Calin Popescu Tariceanu a anuntat noul Guvern

de     Realitatea TV
Duminică, 26 decembrie 2004, 0:00Premierul desemnat Călin Popescu Tăriceanu a prezentat, duminică seara, lista Cabinetului său:

- ministru de stat fără portofoliu, pentru activităţi economice - Adriean Videanu

- ministru de stat fără portofoliu, pentru coordonarea activităţilor in domeniul culturii, educaţiei şi integrării europene - Marko Bela

- ministru de stat fără portofoliu pentu coordonarea activităţilor privnd mediul de afaceri şi IMM-urile - George Copos

- ministrul Justiţiei - Monica Macovei

- ministrul Finanţelor Publice - Ionuţ Popescu

- ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei - Gheorghe Barbu

- ministrul Integrării Europene - Cristina Pirvulescu

- ministrul Afacerilor Externe - Mihai Răzvan Ungureanu

- ministrul Administraţiei şi Internelor - Vasile Blaga

- ministrul Economiei - Codruţ Şereş

- ministrul Apărării Naţionale - Theodor Athanasiu

- ministrul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului - Gheorghe Dobre

- ministrul Agriculturii - Gheorghe Flutur

- ministrul Eucaţiei şi Cercetării - Mircea Miclea

- ministrul Culturii - Mona Muscă

- ministrul Sănătăţii - Mircea Cinteză

- ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor - Nagy Zsolt

- ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Mihai Voicu

- ministrul Mediului - Sulfina Barbu

- ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională - Cristian David

- ministru delegat pentru coordonarea autorităţilor de control - Sorin Vicol

- ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Bogdan Olteanu

- ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului - Laszlo Borbely

- ministru delegat pentru Comerţ - Iulius Winkler

Prezentarea membrilor guvernului
Adriean Videanu. Adriean Videanu - ministru de stat
Desi tanar - doar 42 de ani -, "vicepremierul" Adriean Videanu face parte din categoria parlamentarilor care au prins toate legislaturile, din 1990 pana in prezent. A fost, mai intai, deputat FSN, apoi, dupa sciziunea Frontului, in 1992, a ales calea lui Petre Roman si s-a inscris in PD, partid al carui vicepresedinte este astazi.

Afacerile cu marmura l-au transformat pe Videanu intr-unul din cei mai bogati actori de pe scena politica. Calitatea de actionar la societatile comerciale Marmosim si Titan Mar, pe care le si conduce, deocamdata, ca presedinte al Consiliului de Administratie, i-a adus in banca, potrivit declaratiei de avere, un depozit personal de 770.000 de euro. Este casatorit si are doi copii.
Marko Bela - ministru de stat
"Vicepremierul" Marko Bela are 53 de ani, este poet, scriitor si presedinte al UDMR din 1993. Din 1990 pana astazi, a fost, fara intrerupere, senator de Mures. Casatorit, are doi copii.
George Copos - ministru de stat
"Viceprim-ministrul" PUR, George Copos, si-a castigat celebritatea prin afacerile prospere pe care le-a dezvoltat (grupul de firme Ana) si prin patronarea clubului de fotbal Rapid. Politica este un hobby foarte recent al omului de afaceri, intrat in Senat pe listele uniunii electorale cu PSD. Are 52 de ani, o sotie si o fiica.
Codrut Seres - Economie
La doar 35 de ani, Codrut Seres (PUR) a ajuns ministru. De meserie inginer mecanic, in 1999 a inceput sa lucreze pentru postul TV Antena 1, patronat de actualul sef de partid, Dan Voiculescu, care, doi ani mai tarziu, l-a "promovat" ca director de dezvoltare si strategii pentru trustul Grivco. In 2004, candidatura pe listele PSD+PUR l-a propulsat senator.

El a fost nominalizat initial pentru un post de vicepremier.
Monica Macovei - Justitie
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a remarcat ca activist al societatii civile, in denuntarea abuzurilor contra libertatilor individuale ale statului comunist si postcomunist. Ca avocat, a reprezentat, cu succes, diverse persoane lezate de statul roman - inclusiv ziaristi -, in cauze ajunse la judecata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Conduce, in prezent, Asociatia pentru Aparararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Vasile Blaga - Interne
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, este bihorean si inginer. Pana acum o saptamana, cand fusese numit sef al Administratiei Prezidentiale, ocupa functia de vicepresedinte al PD. Tot pana atunci, timp de doar doua saptamani, a fost si senator al Aliantei D.A.. Casatorit, are doi copii si varsta de 48 de ani.
Teodor Atanasiu - Aparare
Nascut in 1962, casatorit, are un copil. In perioada 1987-1995 si in 1997-2000 a condus fabrica de armament de la Cugir. In timpul guvernarii cederiste, a fost membru in Consiliul de administratie al FPS. Din iunie 2004, a devenit presedintele Consiliului Judetean Alba.
Mihai Razvan Ungureanu - Externe
A fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, in timpul guvernarii CDR. S-a inscris discret in PNL dupa ce presedintia partidului a fost preluata de catre Theodor Stolojan. In prezent este functionar la Viena in cadrul Pactului de stabilitate.
Ionut Popescu - Finante
Nascut in 1964, este divortat si are un copil. Este de profesie economist, devenit ulterior ziarist, fiind pentru o scurta perioada si purtator de cuvant al guvernului Mugur Isarescu. A intrat in PNL in 2001, pe postul de consilier al lui Theodor Stolojan. A fost ales la ultimul scrutin senator de Bucuresti.

In declaratia sa de avere, figureaza patru apartamente, un teren de peste 800 de metri patrati, credite in valoare de 180.000 de euro pentru constructia unei case si actiuni valorand 16 miliarde la 22 de societati comerciale.
Gheorghe Barbu - Munca
Noul ministru al Muncii, deputatul PD Gheorghe Barbu, are 53 de ani, este absolvent a Facultatii de metalurgie, iar din 2000 a fost ales parlamentar in circumscriptia Hunedoara. Din 1996 pana in 2000 a fost presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, iar in 2000 a avut si o scurta perioada in care a fost secretar de stat in Ministerul Apararii.

Odata cu venirea lui Traian Basescu la conducerea PD, Gheorghe Barbu a devenit si vicepresedinte al partidului, pe relatia cu sindicatele. In perioada in care a fost parlamentar, Barbu a facut parte din comisia de munca si si-a axat activitatea pe probleme legate de pensii. Potrivit declaratiei de avere, el are circa 25.

000 de euro, o masina Dacia 1310, cumparata in 1991, doua apartamente, o casa de locuit, plus inca jumatate din alta, peste sapte hectare de teren agricol si un hectar in intravilan. Barbu precizeaza ca locuintele si terenurile au fost mostenite sau donate.
Gheorghe Dobre - Transporturi
Gheorghe Dobre, 56 de ani, casatorit, doi copii, a terminat Facultatea de Transporturi - vine din functia de director al Directiei de inspectie si control a Primariei Capitalei. El a fost angajat aici in ianuarie 2001, cand s-a transferat de la Ministerul Transporturilor, unde era secretar general.

Inainte de 1996, Dobre a lucrat la Directia de organizare si control din acelasi minister, iar in anul 1996 a fost prefect de Dolj in Guvernul Vacaroiu, dupa care s-a intors la Transporturi, la Directia de Organizare. In perioada 1998, a ocupat functia de secretar general, pana la sfarsitul anului 2000, cand a fost chemat de Basescu la Primaria Capitalei, ca director executiv, mana sa dreapta.

In discutiile de numire de ieri i s-a reprosat ca a fost prefect in guvernul PSD.
Mircea Miclea - Educatie
Mircea Miclea, noul ministru al Educatiei, este cel mai tanar profesor universitar din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. S-a nascut in data de 8.11.1963, in localitatea Cioara, si este profesor universitar, specialitatea psihologie cognitiva, este casatorit si are doi copii. Intre 2000-2003, prof.

Mircea Miclea a fost cancelarul general al universitatii clujene, in prezent fiind seful Catedrei de psihologie la Facultatea de Psihologie. Sprijinit si sustinut in cariera didactica de rectorul Andrei Marga, cel care a fost dat ca sigur ministru al Educatiei pana in Ajun, Mircea Miclea a reusit sa-si creeze, la cei 41 de ani ai sai, o cariera universitara remarcabila.
Gheorghe Flutur - Agricultura
Noul ministru al Agriculturii, suceveanul Gheorghe Flutur, ocupa functia politica de vicepresedinte al PNL. Este de profesie inginer silvic si doctorand in economia forestiera.

Intre 1996 si 2000 a condus Directia Silvica din judetul de bastina, iar in ultimii patru ani a fost senator de Suceava, membru in Comisia pentru agricultura, lider al grupului liberal din Senat si secretar al camerei legislative. Casatorit, are 44 de ani.
Mihai Voicu - secretar general al Guvernului
Nascut in 1968, necasatorit, este de profesie inginer. Intre 1991-1994 a fost presedintele Tineretului Universitar al PNL, iar, din 2001, detine functia de secretar general al PNL. A devenit deputat dupa alegerile generale din 28 noiembrie.
Mona Musca - Cultura
Ministrul Culturii, Mona Musca, este om de cultura, filolog. Vicepresedinte al PNL si, din 1996 pana in prezent, deputat al acestui partid. Este unul dintre politicienii cei mai activi ai ultimilor ani. Are 55 de ani, este casatorita si are un copil.
Mircea Cinteza - Sanatate
Ministrul Sanatatii, medicul cardiolog Mircea Cinteza, are 55 de ani, este profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si presedinte al Colegiului Medicilor. Membru PNL din 2000 si senator liberal dupa alegerile din acest an.
Cristina Parvulescu - Integrare
Cristina Parvulescu, 29 ani, casatorita, fara copii, a absolvit Facultatea de Managementul Turismului si Comercial a ASE - s-a angajat la Primaria Capitalei in primavara anului 2001 la Directia de Planificare Strategica, venind prin transfer de la Ministerul Industriilor. In prezent, ocupa functia de director al Directiei Credite Externe.
Sulfina Barbu - Mediu
Sulfina Barbu, 37 ani, casatorita, o fetita, a terminat Facultatea de Geofizica a Universitatii Bucuresti si a venit la Primaria Capitalei din mediul privat, in aprilie 2001, cand s-a angajat ca director adjunct la Directia de Mediu a municipalitatii. Acum este director plin.
Zsolt Nagy - Comunicatii
Despre noul ministru al Comunicatiilor, udemeristul Zsolt Nagy, se stie doar ca, in 2004, a fost seful de campanie electorala al Uniunii, in conducerea careia ocupa postul de vicepresedinte.
Iuliu Winkler - Comert
Nascut in 1964, este casatorit si are un copil. Este de profesie inginer diplomat in electronica si telecomunicatii, licentiat in finante si asigurari. Este membru al UDMR din 1990, fiind ales consilier judetean in 1996. In 1999, a devenit subprefect de Hunedoara. A fost deputat in legislatura 2000-2004.
Bogdan Olteanu - Relatia cu Parlamentul
Nascut in 1971, este casatorit si are un copil. Este doctorand in filosofie, fiind de profesie jurist. In 1997 a fost consilier al lui Calin Popescu-Tariceanu, pe vremea cand acesta era ministru al Industriilor, iar, in 1998, a ocupat functia de consilier la RATMIL. In acelasi an, si-a deschis propriul cabinet de avocatura.

Este membru al PNL din 1991, fiind presedintele organizatiei de tineret intre 1998 si 2000. Proaspat deputat, Olteanu conduce, de aproape trei ani, Curtea de Onoare si Arbitraj a PNL.
Laszlo Borbely - Lucrari Publice
Nascut in 1954, este casatorit si are o fata, fiind de profesie economist. Este unul dintre cei mai longevivi oameni politici. Deputat de la inceputul primei legislaturi postdecembriste, el si-a intrerupt timp de patru ani cariera parlamentara, pentru a merge ca secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Acum a fost ales din nou deputat.
Cristian David - Fonduri europene
Nascut in 1967, necasatorit, este de profesie economist. A condus Departamentul de Relatii Externe al PNL, partid in care a intrat din 1991. Are, conform declaratiei de avere depuse in calitatea sa de proaspat senator, un cont cu 120.000 de euro si actiuni de alte 100.000 de euro la o societate de consultanta.

Sorin Vicol - Control
Noul ministru al Controlului, Sorin Vicol, nu a detinut functii de conducere in Partidul Umanist si este unul dintre cei mai tineri membri ai Guvernului. Are 34 de ani, dar a dobandit experienta in domeniu, lucrand o vreme la AVAB. Chiar foarte putini din colegii umanisti il cunosc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


551 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by