Primarul general al Capitalei va fi ales cu ocazia alegerilor ce vor fi organizate pe data de 10 aprilie 2005, conform unei hotariri aprobate ieri de Guvernul PSD, a anuntat purtatorul de cuvint Despina Neagoe. Conform acesteia, propunerea a fost facuta de prefectul Capitalei, Dan Darabont, si aprobata de Guvern in ultima sa sedinta.

Fotoliul de la Palatul Cismigiu a ramas liber dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte al Romaniei.

Candidatul PSD

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei va fi un politician tinar, a declarat ieri presedintele Organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu. „Nu mi se pare corect ca eu sa candidez.

Eu sint adeptul promovarii unui candidat tinar, unui om de viitor, un om care intr-adevar poate sa realizeze foarte mult pentru Bucuresti“, a spus Dan Ioan Popescu, afirmind ca partidul va realiza sondaje de opinie pentru a stabili profilul persoanei care va intra in cursa pentru Primaria Capitalei. Din start, Dan Ioan Popescu l-a eliminat din calcule pe Mircea Geoana.

Anuntul de ieri il scoate teoretic din ring si pe Sorin Oprescu. Sa nu uitam insa ca PSD a facut o miscare similara la localele din iunie. Initial, partidul l-a desemnat candidat pe Bogdan Niculescu-Duvaz, pe care l-a schimbat pe ultima suta de metri cu Mircea Geoana. Strategia nu a dat roade, Basescu recistigindu-si fotoliul de primar din primul tur.

Presedintele PSD Bucuresti a mai apreciat ca Alianta D.A. se afla in prezent pe un trend pozitiv, datorat euforiei cistigului la prezidentiale, dar si social-democratii au sanse foarte mari la alegerile pentru Primarie. Potrivit lui Dan Ioan Popescu, decizia privind candidatul la Primaria Capitalei apartine de drept Organizatiei Bucuresti a PSD.

Dupa 10 ianuarie, la nivelul filialei Bucuresti a PSD va avea loc o sedinta de reorganizare, care va viza toate structurile politice, pornind de la principiul promovarii tinerilor, care vor trebui sa preia stafeta de la actuala generatie.

Intrebat ce isi reproseaza in activitatea politica, Dan Ioan Popescu a raspuns ca principala nerealizare a fost lipsa unei restructurari puternice a organizatiilor politice. „De multe ori, traseistii si-au gasit locul si in organizatia municipala de Bucuresti, si in organizatiile de sector. Intotdeauna cind cistigi apar foarte multi fluturi care se asaza pe lampa de imagine a cistigatorului.

Cind pierzi, in general sala este mult mai goala si locurile sint mult mai libere pentru a putea fi ocupate de cei care muncesc“, a mai spus acesta.

Candidatul Aliantei

Nici Alianta D.A. nu are inca un candidat desemnat pentru alegerile locale. Cind a parasit Cismigiul pentru Cotroceni, Traian Basescu l-a lasat in locul sau pe viceprimarul Razvan Murgeanu. Acesta asigura doar interimatul, pina la alegerile din aprilie.

In schimb, al doilea viceprimar, Ludovic Orban, si-a exprimat in repetate rinduri dorinta de a candida pentru functia de primar general din partea Aliantei.

Ca sa-si vada visul implinit, liberalul Orban trebuie sa treaca mai intii testul notorietatii. Mai exact, el se va confrunta in interiorul Aliantei cu candidatul pe care PD il va desemna pentru functia de primar general. Cel care va cistiga lupta reprezentativitatii pentru bucuresteni va fi aruncat in batalia finala din aprilie.

Un candidat cu sanse mari al PD ar fi Cozmin Gusa, insa numele sau nu a fost rostit niciodata intr-o declaratie oficiala.