Potrivit acestuia, au fost doua tipuri de contestatii, unele care reclamau faptul ca anumite subiecte nu fac parte din programa de concurs, si altele in care candidatii au solicitat recitirea lucrarilor dupa ce testele grila au fost scanate gresit.

Lucrarile candidatilor care au sustinut concursul in salile Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti au fost verificate in intregime dupa ce au fost sesizate erori de scanare a grilei.

GRESELI

Profesorul Florian Popa a spus ca diferenta de punctaj dintre grila corecta si cea scanata gresit a fost de cel mult sase puncte. Oricum, nici unul dintre candidati nu va avea de suferit pentru ca lucrarile au fost reverificate cu grila corecta. Mai mult, grila matrice a fost afisata pe Internet duminica noaptea, iar a doua zi toti candidatii au putut depune contestatii, a mai spus Popa.

Cel mai mare punctaj inregistrat la acest concurs, inainte de contestatii a fost de 944, iar cel mai mic intre 200 si 300.

In cazul in care vor fi identificate intrebari din afara programei sau incorect formulate, ele vor fi eliminate, astfel incat punctajul maxim ar putea fi modificat, a adaugat presedintele comisie nationale de rezidentiat.

CANDIDATI

La concursul de rezidentiat din acest an s-au inscris peste sase mii de candidati, cu aproximativ o mie mai putin decat in 2003, pentru 2.210 de locuri oferite de universitati. Dintre absolventii inscrisi la rezidentiat, 3.091 au optat pentru specialitatile medicale, iar 1.301 pentru cele chirurgicale. De asemenea, 1.122 vor sa devina medici de famile.

Cele mai putine inscrieri sunt la Medicina Dentara (298 de absolventi inscrisi), dar si la Medicina de Laborator (186 de absolventi inscrisi), in timp ce numai 69 de absolventi au optat pentru Farmacie.

LOCATII

Examenul pentru specialitatile chirurgicale si pentru cele de medicina dentara a fost sustinut in centrele universitare din Bucuresti, iar cel pentru specialitatile medicale, in Cluj-Napoca.

Absolventii care au optat pentru Medicina de Familie au sustinut examenul in Craiova, cei care au optat pentru Medicina de Laborator la Timisoara, iar cei care au ales Farmacia au fost examinati la Targu-Mures.

REGULI NOI

Examenul de rezidentiat s-a desfasurat sub forma unui test grila cu 200 de intrebari, avand o durata de patru ore. Doar 40% din cele 200 de intrebari au fost publicate pe site-ul www.rezidentiat.ro, restul fiind intrebari la prima vedere.

Candidatii sunt declarati promovati in cazul in care obtin minimum jumatate din punctajul maxim posibil, in limita numarului de locuri publicate la grupa respectiva.

Prezent la deschiderea examenului de rezidentiat, ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a anuntat ca de la anul vor fi reguli noi pentru cei care studiaza medicina, astfel ca pentru absolventii licentiati ai Facultatilor de Medicina si Medicina Dentara si Farmacie se va desfiinta stagiatura.