihai Voicu, actualul secretar general al PNL - va coordona Secretariatul General al Guvernului - si Dorel Sandor - care ar putea fi propus director SIE, la propunerea lui Basescu. Aceleasi surse citate spun ca s-a convenit ca SRI sa revina liberalilor, care inca nu au un favorit pentru scaunul spionajului extern.

Celelalte nume vehiculate pentru restul de ministere ramin in principiu aceleasi, cu amendamentul ca pe intreaga lista ar putea interveni schimbari in functie de eventuale negocieri in extremis. Ramin pe pozitii, asadar, Gheorghe Flutur (PNL) - la Agricultura, Razvan Ungureanu, apropiat PD - la Externe, Andrei Marga (PNL) - Educatie, Mircea Cinteza (PNL) - Sanatate.

Inca nu exista un favorit cert pentru Justitie, care revine liberalilor, cele mai mari sanse avindu-le Flavius Baias.