Comasarea celor doua piete intr-o singura entitate juridica este o tinta strategica a dezvoltarii pietei de capital autohtone si este asteptata de intreaga comunitate din domeniu.

CAUZE. Cauza oficial invocata se refera la termenele legale lungi care trebuie respectate in procesul de transformare a BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni. "Procesul de fuziune poate fi inceput numai dupa ce BVB devine societate pe actiuni. O fuziune dureaza, in medie, aproximativ patru luni.

In consecinta, procesul nu poate fi terminat mai devreme de luna iunie", a explicat Andrei Siminel, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare si copresedinte al Comitetului Comun de Dezvoltare BVB – BER. Aceasta etapa nu se poate incheia mai devreme de mijlocul lunii februarie 2005.

Abia apoi se poate declansa procesul de fuziune propriu-zisa dintre BVB si BER, aceasta din urma fiind deja societate pe actiuni.

BANII. Reorganizarea BVB ca societate pe actiuni presupune distribuirea, sub forma de capital social, a unei parti din patrimoniul institutiei catre membrii care devin actionari.

Raportul de evaluare realizat de KPMG a stabilit ca patrimoniul institutiei se ridica la 15,5 milioane de euro, dar capitalul social va fi stabilit corespunzator valorii activelor nete corectate, de 5,08 milioane de euro, potrivit unor surse din conducerea BVB.

SCOPUL UNIFICARII

Fuziunea burselor ar trebui sa asigure un suport comun si mai ieftin de tranzactionare a actiunilor "societatilor deschise", dar si realizarea unei mai bune reprezentari externe. Indicii cumulati ai celor doua burse vor recomanda mai bine Bursa romana unica, avand in vedere marile miscari de fuziune la nivel european.

Pe aceasta tema, multi brokeri romani s-ar bucura mai mult intr-o colaborare apropiata cu Bursa de la Viena. Eventuala fuziune cu Bursa de la Atena ar contribui mai bine la operatiunile din regiunea sud-est europeana.