Cine si-a imaginat ca Adrian Nastase va sta ca un panou de tinta, si toti fraierii din opozitie vor veni sa-i arunce cu penite in cap sau sa se joace de-a scuipatul la punct fix s-a inselat. Dupa ce faci cite a facut seful PSD, nu te mai lasi descoperit decit daca esti amator.

Iar din acest punct de vedere cel care era in stare sa taxeze si stringerea ciulinilor de pe cimpiile romane numai amator nu este. Dimpotriva! Pentru a se feri de atacuri, el a pregatit mai multe redute. Infrint spectaculos la primul fort (functia de presedinte al Romaniei), Adrian Nastase s-a refugiat strategic pe al doilea turn, si acesta tot o functie reprezentativa in stat.

Traian Basescu, imbatat de victorie si in stilul sau de gura mare (si adeseori sparta!), a si anuntat continuarea ofensivei, lasindu-i pe romani sa creada ca mai are doua stranuturi si trei pasi pina cind isi decimeaza adversarul. Adrian Nastase, cel care are ce sa apere si de ce sa se teama, a reusit sa cistige pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Este el intre primii oameni ai statului? L-a dovedit cineva cu vreo fapta de coruptie? I-a numarat cineva banii de prin diverse conturi? Miine-poimiine, Adrian Nastase va pretinde ca este unul dintre cei mai onorabili politicieni romani! Deja se umfla in pene cu ploaia de succese in care ne-a scaldat in acesti patru ani de jaf PSD.

Victoria lui Adrian Nastase in fata Monei Musca, cel mai onest politician roman, este o mare nedreptate, dar si un mare semnal de alarma. Impotriva PSD-ului si a capilor sai care se tem de o infringere totala mai rau ca de moarte (stiu ei de ce!) nu poti sa duci batalii nepregatite! Sau sa aplici strategii fluierate dupa ureche. Ramii si fara fulgi.

Si te mai faci si de ris! Or, din acest punct de vedere, Traian Basescu, pina la depunerea juramintului inca sef al opozitiei din Romania, a incasat o prima mare papara! Intre declaratiile galagioase ale fostului primar si rezultatul alegerilor pentru functiile de presedinti ale celor doua Camere este o distanta enorma. PSD l-a jucat ca pe un incepator.

Daca in cazul Monei Musca victoria ei ar fi reprezentat si o revansa morala, ar fi fost si dreapta, nu acelasi lucru l-am putea spune despre cealalta victima a sforariilor (numite vot) PSD! In cei patru ani de opozitie, intre 2000 si 2004, Radu Berceanu a fost un politician nul. Cred ca a dat vreo doua-trei telefoane la emisiunile de la OTV. In rest, el n-a jucat rolul unui opozant al puterii.

A stat cu capul ascuns la cutie, a rontait din beneficiile prezentei sale in dezastruoasa guvernare CDR. Pe neasteptate, cel scapat ca prin urechile acului din vinatoarea de corupti ne este propus presedinte al Senatului.

Nici daca ar fi vrut sa-si bata joc de electorat, Traian Basescu n-ar fi putut veni cu o asemenea propunere! Adica Radu Berceanu, al doilea om in stat! Cel care a ratat restructurarea industriei, cel care e mai tare in punga si decit Nicolae Vacaroiu este doar una dintre mediocritatile politice ale tranzitiei.

Cum sa devina el peste noapte oferta de competenta a opozitiei si a PD-ului? Mie mi se pare cam mult. Totusi, asa semi-vesel, platit si cu salarii bancare, Nicolae Vacaroiu pe buna dreptate poate emite pretentii de oarece onorabilitate in plus. Sau macar de experienta si competenta!

Oricit ar fi inca de drag celor care nu inghit PSD-ul, Traian Basescu trebuie privit din acest moment ca un om al puterii. O putere de echilibru, dar putere. Iar in aceasta pozitie el trebuie taxat neincetat. Altfel sprijinul oferit de electorat se poate risipi cu gesturi superficiale sau cu improvizatii politice triste.

Or, limbarita deja obositoare a lui Emil Boc, mai nou latit si el pe televiziuni, ca si numerele actoricesti ale lui Calin Popescu-Tariceanu, insotite de improvizatiile lui Traian Basescu pot spulbera destul de repede cistiguri muncite din greu si platite de opozitie si de populatie cu multa durere.