Sirul surprizelor legate de soarta companiei petroliere Yukos, al carei fost patron, Mihail Hodorkovski, pana nu demult omul cel mai bogat din Rusia, se afla la inchisoare de mai bine de un, este departe de a lua sfarsit.

La numai cateva zile dupa adjudecarea, in urma unei licitatii, a principalei unitati de productie a Yukos, Yuganskneftegas, de catre firma-fantoma BaikalFinansGrup, de care nimeni nu a stiut vreodata, s-a anuntat ca aceasta din urma firma a fost achizitionata de catre compania petroliera de stat Rosneft, ceea ce echivaleaza cu renationalizarea unei importante parti a industriei rusesti a

titeiului. Mai mult, Rosneft este in curs de a fuziona cu Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, gigantul rezultat din aceasta fuziune, Gazpromneft, cu capital preponderent de stat, urmand sa detina, astfel, parghiile de control asupra grosului rezervelor de titei si gaze, respectiv sectorul energetic al tarii.

Presedintele Putin personal a luat, in cursul unei conferinte de presa, apararea acestui sir de tranzactii, pe care le-a descris ca perfect legale. "Stiti foarte bine cum s-au petrecut privatizarile de la inceputul anilor '90, participantii la jocul pietei recurgand la diferite subterfugii, dintre care unele violau legile existente.

Acum, statul a recurs la mecanismele legale ale pietei, pentru a-si asigura interesele", a declarat el. Inversunarea cu care liderul de la Kremlin a urmarit desfiintarea companiei Yukos este socotita o forma de represalii impotriva lui Hodorkovski, pentru criticile aduse guvernului rus, ca si pentru finantarea partidelor din opozitie.

Putin a descris aceste masuri de retorsiune ca inscriindu-se in campania impotriva coruptiei, fostul patron al lui Yukos fiind invinuit de fraude si evaziune fiscala in valoare de zeci de miliarde de dolari.

Robert Ebel, director al programului cu privire la energie din cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, de la Washington, sustine, insa, ca, de fapt, Putin incearca sa se foloseasca de vastele resurse de petrol si gaze ale tarii "pentru a restabili puterea Rusiei in randul natiunilor lumii".

Cu siguranta, afirma el, telul strategic urmarit nu este numai pedepsirea lui Hodorkovski. "Cred ca Putin si-a dat seama de importanta petrolului ca mijloc nu doar de putere financiara, dar si de putere politica. Este o parghie insemnata de care se poate folosi. Or, nu exista cale mai buna prin care sa-si atinga telul decat cu ajutorul petrolului si gazelor", spune Ebel.

Intr-adevar, compania in curs de creare Gazpromneft, care va include acum si principala filiala a Yukos, va dispune de o capacitate de productie de 1,6 milioane barili de petrol pe zi, pe langa imensa productie de gaze, devenind, astfel, un concurent serios al principalelor concerne petroliere mondiale.

Interesante sunt, din acest punct de vedere, si declaratiile facute de Putin in cursul recentei sale calatorii in Germania, in sensul ca nu exclude posibilitatea participarii Companiei Energetice de Stat Chineze (CNPC) la exploatarea resurselor petroliere rusesti, in conditiile in care China a semnat deja un memorandum cu Gazprom pentru livrarea unei importante cantitati de gaze.

O asemenea declaratie surprinzatoare (pana acum, Rusia a avut reticente in a permite Beijingului acces la resursele sale energetice) este considerata o replica indirecta la vadita indispozitie a SUA si Europei occidentale fata de modul in care a fost organizata licitatia pentru vanzarea principalei filiale a Yukos.

"Ceea ce Putin a spus in legatura cu China semnifica: nu ne pasa de voi, avem un alt partener, China" - opineaza Viktor Kremeniuk, cercetator la Institutul SUA - Canada al Academiei de Stiinte a Rusiei. Unii analisti nu exclud chiar ca autoritatile chineze sa fi contribuit financiar la achizitionarea filialei Yukos de catre firma-fantoma BaikalFinansGrup.

Intr-adevar, la ora actuala, China este cel mai mare consumator de petrol din lume dupa SUA, iar necesitatile sale energetice sunt in continua crestere, prevazandu-se ca pana in 2020 necesarul ei de titei se va dubla fata de prezent.