14 soldati americani, patru angajati civili ai armatei SUA si patru membri ai fortelor de securitate irakiene au fost ucisi marti in urma unui atac impotriva unei baze militare din Mosul (nordul Irakului), arata un nou bilant al Pentagonului. Atacul s-a mai soldat cu ranirea a 72 de persoane, intre care 51 de soldati americani.

Acesta este cel mai singeros atac indreptat contra armatei americane din Irak dupa 1 mai 2003, cind presedintele George W. Bush a decretat incetarea operatiunilor militare majore in aceasta tara.

Un purtator de cuvint militar a estimat ca singerosul atac a fost lansat cu rachete, “cum par sa sugereze fotografiile” facute ulterior la fata locului.

Insa nu sint excluse nici ipoteza unei bombe plasate in tabara, sau a unui atac sinucigas, dupa cum sugereaza comunicatul unei organizatii radicale sunnite, Armata Ansar al-Sunna, care vorbeste de “o operatiune de martiriu”, referire la atentatorii-kamikaze.

Insurgentii irakieni au lovit Baza Avansata Marez aproape de ora prinzului, in conditiile unei zile senine, mai calda decit in mod obisnuit. Mai toti militarii se adunasera in incinta unui urias cort care servea drept cantina, pentru a minca. Forta neasteptatei explozii i-a culcat la pamint pe soldatii care stateau in picioare, ba chiar si pe cei asezati pe scaune.

O minge de foc a cuprins acoperisul cortului, srapnele patrunzind prin corpurile militarilor aflati sub el.

Podeaua si peretii cortului, mesele si scaunele erau pline de singele celor ucisi sau raniti. Armata a rugat ca numele mortilor sa nu fie facute publice pina ce familiile lor vor fi instiintate. La Washington, presedintele George W. Bush a declarat ca atacul nu va deturna alegerile irakiene planificate pentru luna viitoare.

El a adaugat ca victimele atacului participau la o “misiune vitala pentru pace”, subliniind ca este increzator in izbinda democratiei in Irak.