Corneliu Vadim Tudor, vicepresedinte al Senatului, si Antonie Iorgovan, secretar, acestea sunt doua din numele care au figurat aseara pe lista celor propusi in Biroul Permanent. Pentru prima oara in istoria Senatului, modalitatea de alegere a Biroului Permanent a fost una de vot in bloc a intregii liste de candidati, ca urmare a unei solicitari venite din partea PD cu o zi inainte.

Liderii de grup au convenit sa modifice regulamentul Senatului, astfel incat sa se poata vota la gramada, ceea ce exclude aparitia oricaror surprize.

Propunerile facute de grupurile parlamentare au fost urmatoarele: vicepresedinti - Radu Berceanu (D.A.-PD), Puiu Hasotti (D.A.-PNL), Codrut Seres (PUR) si Corneliu Vadim Tudor (PRM); secretari: Paula Ivanescu (D.A.-PD), Antonie Iorgovan (PSD), Mihai Ungheanu (PRM), Zoltan Puskas (UDMR); chestori: Serban Nicolae (PSD), Nicola Vlad Popa (D.A.-PNL).

Intreaga lista a fost supusa aprobarii plenului prin vot secret cu bile. Pana in acest an, Biroul Permanent se alegea separat pentru fiecare membru si fiecare categorie de functie.

Alianta D.A. domina Biroul Permanent

In meciul de uzura care se poarta la Senat intre PSD si Alianta PNL-PD, aceasta din urma a marcat, ieri, un punct. Astfel, PSD a ramas fara vicepresedinte desemnat in aceasta sesiune, locul de la prezidiu urmand sa fie ocupat de un reprezentant al Aliantei D.A.

PNL si PD s-au unit intr-un singur grup, ceea ce le-a asigurat superioritatea numerica si, totodata, le-a dat dreptul de a obtine mai multe posturi in Biroul Permanent. Partidele Aliantei renunta astfel la decizia lor initiala de a merge in grupuri parlamentare separate si impreuna au surclasat PSD, care nu are grup parlamentar impreuna cu PUR.

Au existat niste negocieri intre PUR si PSD pentru formarea unui singur grup parlamentar, dar ele au esuat, in special din cauza unei dorinte mai vechi a umanistilor de a avea o structura proprie in Parlament, lucru inscris, de altfel, si in protocolul dintre cele doua formatiuni.

Partidul lui Dan Voiculescu vrea sa-si pastreze libertatea de miscare, astfel incat, la o adica, sa poata vota si in favoarea Aliantei D.A. In momentul de fata, grupul Aliantei are 49 de senatori, PSD are 46 de senatori, iar PUR 11.

Aceasta noua infatisare a schimbat radical algoritmul parlamentar dupa care se impart functiile in Biroul Permanent, chiar daca, in regulament, se spune ca atribuirea posturilor din structurile parlamentare se face in functie de configuratia initiala a grupurilor parlamentare, or, aceasta a fost initial cu doua grupuri ale Aliantei.

Modificarea intervenita, o premiera printre altele, a fost posibila pentru ca lucrarile noului Parlament sunt abia in faza incipienta si au trecut in cateva zile printr-o etapa extrem de fluida. Pentru prima sesiune, s-a convenit ca Alianta D.A. sa aiba doi vicepresedinti, probabil unul de la PD si unul de la PNL, PUR un vicepresedinte, PRM un vicepresedinte.

La secretari, Alianta are doi, PSD unul si UDMR unul. Cei doi chestori ai Senatului provin de la PSD si de la Alianta D.A.