PSD are de ales intre a forta in Parlament numirea unui guvern PSD sau a lasa sa treaca totusi Cabinetul propus de Tariceanu, pentru ca, apoi, controlind Parlamentul, sa impiedice Guvernul Aliantei sa faca altceva decit intra in vederile PSD. Incurajati de rezultatul votului in Parlament, pesedistii au subliniat deja ieri ca acum guvernul este la mina lor.

„Noi avem presedintii celor doua Camere. Nu mai avem presedintele tarii. Depinde de Traian Basescu ce fel de guvern va dori sa impuna“, a explicat fostul cancelar al premierului, Alin Teodorescu. „Daca vrea un guvern minoritar al Aliantei D.A. si al UDMR, vine in Parlament si este supus votului nostru.

Atunci, va avea doua variante: ori cade, in proportie de 50%, ori trece, tot in proportie de 50%. Daca Basescu vrea majoritate parlamentara, atunci PSD numeste guvernul si vom avea un guvern majoritar. In ceea ce priveste votul nostru asupra legilor propuse de un guvern minoritar… daca e o lege buna, vom vedea“.

Liderul deputatilor PSD, Miron Mitrea, se declara mai conciliant: „Daca ne intelegem asa cum s-a intimplat astazi (ieri, in cadrul impartirii functiilor in Biroul Permanent al Camerei - n.a.), atunci va fi o coabitare fructuoasa.

Daca nu o sa ne intelegem si se vor repeta evenimente de genul celor de ieri (ziua alegerii presedintelui Camerei - n.a.), atunci coabitarea nu va fi posibila si va fi rau pentru guvernanti“. Alt greu al PSD, Viorel Hrebenciuc, nu a exclus posibilitatea utilizarii unei motiuni de cenzura.

In cealalta tabara, parlamentarii Aliantei par sa fi intuit si ei planurile PSD. Titu Ghiorghiof, cel care se prefigureaza a fi numarul doi al deputatilor PNL, vede astfel situatia: „Cred ca acum ne vor vota.

Dar dupa aceea ne vor toca marunt, la orice proiect de lege venit de la guvern, la orice initiativa legislativa a parlamentarilor PNL sau PD. Vom fi obligati ca la orice lege organica sa-i avem pe toti ministri care sint si parlamentari prezenti in sala, la vot“.

Deputatul prevede, in acest caz, lupte crunte in Parlament: „Este adevarat, si ei (PSD & Co. - n.a.) sint obligati sa aiba prezenta 100% daca vor sa treaca o lege de-a lor sau sa modifice radical un proiect de-al nostru“.

Alina Mungiu: „Premisele unei lipse de guvernare“

Analistii sint convinsi ca, in orice formula, se va ajunga la o criza ce va provoca alegeri anticipate. „Este limpede ca se pun premisele nu ale unui guvern al cuiva, ci ale unei lipse de guvernare, ceea ce va duce in final la alegeri anticipate“, apreciaza Alina Mungiu.

„Daca se mentine actuala configuratie, nu se va putea guverna in Romania decit pe baza unui numitor comun, ceea ce inseamna foarte putin, dat fiind cit de putine lucruri au in comun toate partidele parlamentare.

Prima formula de guvern propusa nici nu ma astept sa treaca, va trece probabil a doua, dar dupa ce se va negocia la singe nu numai componenta cabinetului, ci si ceea ce va face viitorul guvern, ceea ce ii va asigura un spatiu foarte ingust de miscare. Un asemenea guvern ar putea ramine in functie si 3, si 4 ani, dar nu va face nimic, iar Romania nu isi poate permite sa astepte atit“.

Cristian Preda: „O criza mult mai lunga decit cred liderii“

Cristian Preda vede, la rindul sau, anticipatele ca fiind unica rezolvare a situatiei. „In varianta validarii de catre Parlament a unui guvern PNL-PD-UDMR, exista doua variante. Daca majoritatea constituita ieri se teme de alegeri anticipate, vom avea o distributie a puterii intre un presedinte provenit din PD, un guvern dirijat de PNL si un parlament cu ambii presedinti din PSD.

Daca majoritatea constituita ieri nu se teme de alegeri anticipate, un prim guvern nu va trece, iar PSD va forta constituirea in jurul lui a unei formule de guvern cu o majoritate PSD+PRM+PUR si asa vom avea in luna ianuarie un guvern minoritar PSD+PUR, sprijinit in Parlament de PRM. Cred ca vom asista la o criza mult mai lunga decit estimeaza liderii politici“, a analizat Preda situatia.

El considera ca „solutia globala o reprezinta alegerile anticipate, care pot aduce fie o majoritate PNL-PD clara si o guvernare stabila, fie pot da un avans clar PSD si atunci intra in actiune varianta coabitarii“. Analistul nu s-a hazardat sa pronosticheze daca sau in cit timp vor fi anticipate.

„La prima vedere, pare deja mult mai greu sa pici doua guverne decit sa faci unul stabil. Cred ca acum primul guvern cu premier al Aliantei va pica, iar al doilea, cu premier PSD, va trece“.

Dan Pavel: „Vor fi greu de evitat anticipatele“

Si Dan Pavel vede anticipatele ca inevitabile. „Ceea ce se intimpla dovedeste ca Traian Basescu si Alianta s-au cam grabit cind au anuntat victoria, iar PSD a aratat ca isi revine foarte repede“, apreciaza el. „Acum, Alianta sta la mina PUR si are doua optiuni, fie atrage PUR, fie merge pe varianta guvernului minoritar, eventual cu sprijin parlamentar din partea PUR.

Totul se va reduce la un joc de fringhii foarte riscant; situatia este extrem de delicata si cred ca vor fi greu de evitat alegerile anticipate“. Pavel atrage atentia ca exista foarte multe necunoscute in ecuatie, inclusiv „relatii de tip personal ce inclina intr-o parte sau alta“. •

Nastase ii recomanda lui Basescu sa se gindeasca bine

Votul pentru desemnarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului a insemnat un dus rece pentru Alianta D.A., a declarat marti presedintele PSD, Adrian Nastase. Acesta i-a atras atentia presedintelui Traian Basescu sa se gindeasca „cu mare atentie“ la formula viitoare de guvernare.

Nastase a subliniat ca responsabilitatea pentru desemnarea prim-ministrului ii revine, fara indoiala, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, dar acesta trebuie sa aiba in vedere ca votul din Parlament a aratat ca PSD poate asigura o majoritate politica in forul legislativ.

„Cei care vorbesc despre o majoritate practic nu pot sa o obtina si incearca prin diferite modalitati sa faca presiuni asupra unor oameni din alte grupuri parlamentare, pentru a realiza, pe ascuns, o majoritate care nu a reiesit din alegerile din 28 noiembrie“, a comentat el.

Mihaela Ganet, Ada Mesesan, Lucian Gheorghiu