Banca Comerciala Carpatica (BCC) Sibiu intentioneaza ca, pana la finele anului 2006, sa devina actionarul majoritar al societatii de asigurari Carpatica Asig, demers care va necesita fonduri de pana la doua milioane de dolari, a declarat, joi, agentiei Mediafax, presedintele bancii, Nicolae Hoanta.

"In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, societatile de asigurare vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul social. Practic, banca va prelua controlul Carpatica Asig prin majorari succesive de capital. Afilierea la grupul Carpatica va consolida societatea de asigurari si va permite furnizarea de produse integrate, care vor valorifica experienta ambelor institutii", a adaugat Hoanta.

Un prim pas al BCC in aceasta directie va fi achizitionarea unui pachet de 5% din titlurile Carpatica Asig. Tranzactia se va incheia dupa primirea avizului din partea Bancii Nationale a Romaniei. "Documentatia a fost depusa in urma cu trei saptamani", a spus Hoanta.

Presedintele bancii a estimat valoarea tranzactiei la aproximativ 10 miliarde lei, pret care poate varia in functie de rezultatul negocierilor cu actionarii Carpatica Asig dispusi sa vanda.

Operationala pe piata asigurarilor din anul 1996, Carpatica Asig (fosta Atlassib) are un capital social de 51 miliarde lei, actionariatul fiind format, la inceputul lunii august, din Atlassib SRL - 85,94%, Transcar SRL - 10,93%, precum si alte persoane fizice si juridice - 3,1%.