Charlotte Rampling, Neve Campbell, Virginie Ledoyen sau Karl Lagerfeld sunt doar cateva nume importante care au participat la cea de-a treia editie a Festivalului "Monaco Dance Forum", un eveniment complex care acorda din doi in doi ani cele mai importante trofee din industria mondiala a dansului, in cadrul Galei Premiilor Nijinsky.

In cele patru zile de festival (14-18 decembrie), Romania a fost reprezentata de prim-solista Baletului Regal din Londra Alina Cojocaru si de coregraful Cosmin Manolescu.

La final, ambii romani au fost premiati, Alina Cojocaru devenind astfel "balerina anului 2004".

Intr-un cadru fastuos creat special de celebrul Karl Lagerfeld, Festivalul "Monaco Dance Forum" a reunit peste 100 de tineri dansatori dornici de afirmare, care au fost urmariti atat de directori ai unor scoli importante de dans, cat si de criticii de specialitate, evenimentul fiind considerat extrem de important, chiar daca este organizat din doi in doi ani.

Cosmin Manolescu - doua premii multimedia

Inainte de acordarea premiilor Nijinsky pentru "artistii si productiile reprezentative pentru dansul actual", s-au mai acordat premii la sectiunea "proiecte multimedia/ instalatii/spectacol" la care au participat 40 de artisti din 13 tari.

Dupa jurizare, coregrafa Karine Saporta i-a inmanat premiile SACD (al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici) si Sogeda, pentru "cea mai buna creatie mutimedia/ instalatie", coregrafului roman Cosmin Manolescu si proiectului "Don´t ask the Blond".

Pentru realizarea acestui proiect de cercetare coregrafica, Manolescu a colaborat cu Kira Riikonen (Finlanda) si Roberto Casarotto (Italia). "Don´t ask the Blond" va fi dezvoltat in rezindente din Italia, Romania si Franta, urmand ca premiera sa aiba loc la Festivalul "Full Moon" din Finlanda. Proiectul va ajunge si in Romania, insa abia in iarna anului viitor.

Lupta stransa intre cinci balerine celebre

In cea mai importanta seara a festivalului, Gala Premiilor Nijinsky, s-au acordat trofeele pentru "cele mai reprezentative personalitati sau productii din dansul actual".

Cele cinci categorii premiate in acest an: "balerina anului", "balerinul anului", "omagiu pentru coregrafie", "cea mai buna productie" si "cel mai bun tanar coregraf", au fost prezentate de Charlotte Rampling, juriul fiind alcatuit din:

Ella Baff (directorul Festivalului de dans "Jacob´s Pillow"), Lucinda Childs (coregraf american), Guy Darmet (directorul Bienalei de Dans de la Lyon), Agnes Izrine (editor al revistei franceze "Danser"), Alistair Spalding (directorul Teatrului Sadler´s Wells din Londra) si Jaime Suarez (directorul Festivalului International Cervantino/Mexic).

La categoria "balerina anului 2004", romanca Alina Cojocaru a concurat cu alte patru balerine cunoscute: Aurelie Dupont si Marie-Agnes Gillot (soliste ale Baletului Operei Nationale din Paris), Tamara Rojo (Baletul Regal din Londra) si cu Svetlana Zakharova de la celebrul Balshoi.

In cele din urma, juriul a decis ca trofeul acestei categorii sa-i revina prim-solistei de la Baletul Regal din Londra Alina Cojocaru, balerina romana devenind astfel cea de-a treia castigatoare a acestui trofeu dupa Sylvie Guillem (2000) si Lucia Lacarra (2002).

La celelalte categorii s-au decernat urmatoarele premii: "balerinul anului" - Nicolas Le Riche, "omagiu pentru coregrafie" - Pina Bausch, "cea mai buna productie" - "Decreation" (realizata de William Forsythe) si "cel mai bun tanar coregref" - Sen Whei (China).

Cojocaru - Koborg, un cuplu de succes pe scenele lumii

Cea mai buna balerina a anului, Alina Cojocaru, a participat in luna septembrie a acestui an la Festivalul Artelor, cu spectacolul extraordinar "Lacul lebedelor", in care a jucat alaturi de Jan Koborg.

De altfel, acest duet de succes a fost laudat si de presa americana, o data cu prezentarea in premiera la New York a spectacolului "Voices of Spring Pas de Deux", semnat de celebrul Frederick Ashton. Dupa spectacol, ziaristii de la "The New York Times" au fost impresionati de prestatia celor doi. "Alina Cojocaru si Johan Kubborg au reusit sa declanseze energia proaspata a unei noi primaveri.

Alina are viteza, claritate si forta de otel ascunsa sub aparenta fragilitatii, in timp ce Johan dovedeste pregatirea sa la scoala daneza de dans".

Dupa acest titlu obtinut la Monaco, Alina Cojocaru a dovedit, daca mai era nevoie, ca este un nume extrem de important pentru dansul actual.

Bucuresti - Kiev - Londra

Traseul Alinei Cojocaru este asemanator celui parcurs de Simona Noja (prim-balerina Baletului Operei de Stat din Viena), in sensul ca ambele au fost nevoite sa renunte la gimnastica din cauza unor accidentari.

In 1996, Alina castiga o bursa la Scoala de Balet din Kie, impreuna cu alti opt tineri romani. Un an mai tarziu, ajunge la Scoala Regala de Balet din Londra, gratie unei burse Prix de Lausanne.

Dupa alte sase luni, Alina revine la Kiev unde obtine roluri in spectacole precum "Don Quijote", "The Speeping Beauty", "Cinderella" sau "Coppelia".

La sfarsitul anului 1999, ea devine membra a Baletului Regal din Londra, titlul de prim-solista revenindu-i dupa doar un sezon.

O data ajunsa aici, cariera sa ajunge pe cele mai inalte culmi ale succesului, Alina Cojocaru colaborand cu Baletul din Kiev, Teatrul de Balet American, Baletul Regal danez, Baletul Operei din Paris, cu celebrul Bolshoi sau cu Baletul National din Ungaria.

Succesul sau pe scena Baletului Regal din Londra a fost rasplatit in 2002 cu Premiul Richard Sherrington, cand britanicii au desemnat-o pe Alina Cojocaru drept "cea mai buna balerina a anului".