Producatorii agricoli si crescatorii de animale vor beneficia, si in 2005, de subventii bugetare. In ultima sedinta a guvernului PSD a fost aprobata o hotarare care stabileste o valoare a subventiei pentru productia de carne cuprinsa intre 6.

000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin (cu o greutate minima de 450 kg/cap) si pentru un kilogram de carne pasare in viu livrata la abatoarele autorizate, 7.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul ovin (in greutate de peste 30 kg/cap) si 8.000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate.

Pentru productiile de carne in viu certificate ecologic se vor acorda subventii cuprinse intre 7.000 lei si 10.000 lei/kg, in functie de categorie. Pentru ouale certificate ecologic se va acorda o subventie in valoare de 1.000 de lei/bucata. Pentru laptele de oaie si capra, subventia va fi de 2.

800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare, cu conditia ca laptele sa respecte anumite conditii legate de calitate. Apicultorii vor primi o subventie de 100.000 lei pentru fiecare familie de albine, cu conditia ca acestia sa livreze minimum 10 kg miere pentru fiecare familie de albine. Actul normativ mai prevede o subventie de 10.

000 lei/kg pentru stiuca cu o greutate minima de un kilogram/bucata, de 12.000 lei/kg pentru salaul si somnul cu o greutate minima de un kilogram, respectiv de doua kilograme/bucata si de 40.000 lei/kg pentru sturionii cu o greutate minima de 2 kilograme/bucata. in ceea ce priveste sectorul vegetal, sprijinul direct al statului va fi in valoare totala de peste 1.

376 miliarde lei si va fi acordat pentru productia de grau, secara, sfecla de zahar, orez, in, canepa pentru fibra, legume, struguri nobili pentru vinuri, hamei, floarea-soarelui, mazare, fasole, naut, linte, bob si lupin dulce.

Pentru a beneficia de aceste subventii, producatorii din domeniul piscicol trebuie sa fie inregistrati in registrul unitatilor de productie din acvacultura si sa detina licenta de functionare. Producatorii agricoli trebuie sa prezinte directiilor judetene contractele de vanzare-cumparare incheiate pentru valorificarea productiei.

Termenul limita pentru depunerea documentatiei de catre producatorii agricoli este 15 iunie 2005.