Ziaristii batuti la Sinaia si staff-ul saptamanalului "Banii Nostri" au cazut la pace cu patronii VGB, in urma unor negocieri secrete.

Dupa ce au cerut ajutorul colegilor de breasla, Clubului Roman de Presa si societatii civile, jurnalistii de la "Banii Nostri" au declarat la Inspectoratul Judetean din Prahova ca nu vor sa mai depuna plangere impotriva celor care i-au agresat in urma cu doua saptamani.

Ei au urmat toate caile legale de atac impotriva agresorilor, reusind chiar sa-i identifice pe acestia, dar apoi au refuzat sa mai depuna plangere penala impotriva lor. Aranjamentul se pare ca nu a fost realizat la nivelul bodyguard-jurnalist, ci mult mai sus, adica intre conducerile celor doua firme.

In aceasta conjunctura, mitingul organizat la Bucuresti privind agresiunile impotriva ziaristilor a fost doar praf aruncat in ochii opiniei publice si ai membrilor Clubului Roman de Presa.

Protestele fata de agresiunile la care ziaristii au fost supusi vreme de 15 ani au reprezentat doar o modalitate de intimidare a bodyguarzilor care i-au batut la Sinaia pe angajatii revistei "Banii Nostri".

Nu stim ce au obtinut patronii si ziaristii acestei publicatii de la batausii care se aflau la petrecerea organizata de patronii VGB, dar in mod cert au creat un precedent periculos. Cei patru jurnalisti s-au impacat cu agresorii lor.

Care a fost pretul impacarii?

Nu se stie care a fost aranjamentul dintre cele doua parti. Nu este cunoscuta suma pe care patronii VGB au platit-o, daca au platit-o, pentru tacerea ziaristilor si nici in ce fel au fost realizate negocierile, dar este cert faptul ca, dupa ce au tipat in gura mare ca au fost agresati, cei patru jurnalisti de la "Banii Nostri" au amutit.

Ei nu mai au voie nici macar sa discute despre ce s-a petrecut.

In aceste conditii, politia nu are ce sa faca. "Au venit si au dat declaratie cu privire la faptul ca nu doresc sa depuna plangere impotriva tinerilor care i-au agresat. Noi nu mai putem sa facem nimic, din moment ce ei nu depun plangere", a declarat adjunctul IPJ Prahova, comisarul-sef Constantin Ilie.

Ziaristii agresati se pare ca s-au intalnit cu agresorii lor si au ajuns la concluzia ca nu au de ce sa se supere pe ei. Precedentul astfel creat este extrem de periculos si cu implicatii multiple.

Ce s-a primit la schimb?

Vasile Damian, Stefan Micsik, Cristian Nitulescu si Dragos Gheorghe Crudu au anuntat ca au fost batuti in urma cu doua saptamani de niste bodyguarzi care pazeau masinile din fata Hotelului New Montana din Sinaia. Ei au declarat ca in respectivul stabiliment era organizata o petrecere a patronilor firmei VGB, Constantin Margarit si Marian Iancu.

Dupa ce au organizat o conferinta de presa impreuna cu politia si un miting de protest in Piata Universitatii, oficialii de la "Banii Nostri" au renuntat la orice pretentii.

La finele saptamanii, victimele s-au dus la Sinaia sa recunoasca agresorii dintr-un panou, pe care se gasea inclusiv Ovidiu Tender. Dupa ce au indicat trei tineri care participasera la scandal si care ii calcasera in picioare, jurnalistii au lasat-o mai moale.

De asemenea, ei au primit ajutor si de la alti colegi din presa care au participat la seminarul economic ce a avut loc in urma cu doua saptamani la Sinaia. Unii dintre ei au incercat chiar sa identifice o parte din participantii la evenimente.

In acelasi timp, o serie de organizatii non-guvernamentale au incercat din rasputeri sa ii ajute pe colegii din presa, in speranta ca vor determina autoritatile sa ia masuri impotriva agresorilor. Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, politistii aveau indicii ca urmeaza o impacare, iar ieri aceasta a devenit o certitudine.

A disparut acuzatia de injunghiere

Un aspect deosebit de important legat de acest caz se refera la faptul ca unul dintre ziaristii implicati era injunghiat. El a retras plangerea in acest caz, numai ca politia nu are dreptul sa se autosesizeze. Oamenii legii anchetau cazul de tulburare a ordinii publice si distrugere.

Cu toate acestea, ei ar fi trebuit sa incadreze fapta bodyguarzilor lui Iancu la vatamare corporala, caz in care nu ar fi avut nevoie de o plangere prealabila a victimei. In acelasi timp, bataia urmata de sustragerea unor bunuri este denumita de codul penal "talharie".

Cu toate acestea, politistii nu mai doresc sa continue acest caz, se pare din cauza faptului ca se simt, la randul lor, folositi de niste grupuri de interese care nu au incercat decat sa profite de o situatie creata.

In acelasi timp, nimeni nu mai spune nimic despre fotografiile care au fost facute cu aparatul ziaristilor, dupa ce acesta a fost furat, si nici despre felul in care acest aparat a ajuns in posesia politiei.