Cartelul Alfa a anuntat ca este dispus sa semneze un acord social pentru 2005 cu noul guvern, indiferent care va fi acesta. Reamintim ca aceasta confederatie, alaturi de BNS, a refuzat sa mai semneze vreun acord social cu guvernul PSD, dupa ce acesta nu a respectat aproape nimic din ce au negociat in 2002.

In 2003 si 2004, lipsa unui acord social viabil i-a suparat pe guvernanti, carora le-ar fi prins bine sa arate omologilor europeni o hartie-garant a pacii sociale din Romania.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune ca aceasta decizie a fost luata in speranta ca noul guvern va acorda mai multa atentie problemelor sociale si pentru ca integrarea europeana este un obiectiv important pentru toata societatea romanesca.

Deciziile noului guvern vor fi monitorizate de Cartelul Alfa, iar in privinta masurilor care vizeaza forta de munca, liderii acestei confederatii spera ca vor fi consultati prin intermediul Consiliului Economic si Social.

Acest organism, format din reprezentanti ai guvernului, patronatelor si sindicatelor reprezentative in Romania, n-a facut, in ultimii ani, decat sa constate ce s-a mai publicat in Monitorul Oficial, avizul sau fiind ignorat. Hossu declara ca nu este un sustinator al cotei unice de impozitare promise de Alianta DA, dar asteapta, deocamdata, conditiile in care se va aplica.

"In principiu, cota unica va insemna un efort financiar mai mare din partea celor cu salarii mici. 1 milion de lei impozit pentru un angajat care castiga 4 milioane este resimtit mai dur decat un impozit de 3 milioane pentru unul care castiga 15 milioane de lei. Apoi, propunerea ca impozitul pe salarii sa fie procentual egal cu impozitul pe profit nu mi se pare corecta.

In cazul salariilor se aplica si taxele sociale - sanatate, asigurari de pensii, somaj -, deci, global, salariati vor plati mai mult catre stat decat firmele. In plus, aplicarea cotei unice de impozitare va avea efecte benefice semnificative doar in cazul veniturilor mai mari de 12 milioane de lei brut. Or, la inceputul anului 2004, circa 85 la suta din salariati nu ajungeau la aceasta cifra.

Mie mi se pare mai corecta impozitarea progresiva care se aplica in toate tarile Europei de Vest. Nu impozitarea promovata de Guvernul Nastase, insa, ci niste procente mai mici, care sa nu sufoce angajatorii.

De pilda, noi am propus ca, pentru salariile brute pana in 20 de milioane de lei, impozitul sa fie de 14 la suta, pentru cele pana in 45 de milioane sa fie de 20 la suta, iar pentru salariile care depasesc 45 de milioane de lei, impozitul sa fie de 38 la suta.

Impozitarea progresiva este o forma de solidaritate sociala, principiu promovat in politica sociala a Uniunii Europene", a declarat Hossu.