Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, ieri, oficial pe liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu, drept prim-ministru al Romaniei, insarcinandu-l sa formeze Guvernul in zece zile, dupa cum prevede Constitutia.

Basescu a tinut sa explice care sunt motivele pentru care a luat aceasta decizie, anticipata, de altfel, de toata lumea: "Primul, si cel mai important motiv, este dat de dreptul constitutional al presedintelui tarii de a desemna un prim-ministru, in conditiile in care nici un partid nu a realizat in Parlament majoritatea absoluta.

Al doilea motiv este unul extrem de puternic din punct de vedere politic: eu am fost ales presedinte al Romaniei sustinand programul Aliantei D.A.. (...) Am obligatia sa gasesc instrumentul, formula politica prin care angajamentele in baza carora eu am fost ales sa se puna in aplicare".

Insistand asupra faptului ca legaturile sale politice cu formatiunile care l-au trimis la Cotroceni au incetat imediat dupa ce a depus juramantul, Basescu a spus ca are si o alta motivatie, care tine de "onorabilitate politica", si anume faptul ca, in campania electorala, a facut tandem cu Tariceanu.

Seful statului a tinut sa precizeze ca Alianta D.A. este formatiunea cu cei mai multi parlamentari - 161 -, urmata de PSD, cu 160. "S-a vehiculat ca Uniunea PSD+PUR ar avea cei mai multi parlamentari, dar realitatea politica si legala spune altceva.

Uniunea PSD+PUR nu a fost inregistrata juridic, ci doar ca alianta electorala, iar aceste structuri nu sunt recunoscute de Legea partidelor", a explicat Basescu.

Dupa calculele sale, Alianta are cele mai multe sanse sa formeze guvernul, intrucat se bucura de "sprijinul ferm" al UDMR, formatiune cu 32 de parlamentari, si al reprezentantilor minoritatilor, cu 18 deputati. Seful statului a admis ca nu exista certitudinea unui suport din partea PUR si ca nici nu se stie ce reactie va avea PRM.

In premiera politica, avand in vedere ca nu exista o prevedere constitutionala in acest sens, Basescu i-a cerut premierului desemnat sa aiba consultari pentru formarea Guvernului cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PSD, care reprezinta cel de-al doilea grup politic din Parlamentul Romaniei, si chiar cu PRM, al carui lider a avut, la consultarile de marti, "cele mai mici exigente" in

privinta formarii noului Guvern.

"A cerut ca in Executiv sa nu fie gangsteri, ceea ce e foarte usor", a spus, razand, Basescu.

Intrebat daca, in conditiile consultarilor cu PSD, exista posibilitatea unei formule guvernamentale extinse dincolo de PNL-PD-UDMR, presedintele a raspuns: "Nu cred ca se poate realiza acum o formula guvernamentala extinsa, dar s-ar putea realiza un sprijin parlamentar pentru Guvern de la primul tur".

El a sustinut ca, la consultarile pe care le-a avut cu partidele, nu a vazut "ostilitate" din partea niciunei formatiuni, chiar daca PSD si-a exprimat dorinta de a forma o majoritate pentru guvernare. "La discutii nu a fost propus Mircea Geoana ca premier", a adaugat ironic Basescu.

El a refuzat sa comenteze eventualitatea caderii Guvernului Tariceanu in Parlament: "Dati-mi voie sa fiu optimist acum, in apropiere de Revelion".

24 de ministri in noul cabinet

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri, dupa o sedinta a Consiliului National de Coordonare a Aliantei PNL-PD, ca viitorul guvern Tariceanu va avea probabil 24 de membri, din care 17 ministri plini si 7 ministri delegati. Boc a spus ca aceasta structura ar putea fi modificata in functie de negocierile care vor avea loc intre partidele care vor sustine acest executiv.

"Emblema viitorului guvern vrem sa fie eficienta", a mai declarat Emil Boc, care a aratat ca Alianta vrea ca pana la anul nou sa fie instalat noul executiv, prefectii sa fie schimbati si sa fie luate masuri pentru "reasezarea" pensiilor si introducerera cotei unice de impozitare. Nici Boc si nici Tariceanu nu au precizat cum vor putea obtine majoritatea parlamentara necesara.

Liliana Ruse, Adevarul

Tariceanu promite guvern pina pe 29 decembrie

La o ora dupa ce a fost desemnat oficial prim-ministru, Calin Popescu-Tariceanu a facut o scurta declaratie de presa, in care a anuntat ca noul cabinet se va axa pe cele doua componente ale Aliantei PNL-PD si ca va fi prezentat parlamentului cel tirziu pe 29 decembrie.

Cum s-a vazut premier, Tariceanu a inceput sa puna la respect ziaristii, iar comportamentul sau aminteste putin din aroganta fostului premier. (Alina Mihai)

Imediat dupa ce a fost nominalizat, Tariceanu a sustinut ca va incepe discutiile si convorbirile cu partidele politice parlamentare pentru “a cauta degajarea unei solutii pentru formarea unui guvern si a unui suport parlamentar pentru o buna guvernare”. El a sustinut ca primele discutii le poarta cu partenerul de Alianta, PD, cu care urma sa aiba intilniri miercuri seara.

In afara de aceste intentii, Tariceanu nu a putut spune care va fi configuratia guvernului pe care-l va conduce. “Pina sa ajungem la portofolii ministeriale trebuie sa discutam pe baza programului Aliantei si pe baza sprijinului parlamentar”, a declarat Tariceanu.

El a mai mentionat ca, in urmatoarele zile, Alianta va trebui sa se concentreze pe problema sustinerii parlamentare. In afara de PNL si PD, partide care vor face parte din viitorul guvern, Tariceanu a nominalizat si UDMR, cu care Alianta a semnat deja un acord politic.

In privinta PUR, premierul desemnat a precizat ca va reinnoi oferta de ¤colaborare politica: “Am avut discutii si cu PUR, insa nu am ajuns pina acum la nici un rezultat. Voi reinnoi oferta de colaborare politica pentru acest partid si vom vedea daca PUR va participa si la guvernare”. Tariceanu a mai afirmat ca se indoieste de faptul ca in guvernul Aliantei va fi cooptat si un reprezentant al PSD.

“Pe noi ne intereseaza sprijin parlamentar pentru guvern, iar daca PSD considera ca ne poate asigura acest sprijin parlamentar, pe chestiuni punctuale, vom vedea”, a conchis acesta.

Intrebat daca guvernul sau va fi invalidat de parlament, lucru previzibil, din lipsa unei majoritati parlamentare, Tariceanu a spus ca nu vrea sa se gindeasca de pe acum la solutia alegerilor anticipate.

In rest, premierul desemnat nu a mai dorit sa raspunda la alte intrebari ale presei legate de viitorul politic al cabinetului sau.

De altfel, Tariceanu a avut o aparitie meteorica in fata presei, el impunind de la bun inceput regula de a nu raspunde la mai mult de doua intrebari, desi momentul ar fi necesitat mult mai multe clarificari.

In loc sa fie preocupat de lamurirea problemelor de validare a guvernului sau, Tariceanu a avut grija sa puna la punct fotoreporterii prezenti in sala.

Pentru ca se declansasera blitzurile, care il imortalizau cind a tusit, Tariceanu s-a rastit la fotoreporteri si a cerut sa nu mai fie fotografiat in astfel de momente.

Nastase inca viseaza la guvern de coalitie

Pentru Adrian Nastase, desemnarea lui Calin Popescu-Tariceanu este mai curind o chestiune de “orgoliu, o dorinta de a arata ca se merge pe o varianta PNL-PD”. Liderul PSD a adaugat ca partidul sau are in vedere si alte variante decit cea a unui guvern al Aliantei.

“Probabil vom ajunge cu totii, in curind, la concluzia ca este nevoie de o formula care sa exprime mai bine situatia rezultata din votul de la 28 noiembrie”, a afirmat Nastase. El a mai spus ca a sugerat nevoia unei formule guvernamentale de mare coalitie deoarece aceasta va da siguranta unei mai mari eficiente.

Intrebat daca PSD va accepta sa-si desemneze reprezentanti intr-un astfel de guvern de mare coalitie, sub conducerea lui Tariceanu, Nastase a precizat ca in acest moment nu se are in vedere o astfel de varianta, dar, daca s-ar pune aceasta problema, ar fi firesc ca premierul sa nu apartina nici uneia dintre cele doua grupuri politice. (Cristian Sutu)

Vadim Tudor: "Nu-mi cereti sa fac si un prim-ministru"

“Mai bine ies din politica decit sa dau votul unui guvern cu UDMR”, a declarat ieri la Senat liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. In ceea ce-l priveste pe premierul Tariceanu, desemnat ieri de presedintele Traian Basescu, Vadim Tudor a precizat ca are “prejudecati”.

“N-a dat dovada de virtuti deosebite in guvernul Ciorbea, dar probabil s-a maturizat. In mai putin de doua saptamini, PRM a facut un presedinte de tara si doi presedinti de parlament. Nu-mi cereti sa fac si-un prim-ministru”, a spus seful PRM. El a mentionat ca guvernul Aliantei va fi “un CDR concretizat” si ca “are toate sansele sa cada la vot”. (Adriana Istodor)

Eugen Bejinariu conduce cabinetul Nastase

Demisia lui Adrian Nastase a devenit certitudine pe pagina oficiala de Internet a Guvernului Romaniei. Noul prim-ministru este prezentat Eugen Bejinariu. Acesta isi pastreaza si functia de secretar general al guvernului. Din pacate insa, se pare ca tot Adrian Nastase este cel care conduce executivul de la Bucuresti.

Si asta se poate observa accesind pagina referitoare la structura cabinetului, unde sint prezentati toti membrii guvernului. Chiar daca ni se spune ca prim-ministru interimar este Eugen Bejinariu, numele cabinetului pe care acesta il conduce nu este Eugen Bejinariu, ci... Adrian Nastase. Poate ca e doar o eroare a celor care au facut schimbarile pe pagina de Internet? Sau poate ca nu.

(Cristian Sutu)

Cine este noul premier?

Premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu s-a nascut la 1 ianuarie 1952, la Bucuresti, este casatorit si are doi copii. A absolvit Facultatea de Hidrotehnica, specializarea Alimentari cu apa si epurarea apelor uzate, a Institutului de Constructii Bucuresti. A practicat profesia de inginer pina in 1991, cind a renuntat in favoarea politicii si afacerilor.

A intrat in PNL in 1990, fiind unul dintre membrii fondatori. A fost membru al CPUN, deputat PNL de Arad, intre 9 iunie 1990 si 14 octombrie 1992. In 1992 a fost unul dintre cei care au plecat din PNL pentru a forma PNL-AT (Aripa Tinara). Dupa alte citeva escale politice (formeaza Noul Partid Liberal, care fuzioneaza cu PNL-Quintus), Tariceanu devine, in 1996, vicepresedinte al PNL.

Pe 3 noiembrie 1996 este ales deputat de Bucuresti, din partea PNL, pe listele CDR. Este numit ministru de stat, ministru al industriei si comertului (1996-1997) in guvernul format de premierul Victor Ciorbea. In aceasta perioada, numele lui Tariceanu este legat de scandalul RomTelecom. El a fost acuzat ca respectiva companie a cumparat automobile de la una dintre firmele sale.

In campania electorala din 2004, Tariceanu a spus ca aceasta tranzactie a fost “o greseala”. In perioada 2000- 2004, Tariceanu a fost deputat PNL si vicepresedinte al partidului. Dupa constituirea Aliantei PNL-PD, in 2003, Calin Popescu-Tariceanu devine purtator de cuvint al acesteia.

Dupa retragerea lui Theodor Stolojan, la inceputul lunii octombrie, preia interimatul la virful PNL si functia de copresedinte al Aliantei. In campania electorala de anul acesta, este nominalizat ca premier, in tandem cu candidatul la presedintie Traian Basescu.

Potrivit declaratiei sale de avere, Calin Popescu-Tariceanu detine un apartament de 120 mp, doua case de vacanta, dintre care una construita doar pe jumatate, un depozit de 400.000 euro si dividende de 100.000 de euro. Are patru autoturisme. (Oana Dobre)

Reactii politice

PSD - Indecis

Titus Corlatean, purtatorul de cuvint al PSD, spune ca partidul sau va astepta sa vada programul de guvernare si structura viitorului cabinet pe care-l va propune Calin Popescu-Tariceanu si abia dupa aceea va spune daca va sustine sau nu guvernul la investitura. “PSD a luat act de decizia presedintelui Traian Basescu.

Ea contravine in mod clar atit rezultatului votului din 28 noiembrie, cit si rezultatului si semnificatiei votului pentru alegerea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului. In aceste conditii, PSD isi rezerva dreptul de a-si exprima pozitia la votul de investitura in functie de programul si de echipa pe care le vor prezenta”, a declarat Corlatean.

PRM - Disponibil

Lucian Bolcas, vicepresedinte al PRM, exprima o pozitie foarte asemanatoare cu a PSD referitoare la desemnarea lui Tariceanu. “Este un om esentialmente civilizat si, din acest motiv, sper ca este deschis dialogului. A ma pronunta cu privire la sustinerea unui eventual guvern este putin cam devreme.

Un guvern nu se caracterizeaza prin persoana primului-ministru, ci prin calitatea ministrilor si prin programul de guvernare, pentru ca un program de guvernare este altceva decit un program electoral”. In final, Lucian Bolcas si-a permis si un sfat catre premierul desemnat: “Guvernul ramine al Romaniei, cabinetul poate fi al lui Tariceanu”.

UMDR - Pentru

Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Kelemen Atilla, considera ca desemnarea lui Calin Popescu-Tariceanu pentru formarea guvernului este “corecta”, iar acesta reprezinta “un candidat potrivit”. Citat de Mediafax, Kelemen Attila sustine ca aceasta numire este cu atit mai “nimerita” cu cit Tariceanu este o persoana “cu experienta destul de lunga pe terenul politicii”.

“Stim ca este o problema cu asigurarea majoritatii parlamentare in acest caz”, a spus deputatul UDMR, adaugind insa ca “se poate concepe si o guvernare minoritara”. “Cred ca Tariceanu are calitatea sa asigure o guvernare stabila si in aceasta situatie”, a mai declarat Kelemen Atilla.

PUR - Pretentios

Umanistii asteapta de la intilnirea pe care o vor avea astazi cu premierul desemnat sa vada care este programul de guvernare pe care-l propune Calin Popescu-Tariceanu. “Nu ne intereseaza afilierea politica a persoanelor care vor forma guvernul, ci programul de guvernare.

Pozitia noastra este clara: vom sustine orice guvern care vine cu un program cu care sa fim de acord”, ne-a declarat ieri Bogdan Pitigoi, purtatorul de cuvint al PUR. (Cristian Sutu)

Ev. zilei