Meteorologii spun ca zapada nu-si va face aparitia pana la Revelion. La randul lor, specialistii agronomi atrag atentia ca lipsa precipitatiilor ar putea afecta culturile de grau, iar medicii spun ca temperaturile ridicate favorizeaza inmultirea virusilor.

Reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) ne-au declarat ca in urmatoarele zile temperaturile vor continua sa fie ridicate pentru aceasta perioada. Ieri, cea mai mare temperatura inregistrata a fost de 19 grade Celsius, la Calarasi. Specialistii ANM mai spun ca astazi vremea va fi calda, cu toate ca temperaturile vor mai scadea putin.

Astfel, minimele vor fi cuprinse intre -2 si 6 grade Celsius, iar maximele intre 4 si 12 grade Celsius. Tendinta de descrestere va continua si maine, cand se asteapta temperaturi maxime de cel mult 10 grade Celsius. Meteorologii precizeaza ca gerul si troienele de zapada nu vor aparea nici in primele zile ale noului an, insa temperaturile se vor incadra in limitele normale pentru aceasta perioada.

Culturi afectate

Inginerii agricoli afirma ca vremea calda ar putea afecta mai ales culturile de grau. "Chiar daca nu a fost atat de cald incat sa infloreasca pomii, lipsa zapezii ar putea duce la o recolta mai mica de grau. Aceasta planta are nevoie de apa si de caldura, lucruri care le ofera zapada.

Cum nu a nins pana acum, exista pericolul ca graul sa inghete in pamant si sa nu mai rasara", ne-a precizat Marian Oanta, inginerul-sef de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice.

Se inmultesc virusii

Medicii spun ca vremea mult prea calda pentru aceasta perioada favorizeaza si inmultirea virusilor, virozele respiratorii si gripa fiind cele mai de temut in acest sezon. Daca in timpul zilei temperatura trece chiar si peste 10 grade Celsius, seara si dimineata aceasta scade sub 0 grade, aceste diferente mari fiind factori favorizanti pentru imbolnavire. Dr.

Cristian Sever Oana, medic generalist, spune ca trecerea brusca de la o temperatura la alta ii afecteaza indeosebi pe bolnavii cronici. Prin urmare, cei mai expusi sunt cardiacii si astmaticii, frecventa crizelor putand sa se mareasca in cazul acestora. "In cazul bolnavilor de inima creste riscul producerii infarctului si a accidentului vascular cerebral.

La fel de expusi sunt insa si astmaticii, care, indeosebi in conditii de umezeala, pot face crize de astm", a adaugat dr. Oana. El a mai spus ca persoanele care sufera de reumatism au, in aceasta perioada, dureri de oase mai accentuate, iar nevroticii devin mai agitati si sufera de insomnii. De aceea, dr.

Oana le recomanda acestor bolnavi sa respecte cu sfintenie tratamentul prescris, iar in cazul in care apar tulburari descrise mai sus sa contacteze imediat medicul, care ar putea sa le mareasca doza de medicamente.