Cei doi candidati in alegerile prezidentiale din Ucraina fac ultimele turnee prin tara inaintea votului de duminica. De data aceasta, campania s-a desfasurat fara incidente majore, sub ochii atenti ai presei care si-a declarat independenta in cursul asa numitei "revolutii portocalii" si sub supravegherea unui mare numar de observatori internationali.

Viktor Iuscenko si Viktor Ianukovici s-au intalnit la inceputul saptamanii in direct la televiziunea nationala. Au vorbit pe doua limbi diferite - unul in ucraineana, celalalt in ruseste.

Este poate unul dintre cele mai vizibile semne ale divizarii electoratului, dar dincolo de aceasta, mass media s-a straduit sa nu creeze si alte dezechilibre.

Viktor Iuscenko, practic absent de la televiziune in campania din luna noiembrie, este acum tratat cu atentia cuvenita, ba chiar, dupa cum spune Ion Popescu, din Kiev, se bucura si de niste avantaje.

"Unele posturi TV si radio," spune domnul Popescu, "inclina chiar usor catre Iuscenko. El nu se mai poate plange ca nu este mediatizat, ba chiar Ianukovici s-a declarat nemultumit ca nu apare la televiziune tot atat de des."

"In ultima luna odata cu protestele toate posturile au acoperit aceste proteste si evident in centrul lor a fost Iuscenko," mai spune Ion Popescu.

Pe teren, echipele de campanie ale opozitiei au reusit sa ajunga in zone precum Harkov sau Zaporoje, unde in urma cu cateva luni nici nu ar fi indraznit sa puna piciorul.

Este drept, caravanele cu steaguri portocalii au fost intampinate cu ostilitate in mai multe localitati din regiunile Odessa si Crimeea, dar la fel s-a intamplat si cu echipele lui Viktor Ianukovici in zonele dominate de opozitie - Lvov, Cernopol sau Ivano-Frankovsk.

Cei doi candidati par ca se imita reciproc, in incercarea de a atrage noi alegatori.

Victor Ianukovici se declara acum in opozitie fata de presedintele Kuchma.

De partea cealalta, Victor Iuscenko a declarat ca prima vizita pe care o va face in calitate de presedinte va fi la Moscova, iar Vladimir Putin a spus ca nu ar avea nici o problema sa coopereze cu domnul Iuscenko, in definitiv, acesta facand parte din echipa lui Leonid Kuchma.