Sistemul actual de tarifare a energiei electrice presupune subventionarea a jumatate din populatie de catre cealalta jumatate. Adica, 4 milioane de abonati, cei care, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), platesc energia pe baza tarifului social, sint subventionati de ceilalti 4 milioane care platesc pe baza altui tarif.

Cei de la „social“ platesc energia la un pret mai mic decit cel real, iar ceilalti suporta aceasta diferenta. Potrivit declaratiei presedintelui ANRE, Jean Constantinescu, 30,9% din factura celor care si-au ales tariful social va fi suportata la anul de cei care si-au ales alt tarif.

Sistemul este bazat pe ratiuni umanitare, „pentru a-i sprijini pe cei care nu au posibilitatea sa-si plateasca energia electrica“, a spus Constantinescu.

Cei care au tarif social platesc, de la 1 ianuarie, 1.750 de lei KWh pentru primii 45 KWh consumati intr-o luna. Diferenta dintre 45 si 75 de KWh este platita cu 4.120 de lei/KWh. Cealalta mare categorie de consumatori casnici, cei care au ales tariful standard cu rezervare (noua denumire a tarifului cu abonament), plateste o taxa zilnica de 1.511 lei, iar fiecare KWh consumat este taxat cu 4.

120 de lei, indiferent de nivelul consumului. Din tarifele pentru aceasta ultima categorie de consumatori sint subventionate 30,9% din facturile consumatorilor sociali.

Subventia creste de la an la an

Conform datelor ANRE, consumul mediu al celor care au ales tariful social este de 30 KWh lunar. Asadar, ei platesc curentul la un pret de 1.750 de lei KWh. Intr-o luna, factura medie a unui consumator este, asadar, de 52.500 de lei, iar pe an factura se ridica la 630.000 de lei. Facind calculul, rezulta ca totalul facturii anuale a celor 4 milioane de „sociali“ este de 2.

520 de miliarde de lei. Din moment ce subventia este de 30,9% din aceasta suma, rezulta ca 778,6 miliarde de lei din facura „socialilor“ sint platite de celelalte categorii de consumatori casnici. Adica, factura la electricitate a jumatate dintre romani suporta 778,6 miliarde din factura celeilalte jumatati.

Nu este o subventie interzisa, pentru ca se face in cadrul aceleiasi categorii de consumatori. Sint si „sociali“ bogati.

Dupa cum recunosc cei de la ANRE, protectia sociala prin tarif este singura care se poate face acum, desi nu este clar daca, in fiecare caz, aceasta subventie este primita de cine trebuie. Un exemplu sint cei care, instariti fiind, isi permit o casa de vacanta, dar aleg sa plateasca energia pe baza tarifului social, pentru ca respectiva casa nu este ocupata decit sezonier.

Cei de la ANRE spun ca au incercat sa schimbe sistemul, dar alte institutii se misca greu. Varianta era sa fie gasiti exact cei care nu-si permit sa plateasca factura, fie pe baza anchetelor sociale, fie pe baza centralizarii datelor despre venitul fiecaruia.

Urma ca tariful social sa fie abandonat si sa fie inlocuit de subventii directe, de la bugetul de stat, acordate romanilor care chiar nu au cu ce sa-si plateasca factura. Insa Ministerul Muncii, cel care si-a pus semnatura pe aceasta initiativa, nu a facut inca nici un fel de centralizare.