Mult-asteptata conferinta de presa a lui Victor Piturca, selectionerul echipei de fotbal a Romaniei, s-a derulat ieri fara ca noul antrenor al tricolorilor sa emita macar o singura idee pe tema principala: planurile de redresare a nationalei.

Piturca si-a prezentat colaboratorii, a adus si citeva vesti bune, dar a emis, in acelasi timp, idei de-a dreptul ingrijoratoare, care tradeaza un punct de vedere periculos pentru viitorul echipei reprezentative.

Momentul cel mai uluitor s-a consumat in final, cind Piturca a mentionat ca nu agreeaza ideea elaborarii de planuri pe termen lung la nationala!

Acesta este, de fapt, raspunsul prin care antrenorul Romaniei pune punct cacealmalei lui Mircea Sandu, presedintele FRF, cel care anuntase, in urma cu o luna, ca succesorul lui Anghel Iordanescu va fi ales doar daca prezinta un plan eficient, pe termen lung, de redresare a fotbalului nostru.

Colaboratorii lui Victor Piturca la nationala sint, in mare masura, cei anticipati de presa: Stefan Iovan - “secund”, Gabriel Boldici - antrenor cu portarii si Dan Apolzan - metodist. Acesta din urma este sub contract cu Rapid, dar se pare ca impedimentul va fi depasit.

E vorba, de fapt, de o revenire a lui Apolzan pe banca nationalei, dupa ce tehnicianul plecase asta-vara, din cauza neintelegerilor cu fostul selectioner, Iordanescu.

Nu stie ce inseamna “gigolo”

Un alt come-back (de data aceasta, discutabil) e cel al bucatarului Kadir Yalcin. El fusese concediat asta-toamna de Iordanescu, dupa ce aflase ca Yalcin le-ar fi furnizat bautura si femei fotbalistilor aflati in cantonament. “L-am readus pe turc. Am discutat cu el si nu cred in varianta asta, ca ar fi adus femei”, a mentionat Piturca.

Selectionerul a scos apoi o perla, aratind ca nu cunoaste sensul cuvintului “gigolo”, pe care-l confunda cu “proxenet”. “Yalcin nu e vreun gigolo, ca sa aduca fete!”, a explicat Piturca. “Gigolo” este, conform Dictionarului Explicativ al limbii romane, un “tinar intretinut de o femeie mai in virsta”.

Program “subtire”

Noul selectioner a specificat ca si-a impartit planurile in trei segmente: campania de primavara, campania de toamna si campania pentru preliminariile Europenelor din 2008. “Totul depinde de rezultatul campaniei de primavara”, a mentionat Piturca. “Sansele de calificare sint mici, dar nu minime, chiar daca adversarii nostri, ca valoare, sint peste noi”.

Totul se invirte in jurul celor doua meciuri din martie cu Olanda, la Bucuresti (pe 26), si cu Macedonia, la Skopje (pe 30). “Vom avea doua actiuni, inaintea intilnirii cu Olanda: un amical cu Slovacia, pe 9 februarie, in Cipru, si o reunire a selectionabililor din tara, pe 16 martie”. Piturca a enuntat doua idei contradictorii.

Mai intii, a spus ca regreta lipsa posibilitatii de a initia mai multe actiuni cu nationala pina la meciul cu Olanda. Ulterior, atragindu-i-se atentia ca, in urma cu un an, cind era antrenor la Steaua, a boicotat nationala la turneul din Cipru, Piturca a afirmat senin ca nu vrea sa perturbe programul echipelor de club.

Cu alte cuvinte, Piturca si-ar dori actiuni mai multe ale nationalei, dar jucatorii sa ramina la cluburi! Dupa jocul cu Macedonia, selectionerul a stabilit citeva actiuni ale fotbalistilor din tara: pe 19-20 aprilie, cind e programat un amical cu Moldova, si pe 25 mai, cind e posibil un meci cu Bulgaria, la Ruse. “Cam asta ar fi... Nu e un program formidabil”, a recunoscut Piti in final.

Planurile de viitor ale lui se rezuma la cele expuse mai sus. “Pe 4-8 iunie incheiem campania de primavara, cu Olanda - in deplasare, si Armenia - acasa. In functie de rezultate, voi elabora si programul campaniei de toamna”.

Piturca a avut totusi si citeva vesti bune. Spre deosebire de predecesorul sau, Anghel Iordanescu, noul antrenor pare sa aiba mai multa energie si initiativa. Demersurile sale au miscat lucrurile inainte in sinul nationalei. “Vom monitoriza fiecare jucator vizat pentru convocare. Am cerut si am primit programul de pregatire al tuturor echipelor din Divizia A.

M-am intilnit si am vorbit timp de o ora cu Tibi Ghioane. Totul e in regula in privinta lui. Se prezinta la nationala neconditionat. De asemenea, am vorbit cu Dorinel Munteanu, pe care l-am convins sa revina la lot!”, a mentionat Piturca. “Am discutat, de asemenea, cu toti internationalii din strainatate.

Inca n-am apucat sa dialoghez cu Viorel Moldovan, Soava si Filipescu, dar o voi face cit de curind. Voi incerca sa-i fac sa revina la nationala!” Ideea revenirii lui Soava si Filipescu a stirnit fiori celor prezenti in sala.

Tibi Lung, Mitrita si Lutu “au dat satisfactie”

Selectionerul a spus ca nationala are nevoie de un capitan care sa aiba experienta si multe selectii - caracterizarea indicindu-l pe Dorinel Munteanu. “Avem multe posturi deficitare in echipa, chiar daca nu e o saracie de jucatori valorosi mai mare decit prima oara cind am fost antrenor”. Piturca si-a lasat asistenta cu gura cascata atunci cind s-a laudat cu ochiul sau de specialist.

“Eu am promovat multi jucatori la nationala in precedentul mandat si nu prea m-am inselat. Au dat satisfactie!”, s-a impaunat Piti.

“Evenimentul zilei” ii reaminteste actualului selectioner jucatorii promovati si sustinuti de el in mandatul precedent: Mihalcea, Florentin Petre, Rosu, Lobont, Ionel Ganea, Tibi Lung, Hildan, Mitrita, Daniel Florea, Trica, Lutu, Danciulescu, Vali Nastase, Nanu, Lincar, Stoican si Chivu.

Dupa cum se poate remarca, dintre cei 17, doar sase mai sint in circuitul nationalei: Florentin Petre, Lobont, Danciulescu, Stoican, Ionel Ganea si Chivu. De baza nu sint insa decit trei: Lobont, Chivu si Ganea. Mult mai numeroase sint insa “chiflele” lui Piturca: Mihalcea, Rosu, Tibi Lung, Mitrita, Florea, Trica, Lutu, Vali Nastase si Lincar.

S-a impacat cu Becali

Dat in vileag de presa, Victor Piturca a recunoscut, in sfirsit, ca s-a impacat cu impresarul Ioan Becali. “Da, e adevarat! Ne-am impacat acum 3-4 zile... Ne-am intilnit la Intercontinental, unde eu eram cu Dumitru Dragomir. Giovanni Becali a intrat in incapere si ne-am salutat. N-are importanta cine a salutat primul...”, a afirmat Piti. Este sfirsitul unui razboi care dureaza din '99.

Piturca a fost instalat la nationala, in primavara lui '98, dupa aceeasi schema aplicata si in urma cu doua saptamini, la cea de-a doua inscaunare. De fiecare data, el a fost sprijinit puternic de Ioan Becali. Primul mandat s-a sfirsit in toamna anului 1999, cind Becali l-a dat afara dupa ce a constatat ca selectionerul nu-i mai executa ordinele.

Pacea de acum e prolifica pentru cei doi, dar are toate sansele sa afecteze grav fotbalul romanesc. Daca Piturca va servi interesele protectorului sau, la nationala vor ajunge din nou jucatori de mina a doua, care au nevoie de o “vopsea” pentru a fi buni de export la cluburi din strainatate.

A incercat sa evite subiectul principal

Cea mai ingrijoratoare e insa incapacitatea lui Piturca de a elabora o strategie eficienta, pe termen lung, de redresare a echipelor nationale. Mircea Sandu, presedintele FRF, a anuntat luna trecuta ca succesor al lui Iordanescu va fi desemnat candidatul care prezinta cel mai bun plan de reorganizare si redresare a fotbalului nostru.

Mai mult, Nasul sustinea ca acest obiectiv a devenit prioritar pentru FRF, chiar inaintea calificarii la Mondialele din 2006. La rindul sau, Piturca promisese, in urma cu doua saptamini, ca va dezvalui, cu prima ocazie, planul pe care-l are referitor la reorganizarea si eficientizarea activitatii la loturi.

Saptamina trecuta, un oficial de la FRF ne-a spus insa ca “asteptati degeaba, Piti n-are nici un plan!”. Din pacate, aceasta informatie s-a confirmat ieri, cind antrenorul a incercat sa scape de la intilnirea cu ziaristii fara sa abordeze acest subiect important.

Intrebat daca a pregatit strategia promisa, Satana a inceput sa dea din colt in colt: “O sa am o strategie... o sa dau importanta nationalei de tineret, care o sa aiba actiuni... O sa acordam importanta copiilor si juniorilor...”.

Dupa aceste bilbiieli, a urmat o replica halucinanta, care a pus capat, practic, oricarei iluzii: “Strategia pe termen lung la nationala nu e bine venita, pentru ca avem nevoie de rezultate acum!”.

Razboiul selectionerului cu gramatica

Pe parcursul discutiilor, Piturca si-a dat de citeva ori in petic. Chiar daca este mai coerent si incheaga mai bine propozitiile decit predecesorul sau, Piti tradeaza totusi destule lacune gramaticale. El a facut citeva dezacorduri crase, dar si un pleonasm batator la ochi.

Iata citeva dintre “perlele” emise ieri de noul selectioner al Romaniei: “In toata aceasta perioada s-a vehiculat nume... ”, “colaboratori va fi Iovan, Boldici...”, “...s-a iscat multe discutii...”, “avem probleme in zona centrala a fundasilor centrali...”.