Salariul mediu brut, in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRC), va fi, in anul 2005, nici mai mult, nici mai putin de 33.300.000 de lei. Acest lucru inseamna ca lefurile nete ale angajatilor acestei institutii de stat vor fi, in medie, de aproape 20.000.000 de lei, conform Hotararii de Guvern nr. 2102 din 24.11.2004.

Daca se va trece la cota unica de impozitare, de 16%, atunci acest salariu va fi de 27,97 milioane de lei. "ANRC este institutie publica in subordinea guvernului finantata integral din venituri extrabugetare", argumenteaza conducerea Autoritatii.

Aceste venituri extrabugetare sunt obtinute din tarife de monitorizare si din cote pe cifra de afaceri, pe care societatile comerciale care activeaza in domeniul comunicatiilor sunt obligate sa le "verse" ANRC-ului. Astfel, Autoritatea va reusi sa colecteze, in 2005, peste 570 miliarde de lei.

Din aceasta suma, mai mult de 145,2 miliarde de lei reprezinta cheltuieli de personal, la care se agauga 256,2 miliarde de lei cheltuieli pentru materiale si servicii. Bineinteles, se va cheltui si pentru furnizarea serviciilor in domeniul comunicatiilor electronice, dar nu mai mult de 146,3 miliarde de lei.

Cu toate ca declaratia de avere a presedintelui ANRC, Ion Smeeianu, este publicata pe Internet, nu am putut afla care este remuneratia domniei-sale, din motiv ca acest amanunt este "secret". Bineinteles, salariul unui simplu angajat al autoritatii nu este de 20 milioane de lei, mare parte din banii alocati cheltuielilor cu salariile mergand spre varful ierarhiei.

In Romania nu se stie decat ca un secretar de stat primeste in jur de 17 milioane de lei pe luna, iar un ministru ceva mai mult de 22 de milioane. Se pare ca nu vom stii niciodata cu cat este platit un presedinte al unei autoritatii de control.

Ce putem stii este ca domnul Smeeianu nu detine decat un simplu apartament de 54 de metri patrati, un teren agricol de 900 de metri patrati si un autoturism.

Carti in valoare de doua miliarde de lei

Anul acesta, ANRC a cheltuit, nici mai mult, nici mai putin de un miliard de lei pe... carti. Se pare ca suma nu a fost de ajuns. Pentru anul 2005, guvernul a aprobat un buget de doua miliarde de lei pentru acest gen de achizitii.

Insa din acesti bani nu se vor cumpara numai carti, ci se vor plati si "abonamente pentru cotidiane, ziare, reviste, anuare", ne-a declarat Raluca Moraru, purtator de cuvant al autoritatii. Dar "majoritatea publicatiilor utilizate de personalul ANRC in desfasurarea activitatilor curente provin din strainatate", a argumentat Moraru.

De asemenea, pentru "obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si echipamente" se vor cheltui "doar" cinci miliarde de lei. Sa speram ca anul viitor se vor vedea si rezultatele acestei investitii, pentru ca anul acesta pentru un e-mail din partea ANRC trebuie sa se astepte aproape 24 de ore, pe motiv ca nu le functioneaza server-ul.

Alte 57 miliarde de lei pentru gospodarire si intretinere

Se pare ca celor de la ANRC le place sa exprime aceleasi genuri de cheltuieli sub titluri diferite. Astfel, autoritatea va avea nevoie de 53,7 miliarde de lei pentru "intretinere si gospodarire" si, de asemenea, de 3,2 miliarde de lei pentru "reparatii curente si capitale".

Acesti bani vor fi utilizati pentru "plata chiriilor lunare ale spatiilor in care functioneaza oficiile teritoriale ale ANRC, pentru facturi de telefon, pentru incalzire si iluminat", ne-a explicat Raluca Moraru.

"In ceea ce priveste reparatiile curente, se vizeaza reparatiile si reviziile pentru parcul auto al ANRC si intretinerea spatiilor pe care ANRC le are inchiriate, in administrare sau in proprietate", a mai spus Moraru.

In plus, mai este pusa deoparte suma de 30 miliarde de lei pentru "materiale si prestari de servicii cu caracter personal" si 162,3 miliarde de lei pentru... "alte cheltuieli", cu precizarea ca "la alte cheltuieli sunt cuprinse inclusiv cheltuieli pentru furnizarea serviciilor in domeniul comunicatiilor electronice".

Ca sa nu se creada ca nu s-a pus nimic deoparte si pentru bunul mers al comunicatiilor in Romania, de catre o autoritate care se ocupa de comunicatii.

Bineinteles, acesti angajati ai statului trebuie sa se si deplaseze, iar pentru acest lucru se vor cheltui, anul viitor, 27 miliarde de lei. O parte din aceasta suma, 10 miliarde de lei, va fi folosita pentru deplasari in tara, iar cu 17 miliarde de lei angajatii se vor plimba in strainatate.

Numai operatorii de telefonie mobila varsa anual 185 miliarde de lei

ANRC va colecta, in 2005, 345 miliarde de lei pentru activitatea de monitorizare postala si comunicatii electronice, la care se va adauga 225 de miliarde de lei, care reprezinta venituri din cota pe cifra de afaceri in domeniul comunicatiilor. Asadar, aceste venituri reprezinta taxe pe care societatile care desfasoara activitati in domeniul comunicatiilor trebuie sa le "verse" in sacul ANRC.

Procentul colectat fiind de 5% din cifra de afaceri, inseamna ca, anul viitor, in bugetul ANRC vor intra aproximativ 185 de miliarde din domeniul telefoniei mobile si 147 de miliarde din cel al telefoniei fixe. Pentru acesti bani, ANRC va monitoriza, va supraveghea si va controla societatile comerciale.