Presedintele Traian Basescu a preluat marti mandatul de sef al statului de la Ion Iliescu. Ceremonia de predare-primire a mandatului de sef al statului a fost una simbolica si in acelasi timp emotionanta atat pentru noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, al carui mandat va fi de cinci ani, cat si pentru cel care a parasit pentru totdeauna Palatul Cotroceni, Ion Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a sosit la sediul Administratiei Prezidentiale la ora 10,00, fiind intampinat de seful protocolului prezidential, consilierul de stat Dumitru Honciu. Seful statului a trecut in revista Garda de Onoare constituita cu prilejul sosirii sale la Palatul Cotroceni si a dat Onorul la Drapel dupa ce fanfara militara a intonat Imnul de stat al Romaniei.

In capul scarilor asteptau tacuti, cu lacrimile jucand in ochi si vadit emotionati, membrii staff-ul fostului presedinte Ion Iliescu, toti consilierii prezidentiali si de stat.

Traian Basescu a dat mana cu toti, noul presedinte fiind intampinat cu salutul de "Bine ati venit" si "Mult succes", dupa care actualul si fostul presedinte au intrat in Palatul Cotroceni pentru ca Ion Iliescu sa ii inmaneze oficial lui Traian Basescu sigiliul de stat.

Intrevederea dintre Traian Basescu si Ion Iliescu a durat aproximativ o jumatate de ora, la aceasta participand atat fosti consilieri prezidentiali si de stat, cat si viitorii consilieri prezidentiali Theodor Stolojan, Renate Weber, Claudiu Saftoiu, Adriana Saftoiu, Andrei Plesu.

La sfarsitul intalnirii, Ion Iliescu a iesit din Palatul Cotroceni, in locul lui ramanand Traian Basescu. Garda de Onoare constituita cu prilejul plecarii lui Ion Iliescu i-a dat onorul, iar imnul tarii s-a auzit inca o data.

Ion Iliescu a trecut pentru ultima oara in revista Garda de Onoare si si-a luat la revedere de la consilierii sai si de la o parte din angajatii presedintiei care iesisera in curte sa isi ia ramas bun. Ion Iliescu nu a vrut sa plece pana cand nu a mai vazut o data Biserica din curtea Palatului Cotroceni, ridicata in ultimii ani ai mandatului sau de sef al statului.

Asaltat de ziaristi, Ion Iliescu a dat si ultima sa declaratie de presa inainte de a parasi curtea palatului spunand ca a avut si astazi, marti, ca si la prima intalnire cu Traian Basescu un dialog civilizat, in cursul caruia au evocat impreuna unele amintiri comune.

Intrebat daca este emotionat, Ion Iliescu a spus ca de regula isi pune frana emotivitatii dar ca, sigur, "e o etapa de viata care se incheie, iar fiecare final e un nou inceput". E amestecat (ce simt - n.r.). Totdeauna te desparti nu cu usurinta de un loc de munca, de un colectiv cu care ai lucrat, de oamenii cu care te-ai obisnuit.

E umana acesta chestiune, dar am trecut prin multe asemenea momente", a marturisit Ion Iliescu.

Fostul sef al statului a precizat ca i-a lasat mostenire presedintelui Traian Basescu spiritul Cotrocenilor de deschidere, comunicare si ca ia spus ca este esential sa se stabileasca un dialog cu toata lumea, tinand cont ca statutul de sef al statului este altceva "fata de cel de sef de partid sau de primar".

Cat priveste viitorul sau politic, Ion Iliescu a declarat ca nu a luat inca o decizie daca se va intoarce in fruntea PSD: "Vom vedea, nu ma precipit".