Banca Comerciala Romana (BCR) a atras de la BERD un imprumut pe termen lung, in valoare de 20 milioane de EUR, destinat creditarii localitatilor cu mai putin de 150.000 de locuitori.

Din aceste fonduri, BCR va acorda municipalitatilor credite pe o perioada de pana la 15 ani, pentru proiecte de imbunatatire a infrastructurii localitatilor - a drumurilor, furnizarii cu apa, canalizare, termoficare si transport urban, etc.

“BCR este dedicata total sectorului autoritatilor locale din Romania, in prezent fiind de departe principalul finantator pentru acest segment de piata, care este unul dintre segmentele noastre strategice,” a spus Nicolae Danila, Presedinte Executiv al BCR.

“BCR are o experienta solida in domeniul finantarii administratiilor locale pe termen mediu si lung prin intermediul obligatiunilor municipale, al creditarii directe si a administrarii si cofinantarii proiectelor nationale sau internationale”, a declarat dl. Danila.

Banca este cel mai mare finantator al creditelor pentru municipalitati din tara, cu un volum de credite de peste 150 milioane euro (6.000 miliarde lei) acordate comunitatilor locale. Pentru a finanta proiectele comunitatilor locale si a stimula dezvoltarea regionala BCR a extins pana la 20 de ani termenele de acordare a creditelor pentru municipalitati.

„Incheierea acestui acord a evidentiat capacitatea tehnica si profesionala a BCR, care, ca principal sustinator al economiei reale si a sectorului privat in special, deruleaza peste 60 de programe structurale, nationale si regionale lansate in Romania, in valoare de peste 2,6 miliarde EURO” a declarat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.

Strategia BCR prevede sustinerea comunitatilor locale prin finantare directa, acordarea de facilitati, produse si servicii traditionale, produse si servicii noi, BCR avand expertiza si atuurile necesare pentru a derula in viitor si alte programe de o asemenea anvergura.

Aceasta este prima facilitate de finantare de acest tip din Romania.

Creditul este acordat in baza Facilitatii UE/BERD de Finantare a Municipalitatilor (EU/EBRD Municipal Finance Facility) in valoare de 115 milioane euro, o initiativa a BERD si a Comisiei Europene pentru a sprijini si stimula bancile comerciale sa crediteze municipalitatile mici si medii din noile tari membre ale UE plus Bulgaria si Romania.

Aceasta facilitate este destinata rezolvarii actualei lipse cronice de finantari pe termen lung pentru orasele si localitatile mici. Suplimentar fata de creditul BERD acordat BCR, CE, prin intermediul Programului PHARE; acorda fonduri pentru cooperare tehnica, destinate demararii proiectului.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a promova pregatirea personalului si pentru a ajuta stabilirea unor proceduri de creditare moderne. Mai mult, ele vor ajuta municipalitatile sa pregateasca proiectele prin asigurarea platii unor experti in aceste domenii.

BCR are peste 310 sucursale si agentii pe intreg teritoriul tarii si mai mult de 4,4 milioane de clienti, in crestere, in 2004, cu aproximativ 500.000 fata de 31 decembrie 2003.