Doi cetateni moldoveni, membri ai gruparilor de crima organizata care fac legea in Chisinau, suspectati ca sint autorii mai multor crime la comanda si tilharii savirsite pe teritoriul Romaniei, au fost arestati duminica de un judecator de la Tribunalul Cluj. Cei doi sint acuzati ca au impuscat-o in cap pe casiera unei case de schimb valutar din Cluj-Napoca.

Pe 30 decembrie 2000, in jurul orei 4.30, Andrei Nicolai Chiseliov si Vitalie Pelesoc au intrat in casa de schimb valutar Prisma, situata in centrul municipiului Cluj-Napoca, unde au vrut sa schimbe suma de 50 de dolari. Dupa ce casiera Gyorgy Ildiko a revenit cu suma in lei, Chiseliov a impuscat-o in cap cu un revolver de calibru 5.65 mm, folosit de trupele speciale OMON ale politiei ruse.

Desi grav ranita, femeia a reusit sa declanseze sistemul de alarma. Transportata de urgenta la spital, Ildiko a supravietuit. Cei doi raketi au reusit sa fure din seiful casei de schimb suma de 300 de milioane de lei, in lei si valuta.

Ancheta a durat mai bine de patru ani. Agentii serviciului de informatii al Ministerului de Interne au furnizat, in vara anului 2003, o informatie care se referea la faptul ca Pelesoc si Chiseliov s-au laudat, cu ocazia unei petreceri, cu jaful de la Cluj-Napoca. A urmat o serie de incercari de arestare a celor doi raketi de catre un comando romanesc, chiar in Republica Moldova.

S-a incercat apoi ca, prin intermediul unor indivizi certati cu legea, Chiseliov si Pelesoc sa fie atrasi in Romania, sub pretextul asasinarii unor indivizi, si sa fie arestati. Pelesoc era considerat deosebit de periculos, fiind un veteran al razboiului din Afganistan.

Criminalii in serie au fost filmati si fotografiati, material pe care anchetatorii romani l-au trimis in Ungaria, unde traieste, intr-un loc secret, casiera Gyorgy Ildiko. Femeia i-a recunoscut pe cei doi barbati ca fiind persoanele care au intrat in casa de schimb valutar si au impuscat-o.

In prima zi de Craciun, Chiseliov si Pelesoc au fost retinuti la Vama Albita, avind asupra lor o geanta plina cu unelte pentru spart locuinte. Si de data aceasta s-a folosit o “momeala”: locuinta unei personalitati din Iasi care, pe timpul Sarbatorilor, era plecata din localitate. Raketii au cazut in cursa.