Pentru Banca Naţională a Romaniei, 2004 se incheie cu un succes aşteptat de 15 ani. Este vorba de performanţa de aducere a inflaţiei sub 10%, fapt ce reprezintă, fără doar şi poate, cel mai important rezultat macroeconomic al Romaniei.

Scăderea inflaţiei a permis băncii centrale să reducă in 7 rinduri dobinda de referinţă, care a ajuns la 17%, iar băncilor comerciale - să se intoarcă cu faţa spre clienţi. Evoluţia creditului neguvernamental, a creditelor de consum face din anul bancar 2004 anul retail-ului.

Nu in ultimul rind, un succes al BNR poate fi considerat intărirea leului din ultima parte a anului faţă de euro şi dolar. Faptul dovedeşte că moneda naţională poate să facă faţă provocărilor anului bancar 2005.

3 momente importante

Reprezentanţii BNR şi analiştii economici sint unanimi in a aprecia că anul ce vine este marcat de cel puţin 3 momente importante. In primul rind, este vorba despre următorul pas in liberalizarea contului de capital, prin deschiderea depozitelor bancare in lei pentru cetăţenii străini.

Acesta este şi cel mai dificil moment al anului bancar 2005, pentru că BNR nu poate aprecia cu exactitate ce sume in valută vor intra in Romania şi cit din acest capital va fi de natură speculativă.

„Anul 2005 va consemna trecerea la o nouă strategie privind combaterea inflaţiei, denumită convenţional «ţintirea inflaţiei», ce va presupune creşterea increderii populaţiei in atingerea obiectivului de inflaţie anunţat de BNR.

Noua strategie poate fi considerată alt eveniment major pentru banca centrală“, declară Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Desigur, cel de-al treilea moment de referinţă pentru sistemul bancar in 2005 este intrarea pe piaţă, incepind cu luna iulie, a noilor insemne monetare, determinate de trecerea la leul greu.

Schimbarea banilor vechi cu cei noi va pune capăt perioadei in care inflaţia a făcut legea in economia romanească şi va reprezenta puntea de legătură pentru adoptarea in viitor a monedei unice europene. Pe măsură ce dezinflaţia va deveni o certitudine, dobinda de intervenţie a BNR va continua acelaşi trend descendent.

„Cursul de schimb al leului pe piaţa valutară va continua tendinţa manifestată in ultimele două luni“, spune Adrian Vasilescu.

Aceasta inseamnă că va continua tendinţa de apreciere a monedei naţionale şi in 2005, pe fondul intervenţiilor imprevizibile ale BNR pe piaţă pentru descurajarea speculaţiilor, care sint de aşteptat să apară mult mai pregnant după pasul de liberalizare a contului de capital.

Ultima bancă de stat se privatizează

Anul viitor va marca sfirşitul proprietăţii de stat in sistemul bancar romanesc, prin continuarea procesului de privatizare a Băncii Comerciale Romane şi prin intrarea in rindul marilor bănci comerciale a Casei de Economii şi Consemnaţiuni.

Strategia de privatizare va fi stabilită de Executiv, care va face referire la formula de vinzare, procentul din capitalul social ce va fi oferit spre achiziţie potenţialilor investitori şi la obiectul de activitate al CEC după acest proces.

In a doua jumătate a anului viitor, statul roman va inainta cereri de ofertă către o serie de bănci şi instituţii financiare interesate să participe la procesul de privatizare a CEC.

Prin privatizare, CEC va deveni banca cu cea mai extinsă reţea de distribuţie dintre băncile comerciale ale Romaniei şi va avea un cuvint greu de spus in sistemul bancar romanesc.

Se anunţă fuziuni şi achiziţii bancare

Anul 2005 va fi unul de continuare a consolidării sistemului bancar romanesc. „Apropierea de Uniunea Europeană va face acest proces de consolidare inevitabil, iar băncile străine vor avea un rol foarte important.

Este previzibilă reducerea numărului de bănci şi o profilare a sistemului bancar pe marile grupuri bancare“, afirmă profesorul de economie Daniel Dăianu. Şi in sistemul bancar se va manifesta legea naturii - peştii mari ii inghit pe cei mici, apreciază analistul economic.

Acesta crede că in 2005 vom asista la o creştere substanţială a competiţiei in sistemul bancar, ce va conduce la apariţia de noi produse bancare, dar şi la reducerea numărului băncilor.

Dobinzile la credite vor continua să scadă

Este de aşteptat ca dobinzile la creditele acordate de băncile comerciale să scadă in 2005 mai semnificativ decit in 2004, pe fondul scăderii in continuare a inflaţiei şi a reducerii graduale a dobinzii de intervenţie.

Un factor ce va determina o reacţie mult mai rapidă a băncilor pentru scăderea dobinzilor va fi creşterea competiţiei de pe piaţă“, afirmă Daniel Dăianu. Experienţa anului 2004 arată că BNR are dificultăţi in a impune prin pirghia dobinzii de intervenţie scăderea dobinzilor la credite.

Ceea ce poate determina in 2005 un răspuns mult mai rapid din partea băncilor este concurenţa ce se va manifesta pentru atragerea clientelei, este de părere Dăianu.

Dobinda la depozite se va situa in aprilie la 11%, iar cea la credite va fi cu 6-7 procente peste media dobinzii oferite de investiţia in titluri de stat, anticipează Enache Jiru, preşedintele CEC. Este de aşteptat să crească ponderea imprumuturilor in lei, intrecute acum de cele in valută, cu dobinzi mai avantajoase.