Un puternic cutremur submarin din Oceanul Indian a generat valuri gigantice care au lovit coastele populate ale mai multor state asiatice. Cifra mortilor ar putea fi mult mai mare. Se estimeaza ca cea a refugiatilor s-ar putea ridica la cateva milioane.

Cutremurul, cu epicentrul in apropiere de insula Sumatra, a masurat noua grade pe scara Richter. Este cel mai puternic cutremur care are loc pe planeta in ultimii 40 de ani.

Valurile au lovit mii si mii de kilometri de coasta in Indonezia, Sri Lanka, in sudul Indiei, in arhipelagul Maldive si Tailanda.

Peste tot - aceleasi scene de cosmar: comunitati intregi au fost maturate de pe fata pamantului in cateva clipe; cladirile au fost inconjurate de ape a caror inaltime a urcat pana la 10 metri; intregi flotile de vase pescaresti au fost rasturnate si scufundate; pe marea agitata au putut fi vazute plutind trupuri omenesti.

Adevarata scara a dezastrului - inca necunoscuta

Valurile matura localitatea Maddampegama, din Sri Lanka, aflata la 60 de km de Colombo

In vreme ce adevarata scara a dezastrului abia incepe sa fie evaluata, au inceput masive operatiuni de salvare.

Guvernul Indiei a trimis in zonelele afectate nave de razboi si avioane incarcate cu medicamente si alimente. Pakistanul invecinat a promis sa ii ajute pe sinistrati.

Presedinta republicii Sri Lanka, Chandrika Kumaratunga, a cerut ajutor "tuturor medicilor din lume". Ea a declarat ca tara nu a trecut niciodata printr-un asemenea dezastru - cel putin 11.500 de persoane au fost ucise in Sri Lanka.

Autoritatile din Indonezia au declarat ca peste 4000 de persoane au fost omorate in Sumatra. Mii de alte persoane sunt date disparute. Iar in India se crede ca au murit peste 6000 de persoane.

Valurile produse de cutremur - cunoscute sub numele de tsunami - au lovit mai multe statiuni turistice din regiune, cum ar fi Phuket, din Tailanda, sau Penang si Langkawi, din Malaezia. Se relateaza ca mai multe vase pline de turisti au fost inghitite de valuri.

Se relateaza, de asemenea, ca s-au inregistrat morti si pe coastele birmaneze si chiar pe coasta de nord-est a Africii, unde mai multi pescari somalezi au fost inecati de tsunami.

Ce inseamna "tsunami"?

Cuvantul isi are originea in Japonia, tara bantuita de cutremure, si denumeste valurile create de cutremurele de sub apele oceanului.

Aceste valuri se propaga cu o viteza de pana la 800 de kilometri pe ora. Forta cu care izbesc pamantul este uriasa.

Cutremurul din largul coastei Sumatrei este cel mai mare de la cel care a afectat Alaska, in 1964, si se crede ca a produs pe fundul oceanului o fractura de 1000 de kilometri lungime.

In bazinul Pacificului, unde fenomenul tsunami este extrem de frecvent, au fost instalate sisteme de detectare si alarma cu ajutorul carora cei in pericol de a fi afectati de valurile gigantice isi pot lua masuri de precautie.

Dar in Oceanul Indian fenomenul tsunami este extrem de rar. Ca atare, in zona nu au existat sisteme de alarma.