Programul national de consolidare a cladirilor de locuit multietajate care sunt incadrate in clasa I de risc seismic si prezinta pericol public reprezinta una dintre prioritatile noului Guvern in domeniul lucrarilor publice si va fi finalizat in cel mult doi ani, potrivit programului de guvernare.

Proiectul derulat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va fi continuat printr-un parteneriat incheiat intre Guvern si autoritatile locale, potrivit programului de guvernare al Cabinetului condus de premierul desemnat, Calin Popescu Tariceanu.

Noul Cabinet isi propune sa continue lucrarile pentru construirea de locuinte sociale pentru familii cu venituri reduse si sa transforme Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) intr-o "entitate de piata, axata pe constructia de locuinte sociale si pentru tineri".

"Subventiile acordate prin ANL pentru constructia de locuinte proprietate personala vor fi generalizate, ANL urmand sa verifice corespondenta intre valoarea reala si valoarea declarata a constructiilor", se arata in documentul citat.

Noul Guvern intentioneaza, de asemenea, sa elaboreze, in parteneriat cu autoritatile locale, un program national privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit multietajate si sa promoveze o politica de reabilitare termica a constructiilor, indiferent de tipul lor, prin acordarea unor deductibilitatii din impozitul pe venit.

Potrivit sursei citate, vor fi continuate programele de asfaltare a drumurilor comunale si lucrarile de alimentare cu apa a satelor. Totodata, autoritatile vor lansa un program national de constructie a retelelor de canalizare in satele si localitatile recent declarate oras, care nu dispun de o infrastructura urbana.

Responsabilitatea derularii lucrarilor publice va fi transferata autoritatilor locale, cu exceptia proiectelor de infrastructura din domeniul transporturilor, finantate de Uniunea Europeana prin Fondul de coeziune.

In perioada 2001-2004, au fost consolidate, prin programul gestionat de MTCT, 21 de cladiri multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, iar alte 5 proiecte se aflau, la finele lunii octombrie, in curs de finalizare.

Oficialii MTCT au declarat in mai multe randuri ca numarul de imobile consolidate ar fi fost mult mai mare daca asociatiile de proprietari si proprietarii si-ar fi dat acordul pentru inceperea lucrarilor. In Bucuresti sunt 122 cladiri de locuit multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic.