Creierul este sensibil la spiritul Sarbatorilor, releva un studiu realizat de Centrului National francez de Cercetari Stiintifice (CNRS), citat de cotidianul “Liberation”. Craciunul se apropie, vestit de palpitatiile simtite in fata magazinelor, de starea de surescitare de sub bradul impodobit, de infrigurarea cu care sint despachetate cadourile.

Creierul uman are un anumit numar de mediatori chimici raspunzatori de placerea pe care o resimtim, sustin cercetatorii. “O data cu apropierea Sarbatorilor, se trezeste - automat - calea hedonica, numita si sistemul de recompensa la animal”, explica Florence Noble, director de cercetari in farmacologie in cadrul CNRS. Experientele efectuate pe maimute au aratat modul in care functioneaza aceasta.

Un anume stimul este asociat cu sucul de mar si este de-ajuns ca animalul sa repereze stimulul respectiv, pentru ca, destul de repede, sa secrete dopamina. Acest “mesager chimic” activeaza neuronii specializati in perceperea placerii.

Cadourile de Craciun functioneaza in acelasi mod: “Sint anticipate senzatiile pozitive simtite in anii anteriori si asteptarea se transforma in dorinta, legata de placere”.

Ambianta exterioara poate accelera fenomenul. De exemplu, toate luminitele agatate peste tot: “Lumina are un rol direct asupra unui hormon ce permite o secretie sporita de dopamina. Cu cit aceasta este mai mare, cu atit este si creierul mai receptiv la placere”.

Sa adaugam, la aceasta, si emulatia produsa de multime, si influenta muzicii omniprezenta in aceasta perioada care nu poate fi neglijata.

Oamenii care nu cunosc bucuria

Dar, atunci, cum ramine cu toti cei deprimati pe 24 decembrie? “Fie ca sistemul de placere al acestora nu a fost activat niciodata, fie ca a fost o vreme, dupa care nu s-a mai intimplat nimic”, analizeaza directorul de cercetari francez. “Creierul lor s-a invatat sa astepte lucruri care au ajuns sa nu mai vina”.

Prea multe sarbatori care ajung sa ia o intorsatura proasta, prea multe cadouri nereusite, prea multa singuratate atunci cind, in jur, toti se aduna pentru a se bucura. “Aici, intram in circuitul frustrarii. Se secreta, dimpotriva, serotonina, o substanta legata de angoasa ori de depresie.” Creierul omenesc functioneaza cu o biochimie echilibrata, cu o dozare intre serotonina si dopamina.

Predominanta celei dintii o poate face, deci, sa dispara pe cea de-a doua. Dar, cu toate acestea, “fara placere, specia umana ar fi pierit. Aceasta este o functie vitala. Mincam si ne reproducem pentru ca este ceva agreabil”, conchide Florence Noble. (R.P.)

Cu Mosul la coafor

Mos Craciun a dorit sa se prezinte cit mai bine in fata copiilor cuminti, asa ca s-a dus la un coafor din localitatea Manassas din statul american Virginia. Pregatirile au inclus un tuns, o uscare la casca si un coafat, iar angajatii salonului pretind ca Mosul tine mult la look-ul lui si vine aici de doua ori pe saptamina.

Numeroase sosii ale Mosului fac coada in aceste zile la saloanele de coafura, care ofera tratamente speciale pentru ca barba si parul lor, ambele naturale, sa capete un aspect alb-argintiu si pufos. (S.N.)