Toti posesorii de autovehicule isi pot procura rovinieta (tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale) pana la 15 ianuarie 2005, fata de termenul initial de 1 ianuarie 2005, a anuntat C.N. Posta Romana. Cei care nu achita aceasta taxa sunt pasibili de amenda intre 4 si 70 de milioane lei.

"In concordanta cu aceasta modificare realizata pentru a nu se produce aglomerari s-a extins reteaua de oficii postale cu 120 de unitati ajungand astfel la un numar total de 314 unitati postale informatizate unde vor fi achitate si eliberate rovinietele'', a precizat, potrivit Rompres, directorul de departament, Ileana Chiraleu.

De asemenea, Posta Romana a perfectionat softul care permite ca activitatea de eliberare a rovinietelor sa se desfasoare la ghisee diferite, in functie de calitatea juridica a clientilor. Proprietarii de autovehicule au posibilitatea de a achita tariful de utilizare integral sau esalonat in patru rate trimestriale, cu exceptia autoturismelor.

In vederea procurarii rovinietei, persoanele juridice trebuie sa prezinte : certificatul de inmatriculare al autovehiculului (original si copie), codul fiscal (copie) si numarul de inregistrare la Registrul Comertului (copie).

Persoanele fizice trebuie sa prezinte certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau cartea de identitate a autovehiculului in original si cartea de identitate sau buletinul de identitate apartinand utilizatorului.

Utilizatorii de autovehicule achizitionate in leasing sau inchiriate vor prezenta si copia contractului respectiv. Posesorii de autovehicule pot plati fie direct, fie prin intermediul unui cont bancar, prezentand extrasul de cont pentru eliberarea rovinietei.

Sumele care vor fi achitate au fost stabilite in functie de categoria vehiculului, masa totala maxima autorizata (mtma) si emisiile poluante (Non Euro/ Euro I,/Euro II) .

Astfel, tarifele vor fi : 24/21/16,8 euro /turisme/, 216/210/204 euro /microbuze/, 510/450/390 euro /autocare/ ajungand la 930/840/750/480/420 euro /vehiculele cu mtma mai mare de 12 tone/.

Sumele rezultate in urma eliberarii rovinietelor vor fi folosite la intretinerea drumurilor nationale din Romania.

Rovinieta va fi valabila timp de un an de la achitare pentru masinile inmatriculate in Romania, pentru cetatenii straini care vor tranzita sau vor veni in Romania aceasta urmand sa fie achitata la intrarea in tara si va fi valabila pe perioada utilizarii de catre autovehiculul respectiv a retelei de drumuri nationale.