O data ce au pasit in sediul Senatului sau al Camerei Deputatilor, noii membri ai legislativului s-au vazut obligati, potrivit legii, sa-si completeze declaratiile de avere. Normele in vigoare spun foarte clar ca documentele trebuie publicate pe site-urile celor doua institutii.

Pana in acest moment insa, numai Senatul a respectat legea, avand in vedere ca pe pagina de Internet a Camerei nu pot fi citite inca date despre casele sau sumele de bani pe care le poseda alesii.

Astfel, conform declaratiilor senatorilor, poate fi rapid intocmit un "top... 100". Si asta pentru ca cei mai multi dintre membrii Senatului au strans averi fabuloase de-a lungul vietii. In fruntea clasamentului se situeaza liderul umanist, Dan Voiculescu. Presedintele PUR este actionar la nu mai putin de noua societati comerciale.

La una dintre acestea, de pilda - Antena 1 SA -, actiunile sale au o valoare de 5.600 miliarde de lei.

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, detine actiuni la inca opt societati comerciale, printre care Grivco si Antena 3. La prima dintre ele, valoarea este de 1.400 miliarde de lei, in timp ce la a doua de 500 miliarde de lei. De asemenea, Voiculescu - ales pentru prima data senator - mai are depozite bancare de 3,8 milioane de dolari, dar si creante ce se ridica la 10,5 milioane de dolari.

Potrivit declaratiei de avere, el mai poseda un apartament a carui valoare este de 80.000 de dolari.

Un alt parlamentar la fel de proaspat si cu o avere la fel de mare este pesedistul George Copos. Acesta a declarat ca, pe langa cele doua apartamente, o casa de locuit si un autoturism BMW, detine depozite si conturi in valoare de 9.340.000 mii de lei, 25.500 de euro si 10.000 de dolari.

In acelasi timp, Copos este actionar la opt societati comerciale, numai la una dintre acestea avand actiuni de 130 milioane de euro. Urmeaza societati la care valoarea actiunilor se ridica la 40 milioane de euro si sapte milioane de euro.

Pesedistii Taracila si Roibu, la fel de bogati ca in legislatura trecuta

Facand o comparatie cu declaratiile pe care le-au completat in timpul mandatului trecut, observam ca unii pesedisti nu au cheltuit foarte mult din averile pe care le-au agonisit de-a lungul timpului. Este cazul lui Doru Ioan Taracila si Aristide Roibu. Primul dintre ei poseda un depozit de 444.686.000 de lei si un altul de 16.441 de euro.

Senatorul Doru Ioan Taracila este actionar si la mai multe societati comerciale. La Argirom SA, de pilda, are actiuni in valoare de 480.000.000 de lei. Totodata, el poseda un teren agricol de cinci hectare, un apartament si un autoturism.

Colegul sau Aristide Roibu are doua apartamente si o casa de vacanta (cabana de lemn). In tara are mai multe conturi in euro, dolari, lei si franci elvetieni. Roibu mai are contui in Elvetia (49.911 de dolari, 7.500 de euro, 4.469 CHF) si Franta (37.000 de euro si 40.000 de euro).

In ceea ce-l priveste pe liderul PSD Octav Cozmanca, acesta detine un apartament si o casa de vacanta, un autoturism Audi, dar si conturi de 712 milioane de lei, 4.869 de dolari si 1.000 de euro.

Un alt senator din "Top 100" este peremistul Dorel Constantin Onaca. Acesta detine doua case de vacanta, trei apartamente, un Audi si un jeep, si un cont curent de 100.000 de euro in Elvetia. De asemenea, este actionar la mai multe societati comerciale.

In bancile PRM din Senat urmeaza sa mai activeze un senator "cu bani". Este vorba despre Ion Basgan. Acesta are in cont 2.663.818.391 de lei, 8.148 de euro si 15.000 de dolari.

De asemenea, detine actiuni la Banca Romaneasca de 30.627.620.000 de lei, iar la ASITRANS de peste sapte miliarde lei. In acelasi timp insa, Basgan are creante in valoare de 113.080 de euro si 2.256.942.503 de lei.

Printre cei mai bogati parlamentari, cel putin potrivit declaratiilor de avere completate in legislatura anterioara, se numara si reprezentantii UDMR. In mod ciudat insa, pagina cu documentele privind situatia lui Marko Bela si Verestoy Attila nu a putut fi accesata.

Liberalul Radu Campeanu, ales si el senator la scrutinul din noiembrie, este posesorul unui teren agricol si unul forestier, al unui apartament si al unei case de vacanta. Mai detine o Dacie si un Renault, precum si un depozit de trei miliarde de lei si 12.000 de euro. Colegul sau de Alianta, democratul Dan Carlan, nu a completat mare lucru in declaratia de avere.

Potrivit acesteia, senatorul detine un singur apartament, in schimb are creante de noua miliarde de lei.

Talpes - barca cu motor, Cinteza - Trabant

Pesedistul Ioan Talpes are in cont 5.600 de dolari, detine un apartament, o casa de locuit si doua case de vacanta. El poseda si bunuri mobile, respectiv un Volkswagen Passat si o barca cu motor.

Liberalul Mircea Cinteza a completat rubrica bunurilor mobile cu un... Trabant. La acesta a adaugat un Tico.

Vadim a completat declaratia cu NU

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca nu are decat o casa de locuit cu patru camere. In rest a scris NU la fiecare dintre rubricile documentului, mentionand la un moment dat: "Nu am nici un cont in nici o banca, nici in Romania, nici peste hotare".

Subalternul sau pe linie de partid, senatorul Mihail Lupoi, nu s-a ferit sa declare ca detine patru apartamente si un autoturism Seat.

Prefectul uituc

Fostul prefect de Brasov Otilian Neagoe a uitat in momentul in care a completat declaratia de avere ca a fost ales parlamentar. In loc sa scrie ca este senator al Romaniei, acesta a mentionat ca detine functia de prefect la Prefectura Brasov.

Printre senatorii din noul legislativ sunt cativa care nu se pot lauda cu bani stransi in Elvetia sau cu autoturisme luxoase. Unul dintre ei este liberalul Adrian Cioroianu. Fara casa, masina sau conturi, acesta nu castiga decat din salariile de parlamentar, profesor si redactor la "Dilema Veche".