Electrica Muntenia Sud ar putea pierde, in perioada urmatoare, circa 370 de clienti mari, in urma majorarii gradului de deschidere a pietei si incadrarea acestora in categoria consumatorilor eligibili, a declarat, joi, directorul general al societatii, Ioan Turbatu.

Reprezentantul companiei a estimat ca cei 370 de clienti au o pondere de circa 35% din vanzarile totale de energie electrica ale Electrica Muntenia Sud. De la inceputul lunii noiembrie, gradul de deschidere a pietei de energie a fost ridicat la 55%, in acelasi timp fiind relaxate si conditiile de acordare a statutului de consumator eligibil pentru companii.

Consumatorii eligibili isi pot schimba furnizorul de energie electrica si pot negocia contractele pe care le incheie cu acesta, pentru a obtine cel mai bun pret. Pentru a dobandi acest statut, firmele respective trebuie sa aiba un consum anual de minimum 1 GWh si sa nu inregistreze datorii fata de furnizorul de electricitate existent. Spre deosebire, restul clientilor (n.r.

- clientii captivi) sunt dependenti de filialele Electrica si primesc energie electrica la un tarif fixat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Potrivit tarifelor reglementate, filialele Electrica pot sa furnizeze consumatorilor industriali energie electrica la un pret mediu de 82,9 dolari/MWh (2.489.000 lei), fata de 90,7 dolari pe MWh (2.721.

000 lei) pentru consumatorii casnici. Pe piata libera, consumatorii industriali pot gasi insa contracte mai avantajoase si pot sa renunte la contractele de furnizare derulate prin filialele Electrica.