Apropiata numire a prefectilor a creat o stare de agitatie in rindul organizatiilor judetene ale partidelor din intreaga tara. Se intocmesc liste, au loc negocieri si schimburi taioase de replici intre rivali. Oficial, nimeni nu vrea sa prezinte persoanele propuse de fiecare partid in parte, dar identitatea lor este greu sa fie tinuta secreta.

Noi am facut o trecere in revista a numelor vehiculate pentru fotoliile de prefecti din mai multe judete.

Gorj: Minerii nu-l vor prefect pe Morega

Liderii de sindicat ai minerilor din Oltenia nu il vor prefect pe Dan Ilie Morega, presedintele PNL Gorj, cel mai vehiculat nume pentru ocuparea functiei de prefect. Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia si al Centralei Nationale Conderative a Sindicatelor Miniere din Romania, a declarat ca singurul om pe care nu il doreste in fruntea judetului este Morega.

Inainte de '89, Morega a fost presedintele Cooperatiei din Gorj, primind titlul de Erou al Muncii Socialiste.

Cu putin timp inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale, Condescu a dat publicitatii un comunicat prin care isi exprima sprijinul fata de Traian Basescu. Liderul minerilor a recunoscut faptul ca s-a intilnit cu o echipa de negociatori condusa de Radu Berceanu, pentru a discuta pretentiile minerilor.

Condescu a spus ca isi doreste ca postul de prefect sa fie ocupat de Toni Mihail Grebla, in prezent consilier al ministrului administratiei si internelor si fost prefect de Gorj.

De cealalta parte, Dan Ilie Morega a declarat ca isi va da demisia daca Grebla va fi numit prefect. “Respingem categoric rolul lui Condescu in cistigarea alegerilor, contributia acestuia fiind nesemnificativa sau zero. El nu ii reprezinta pe mineri. A realizat o avere incomensurabila. Nu a vrut decit sa-si gaseasca o umbrela ca sa scape de dosarele penale.

Comunicatul lui este unul neocomunist. Faptul ca Marin Condescu nu a avut nici o contributie la cistigarea alegerilor in Gorj este demonstrat de faptul ca, in localitatile miniere din Gorj, Mehedinti si Vilcea, a cistigat Nastase”, a subliniat Dan Morega.

In replica, Marin Condescu ne-a spus ca afirmatiile lui Morega nu au nici o valoare: “Un traseist politic ca el nu are credibilitate. Daca adversarii lui politici au recunoscut contributia minerilor la cistigarea alegerilor, atunci Morega da dovada de prostie sau de utopie. La moralitatea pe care o are, orice afirmatie a acestuia este fara valoare”. (Alin Ion)

Arad: Finul lui Tariceanu, pe lista zvonurilor

In judetul Arad, pentru postul de prefect s-a declansat deja o adevarata batalie politica. Fostul titular, Danut Vasile Ungureanu, autosuspendat din functie inainte de alegeri si ales intre timp

senator PSD, a stirnit senzatie prezidind o conferinta de presa inainte de validarea ca senator.

In urma acestei miscari, au aparut zvonuri ca, pentru a se reintoarce in fruntea prefecturii, el ii va ceda scaunul de parlamentar lui Sergiu Nicolaescu, plasat pe urmatorul loc pe lista. Ungureanu se confrunta insa cu fostul senator Avram Craciun, prefect al Aradului in perioada 1992-1996.

In tabara Aliantei D.A., lupta este si mai dura. Pentru postul de prefect a fost vehiculat numele fostului director al Zonei Libere Arad, democratul Adrian Nitu. Dar, in urma negocierilor interne, surse neoficiale spun ca postul de prefect a fost adjudecat de liberali.

In PNL lupta se da intre Cristian Stragea, care a pierdut un post de senator, si Liviu Eftimie Bobar, consilier municipal. Printre numele vehiculate se afla si cel al fostului presedinte al Consiliului Judetean, Caius Parpala, ales pe listele PNL in 2000 si trecut surprinzator la PSD, dar care este finul copresedintelui Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu. (Sorin Trocan)

Hunedoara: 18 pe-un scaun

Nu mai putin de 18 persoane pot fi numite ca prefect de Hunedoara. Copresedintele liberal al Aliantei D.A. Hunedoara, Mircia Muntean, spune ca opt sint democrati si alti opt liberali.

Pe linga acestia, mai sint vehiculate alte doua nume, Iuliu Winkler - fost deputat UDMR de Hunedoara -, in cazul in care acesta nu va fi numit intr-o functie din cadrul vreunui minister in urma negocierilor pe care formatiunea sa le poarta cu Alianta, si Petre Marginean - liderul PUR Hunedoara.

In septembrie 2003, in momentul in care umanistii au rupt intelegerea cu PSD, Marginean a renuntat la postul de subprefect, declarind ca se va intoarce in prefectura, dar ca sef al acestei institutii. (Ciprian Iancu)

Salaj: De la morga la prefectura

Cel mai probabil, viitorul prefect al judetului Salaj va fi Andrei Todea, actualul sef al Serviciului de Medicina Legala Salaj. Todea ne-a confirmat faptul ca forul de conducere al PD Salaj l-a desemnat, fara nici un vot impotriva, candidat al partidului pentru functia de prefect.

Din cite se pare, si PNL Salaj isi va desemna un candidat pentru functia de prefect al judetului, cel mai probabil in persoana vicepresedintelui organizatiei, Cristian Ionescu. Surse din PD ne-au spus insa ca exista o intelegere intre liberali si democrati, potrivit careia fotoliul de prefect ii va reveni unui membru PD. (Marius Avram)

Sibiu: Actionar la Banca Carpatica, pe lista

Vicepresedintele PD Sibiu, Ion Ariton, este cel mai rostit nume in sinul Aliantei D.A. pentru functia de prefect. Ariton este patron la “Condorul” si actionar la Banca Comerciala Carpatica, unde actionar semnificativ este Ilie Carabulea, alaturi de alti politicieni sibieni. Ariton spune insa ca nu i s-a propus nimic oficial si ca sint doar zvonuri.

“Nu sint decit simple speculatii. Nu am primit nici o propunere oficiala. Deocamdata nu pot sa declar nimic mai mult. Daca voi fi propus, as fi incintat”, a declarat ieri vicepresedintele PD Sibiu. (Dragos Popescu)