Daca solictarea Romtelecom va fi aprobata de autoritatea in domeniu, atunci factura la telefonul fix va fi mai scumpa cu 39,7 la suta. Abonamentele nu scapa de altoiri tarifare. Concret, abonamentul standard, fara minute incluse, va fi mai scump cu 78.400 de lei. Cel cu 0,8 euro convorbiri incluse va costa cu 74 de mii de lei mai mult, iar cel de 1,65 de euro cu minute incluse va fi cu 69.

600 de lei in plus.

De asemenea, compania solicita si scumpirea abonamentului social cu 143 de mii de lei.

Rebalansarea costurilor tarifare contine insa si ieftiniri. Este vorba de convorbirile interjudetene, pentru care vom plati cu 276 de lei mai putin, si de cele internationale, care vor fi mai ieftine cu 9,1 procente. De asemenea, pentru apelurile efectuate de pe telefonul fix pe cel mobil vor costa mai putin cu 234 de lei pe minut.

Romtelecom a cerut majorarea tarifelor in urma unui bilant contabil prezentat ANRC. Care este motivul acestor scumpiri? Radu Tudorache Ceea ce incearca acest raport sa spuna este de fapt sa justifice o majorare a tarifului astfel incat compania sa inregistreze o rentabilitate de capital necesara investitiilor in infrastructura.

Autoritatea in domeniu nu a raspuns inca acestei solicitari. Ion Smeeianu Cerinta Romtelecom este inca in studiu, dar noi credem ca pana la sfarsitul anului vom da o decizie a ANRC, favorabila, nefavorabila, vom vedea. Este pentru a treia oara cand Romtelecom solicita rebalansarea costurilor tarifare.

Din fericire, in 2004, romanii nu au avut parte decat de o singura scumpire, la 30 aprilie, cand tarifele s-au majorat, in medie cu 8 la suta.