Patronii combinatului SIDEX Galati ar putea primi despagubiri in bani de la statul roman, ca efect al sistarii ajutoarelor de stat mai devreme decit prevedea contractul de privatizare.

Recent, autoritatile romane au ajuns la concluzia ca nu pot respecta in totalitate promisiunile facute concernului indian LNM-Ispat (care a cumparat SIDEX) fara sa puna in pericol negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Ca urmare, au decis sa reduca cu doi ani perioada de scutire a combinatului de la plata impozitului pe profit.

Mai mult decit atit, la ultima sedinta, guvernul a decis sa reduca tot cu doi ani si perioada in care SIDEX este scutit de la plata taxelor vamale pentru importurile de echipamente. Aceasta noua restrictie este compensata insa cu o noua “pasuire”, despre care autoritatile spun ca nu intra in categoria ajutoarelor de stat.

Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, a spus ca nu exclude posibilitatea unor despagubiri in bani acordate concernului LNM-Ispat ca urmare a nerespectarii prevederilor din contractul de privatizare.

La preluarea combinatului galatean, statul roman a promis ca pasuieste cumparatorul de la plata obligatiilor catre bugetele de stat, de sanatate si asigurari sociale trei ani de la data privatizarii. Tot atunci s-a stabilit ca actionarul majoritar va fi scutit de la plata impozitului pe profit timp de cinci ani si nu va plati taxe vamale pentru importurile de echipamente tot cinci ani.

Autoritatea pentru privatizare, condusa la acea vreme de Ovidiu Musetescu, a promis aceste facilitati desi Romania era in pline negocieri de aderare la Uniunea Europeana, ale carei reguli in materie de ajutoare de stat sint foarte clare.

Scutirea de la plata TVA, eliminata de la anul

Luna trecuta, cind s-a discutat la Bruxelles capitolul Concurenta si ajutoare de stat, oficialii europeni au recomandat ca prioritate imediata sistarea oricarui ajutor de stat acordat industriei siderurgice. Astfel, autoritatile romane si-au retras o parte din promisiuni, acceptind restrictionarea unora dintre facilitatile acordate SIDEX.

Daca la incheierea capitolului Concurenta s-a anuntat doar ca patronii SIDEX vor trebui sa plateasca impozit pe profit incepind cu 2005 si nu din 2007, cum era prevazut in contract, acum SIDEX a mai pierdut o facilitate.

Conform unei hotariri de guvern aprobate zilele trecute, de la 1 ianuarie 2005, SIDEX nu mai beneficiaza de scutire nici de la plata taxelor vamale aferente importului de echipamente, materii prime si orice alte produse utilizate in activitate.

Acelasi regim se va aplica si scutirii de la plata TVA pentru echipamentele, materiile prime si produsele livrate de pe piata interna, care urma sa se aplice pina in ianuarie 2007.

Compensatii la schimb

Guvernul incearca sa compenseze insa aceste decizii, fara ca facilitatile acordate sa poata fi incadrate in categoria ajutorului de stat. Astfel, SIDEX va putea plati contributiile la somaj, la fondul de sanatate si la cel de asigurari sociale datorate de societate in ultimii trei ani esalonat, in 12 rate lunare egale, incepind cu 1 ianuarie 2006.

Contractul initial prevedea aminarea la plata a acestor obligatii timp de trei ani de la privatizare, adica pina in noiembrie 2004. Decizia guvernului asigura o pasuire de la plata acestor obligatii pentru inca un an. Potrivit ultimelor informatii, suma obligatiilor restante pentru care statul acorda o aminare de inca un an este de 3.529 de miliarde de lei.

Hotarirea aprobata de executiv prevede, de asemenea, ca datoriile neachitate, inclusiv comisioanele si dobinzile aferente pentru un imprumut extern cu garantia statului, vor fi rambursate esalonat de societate catre Ministerul Finantelor, in termen de zece ani.

Precedentul Noble Ventures indeamna la prudenta

AVAS a anuntat recent ca va discuta cu patronul SIDEX modificarea contractului de privatizare si pretentiile pe care concernul indian le-ar putea avea ca urmare a reducerii facilitatilor promise. Acum, AVAS precizeaza ca nu exclude acordarea unor despagubiri in bani, deoarece contractul prevede rezolvarea eventualelor litigii in instanta la Londra.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a mai fost chemata in fata unui tribunal international, in urma procesului Romania riscind sa fie obligata la plata anumitor daune, tot din cauza incalcarii unei promisiuni.

Firma americana Noble Ventures a dat in judecata statul dupa ce APAPS, condusa la vremea respectiva de Ovidiu Musetescu, a decis sa rezilieze contractul de privatizare a combinatului CS Resita. Noble Ventures cere despagubiri de 350 de milioane de dolari, sentinta fiind asteptata in primele doua luni ale anului viitor.