Codul Fiscal ar putea fi modificat şi completat prin ordonanţă simplă a Guvernului in luna ianuarie, dacă Legislativul va aproba abilitarea Executivului de a emite ordonanţe in acest domeniu, pe durata vacanţei parlamentare.

Cabinetul Năstase a inaintat Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, in domenii care nu fac obiectul legilor organice, incepand din 3 ianuarie 2005 pană la reluarea lucrărilor Legislativului in prima sesiune ordinară de anul viitor.

Printre domeniile menţionate la capitolul "Economie şi finanţe publice", figurează şi modificarea şi completarea Legii privind Codul fiscal, precum şi a Ordonanţei privind Codul de procedură fiscală.

Ordonanţa privind cota unică de impozitare

Noul guvern al Alianţei D.A. doreşte să emită pană la sfarşitul anului o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea fiscalităţii, mai exact pentru introducerea cotei de impozitare de 16%.

Premierul desemnat, Călin Popescu Tăriceanu

Cabinetul Tăriceanu se va prezenta in Parlament pană cel mai tarziu pe 29 decembrie, pentru a obţine votul de investitură.

Imediat după investire, va fi organizată o şedinţă a noului Guvern, in care se va discuta ordonanţa de urgenţă privind cota unică de impozitare.

Dacă legea de abilitare trimisă Parlamentului de Cabinetul Năstase va fi adoptată de Parlament săptămana viitoare, noul Guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu va avea posibilitatea să emită şi o ordonanţă simplă in luna ianuarie pentru modificarea Codului Fiscal.

Alte legi ce pot fi modificate

In proiectul legii de abilitare este prevăzută şi posibilitatea de legiferare pentru modificarea şi completarea Legii privind denominarea monedei naţionale, precum şi aprobarea plafonului de indatorare publică a Romaniei pentru anul 2005.

La capitolul "Economie şi finanţe publice" mai figurează şi reglementarea unor măsuri privind complexele energetice, dezvoltarea activităţii in domeniul construcţiilor de locuinţe prin programe la nivel naţional sau reorganizarea activităţii de consultanţă agricolă.

Guvernul va putea modifica legea privind denominarea monedei naţionale

In domeniul juridic sunt menţionate măsuri pentru inlăturarea unor disfuncţionalităţi in activitatea judiciară, modificarea şi completarea Legii pentru autorizarea şi plata interpreţilor şi traducătorilor folosiţi de organele de urmărire penală şi de instanţele judecătoreşti, precum şi

reglementarea salarizării şi a altor drepturi ale magistraţilor.

De asemenea, in domeniul muncii şi protecţiei sociale, Guvernul va putea legifera pentru reglementarea creşterilor salariale ce se vor acorda in 2005 personalului din sectorul bugetar.

In ceea ce priveşte sănătatea, Guvernul ar putea modifica OUG privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate şi ar putea adopta măsuri privind imbunătăţirea asistenţei medicale.

In domeniul apărării figurează Ordonanţa privind achiziţionarea a trei nave de la Ministerul federal german de Interne pentru dotarea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

De asemenea, este menţionată modificarea unor dispoziţii din Legea privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

In ceea ce priveşte administraţia publică, este prevăzută, printre altele, stabilirea unor măsuri de preluare a Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor in subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit proiectului, ordonanţele care vor fi emise de Guvern in perioada vacanţei parlamentare vor fi supuse spre aprobare Parlamentului pană la inceputul primei sesiuni ordinare a anului 2005, urmand să fie dezbătute cu prioritate.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a anunţat, joi, că senatorii trebuie să depună, pană luni, amendamente la proiectul de lege, acesta urmand să fie supus dezbaterii plenului in cursul aceleiaşi zile.

Vacanţa parlamentară ar putea dura toată luna ianuarie.