Pentagonul acuza Israelul ca ii pericliteaza securitatea nationala. Acuzatie grava care a facut sa salte pulsul mass-media internationale. Mai mult, saptamana trecuta, Douglas Feith, ministrul-adjunct american al Apararii, a cerut demiterea generalului israelian Yaron Amos, directorul-general al Ministerului Apararii al Israelului.

Motivul? Ca acesta nu a raportat Statelor Unite una din afacerile cu armament israeliano-chineze. Un responsabil de la Ierusalim a reactionat dur: "Israelul nu este o republica a bananelor. Cu toata recunostinta pe care o avem pentru ajutorul american, Israelul este un stat independent.

De ce ar trebui sa raportam Washingtonului toate afacerile noastre?" Mai atenti la formulari, prim-ministrul Ariel Sharon si generalul Shaul Mofaz, ministrul Apararii, au declarat ca au deplina incredere in Yaron Amos. Americanul s-a indarjit si a amenintat: "Suspendam orice contact de securitate cu israelienii. Ori eu, ori Amos".

Culmea e ca Douglas Feith este evreu! Atunci, de ce n-ar fi mai catolic decat Papa de la Roma? Ar exista o explicatie: de cateva luni, FBI deruleaza o ancheta la nivele superioare ale Pentagonului. Prea multe scurgeri de informatii sensibile au fost depistate in directia Israelului. Afacerea "Colonelul american Larry Johnson" n-a disparut de pe agenda FBI.

In desele intalniri cu diplomati israelieni si evrei americani influenti, Johnson a fost de o limbutie daunatoare intereselor americane. Se spune ca si Douglas Feith ar fi intrat in vizorul banuielilor FBI. Acum vrea, probabil, sa-si demonstreze "loialitatea". Zelul sau are "acoperirea" lui Rumsfeld, ministrul Apararii al Statelor Unite.

Recentul scandal a fost provocat de un echipament militar sofisticat vandut de israelieni Chinei, in urma cu 10 ani. Yaron Amos explica faptul ca acum militarii chinezi au trimis inapoi echipamentul pentru lucrari de intretinere. Pentagonul sustine ca Amos minte, nu e vorba de intretinere, ci de retehnologizare si perfectionare. Raspunsul lui Amos: "Am mainile curate.

Am raportat americanilor despre aceasta afacere, cu toate ca nu eram obligati". Explicatia directorului-general al Ministerului Apararii al Israelului nu-i satisface pe generalii Pentagonului, care vad in Armata chineza un urias pericol potential.

Interese de securitate nationala sau calcule comerciale?

Nu e pentru prima oara cand Pentagonul intervine brutal impotriva tranzactiilor cu armament ale Israelului cu China. In urma cu trei ani, Israelul semnase cu China un contract pentru vanzarea a patru avioane de spionaj "Falcon", in valoare de un miliard de dolari.

Chinezii s-au grabit sa achite un avans de 200 de milioane de dolari, pentru primul avion, dar cateva zile inainte ca avionul sa fie furnizat, Pentagonul a intervenit in forta. Generalii americani au apreciat ca "Falconul" ar fi periclitat viata aviatorilor americani angajati intr-un posibil conflict cu China, daca aceasta ar decide sa se uneasca cu forta cu Taiwanul.

Or, Statele Unite sunt garantii suveranitatii Taiwanului. Ierusalimul a fost nevoit sa anuleze contractul cu chinezii. Furiosi, acestia au cerut despagubiri uriase, de multe miliarde de dolari. Yaron Amos a fost trimis in China si a reusit sa-i potoleasca, oferindu-le o despagubire de numai... 350 de milioane de dolari.

Anularea tranzactiei "Falcon" a readus in atentia specialistilor concurenta dintre industria de razboi americana si cea israeliana. Devenise evident ca Pentagonul incearca sa stopeze avansul obtinut de industria aviatica israeliana intr-o anumita tehnologie militara. "Falconul" israelian ar fi putut depasi perfomantele "Falconului" american.

Cumparatorii ar fi preferat atunci avionul israelian si concluziile se impun de la sine. E vorba aici de afaceri de zeci de miliarde de dolari.

Si nu numai atat, dar de prestigiul sifonat al aviatiei militare americane am amintit? Ce s-a mai intamplat in culise nu se stie, dar pentru a "nu-i mai irita pe americani", in urma cu doi ani, Israelul a luat o decizie fara precedent: de a nu mai vinde Chinei comuniste nici un fel de armament sofisticat. Cum i-au convins americanii pe israelieni sa ia o asemenea decizie nu se stie.

Piata chineza oferea israelienilor oportunitati uriase. Industria militara israeliana vindea armatei chineze armament in cantitati fara precedent in afacerile cu arme, de la avioane fara pilot si instalatii de reperare a avioanelor si pana la rachete anti-tanc.

In presa straina au aparut informatii ca industria militara aviatica israeliana dezvolta pentru China un avion de lupta de tipul "Phantom 10", bazat pe proiectul avionului israelian "Lavi". Constructia acestui avion fusese intrerupta in anii '80, in urma presiunilor Pentagonului.

Scandalul provocat de cererea americana de a-l demite pe generalul Yaron Amos readuce in agenda nemultumirea Pentagonului fata de prea energica activitate comerciala israeliana cu arme. La Ierusalim nimeni insa nu anticipa ca Yaron Amos va fi imediat dat afara. El va mai fi o vreme omul bun la toate al Ministerului Apararii, dar foarte curand va fi instalat intr-o alta functie.

Nici Ierusalimul si nici Washingtonul nu-si pot permite sa permanentizeze acest conflict, care ar putea provoca pagube legaturilor strategice israeliano-americane.