Declaraţia fostului preşedinte liberal a avut un ecou puternic. Dinu Patriciu, in schimb, a „privit-o cu milă“. La ce s-a referit concret Stolojan? Care este substratul reacţiei lui Patriciu? Dacă există conexiuni financiare intre liberali, cum se reflectă ele politic?

Deputatul de Ialomiţa

Este prima dată, după mulţi ani, cind liberalii ialomiţeni sint reprezentaţi in Parlament. Se numeşte Marian Hoinaru şi, inainte de a reuşi in politică, a fost victorios in afaceri.

Dintre firmele lui specializate pe activităţi agricole, cea mai importantă este, de departe, Comaap SA, cu o cifră de afaceri pe 2003 de 23,5 miliarde de lei. Perspectiva deputăţiei l-a determinat pe Marian Hoinaru să iasă din firmele pe care le-a păstorit, dar şi-a lăsat rudele şi apropiaţii să gestioneze afacerile.

Comaap este administrată acum de Marius Cristian Hoinaru, vărul deputatului. Printre intermedierile profitabile pe care firma sa le derulează se numără şi cele cu motorină agricolă. Combustibilul este cumpărat de fermierii din judeţele Bărăganului, care plătesc către Comaap un firesc adaos comercial.

Liberalii ialomiţeni achiziţionează insă marfa la preţ de fabrică, fără adaos, direct de la Petromidia. Adică Rompetrol, Dinu Patriciu. Deputatul Marian Hoinaru ne-a confirmat existenţa tranzacţiilor dintre Comaap şi Petromidia. El a ţinut să sublinieze: „In nici un caz nu este vorba despre o afacere ilegală.

In plus, noi n-am lucrat numai cu Petromidia, am cumpărat motorină şi de la alţii“.

Meleşcanu şi cei 5 patricieni de Prahova

Filiala prahoveană a PNL este „trup şi suflet“ cu Dinu Patriciu. Cei 5 parlamentari liberali de Prahova au conexiuni financiare foarte strinse cu magnatul. Cea mai importantă dintre acestea este firma Romcalor Oil Services SA, cu sediul in Ploieşti.

Aceasta a primit de la Rafinăria Vega, parte a grupului Rompetrol, exclusivitatea vinzării celor 3 tipuri de combustibil produşi de rafinărie: Rompetrol Calor Extra 1, Rompetrol Super 2 şi Rompetrol Calor Economic 3. Acţionariatul Romcalor Oil Services este dominat de grupul Rompetrol (60%).

Restul procentelor se impart echitabil intre 5 acţionari persoane fizice. 4 dintre aceştia sint deputaţii PNL de Prahova: Adrian Semcu, Ion Preda, Horia Toma şi Ion Luchian. A cincilea este secretarul Organizaţiei judeţene, Nicolae Alexandri, unul dintre favoriţii partidului pentru postul de prefect.

Contactat de reporterii „Cotidianul“, deputatul Preda a avut un singur comentariu: „Nu sint unul dintre aceia la care s-a referit Stolojan. Domnul Patriciu este cetăţean al Romaniei. Preda, la fel. Deci, conform legii, ambii pot face afaceri impreună“.

Liberalii prahoveni sint reprezentaţi in Senat de Teodor Meleşcanu, care nu a ascuns defel că a fost unul dintre administratorii Rompetrol SA, fiind cu acte in regulă pe „statul de plată“ al lui Dinu Patriciu.

Iar Ludovic Orban, viceprimarul PNL al Capitalei şi un fidel susţinător in PNL al lui Patriciu, a administrat firma Rominserv, componentă a imperiului Patriciu.

Doi la Călăraşi şi unul la Olt

In judeţele Prahova, Călăraşi şi Olt, campania electorală a PNL s-a derulat prin Fundaţia „Institutul pentru Liberă Iniţiativă“. Preşedintele şi fondatorul acestei organizaţii neguvernamentale este chiar Dinu Patriciu.

Acelaşi Patriciu, prin Rompetrol, este principalul finanţator al institutului, aspect evidenţiat şi in pagina de web a acestuia. Oficial, ONG-ul se adresează mediului de afaceri autohton, promovind doctrinele economice liberale.

De aceea, nu a surprins pe nimeni că in Comitetul Director al Institutului se află liberali de marcă, cum ar fi Crin Antonescu, Cristian Boureanu, Dan Radu Ruşanu, Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Radu Boroianu.

Toţi sint membri tradiţionali ai grupării Patriciu, cu menţiunea că, in ultimele luni, Tăriceanu s-a indepărtat oarecum vizibil de grup.

Directorul general al Institutului pentru Liberă Iniţiativă este Adina Văleanu, un alt membru vechi al PNL. Alegerile din acest an i-au adus Adinei Văleanu un mandat de deputat in circumscripţia Călăraşi. De prestaţia electorală a fundaţiei in judeţul pomenit a beneficiat şi noul senator liberal Constantin Dumitru.

ONG-ul liberalilor a organizat campania partidului şi in judeţul Olt. Aici, PNL este reprezentat in Camera Deputaţilor de Mircea Coşea, fost PDSR-ist, fost ApR-ist şi intotdeauna loial lui Teodor Meleşcanu.

Prietenii lui Tăriceanu

Politica de apropiere a cadrelor de partid prin asocierea comună in diferite societăţi a fost adoptată şi de Călin Popescu Tăriceanu. Cel mai elocvent exemplu este cel al firmei Intervam SA, profilată pe intermedieri financiare. Acţionariatul său este relevant pentru radiografierea conexiunilor financiare ale demnitarilor liberali.

Tăriceanu este asociat in Intervam cu deputatul Dan Radu Ruşanu, cu primarul Andrei Chiliman şi cu senatorul de Teleorman Ion Basgan. Numele acestuia din urmă a figurat pe listele intocmite de Coaliţia pentru un Parlament Curat, fiind acuzat că ar fi fost informator al Securităţii.

Ion Basgan a fost unul dintre cei 16 candidaţi la funcţia de Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din Romania, cea mai mare organizaţie masonică din ţara noastră. A pierdut insă in faţa lui Eugen Ovidiu Chirovici. Alt acţionar al firmei Intervam este controversatul George Danielescu, fostul administrator al SAFI.

Alţi doi liberali marcanţi asociaţi cu Tăriceanu sint Dan Constantinescu, fost senator de Bacău, şi Radu Cojocaru, fost deputat PNL. Acesta din urmă administrează şi una dintre firmele lui Dinu Patriciu: Ecomaster - Servicii Ecologice SA.

Fraţii Micula preiau modelul

Gemenii magnaţi Viorel şi Ioan Micula au legături vechi cu PNL, in interiorul căruia merg pe acelaşi drum cu Dinu Patriciu. Chiar dacă nu au capacitatea de infuzie politică a propriilor oameni in PNL, gemenii reuşesc să controleze filialele liberale din Bihor şi Sălăj.

Unde, de altfel, şi-au plantat doi candidaţi pe locuri eligibile. Este vorba despre deputaţii Cătălin Micula (Sălaj) şi Cornel Popa (Bihor). Primul este nepotul fraţilor milionari, pentru care a şi lucrat in funcţia de director general al firmei Transilvania General Import-Export sucursala Bucureşti.

Iar deputatul Cornel Popa a fost directorul general al SC Transilvania General SA.

Dinu Patriciu: „Da, este adevărat!“

Dinu Patriciu a ezitat inainte de a ne răspunde, după care a vrut să vadă dacă avem intr-adevăr informaţii despre partenerii liberali din Parlamentul Romaniei. Citeva nume l-au convins, apoi ne-a confirmat că a avut şi are afaceri cu o parte dintre parlamentarii PNL. „Da, este adevărat.

Nu cred insă că domnul Stolojan s-a referit la mine. Nu avea nici un motiv. Apoi, ar fi fost imposibil ca printre cei 15.000 de parteneri de afaceri să nu fie şi liberali“, a mai precizat patronul Rompetrol.