Pe parcursul anului 2004 indicele BET a inregistrat o crestere de peste 93%, iar indicele BET-FI (indicele de crestere al societatilor financiare de investitii) a avut o performanta de 107%.

Aceste cifre demonstreaza o data in plus faptul ca cine s-a incumetat sa-si investeasca macar o parte din disponibilitati in actiuni listate la bursa bucuresteana, pe structura oricaruia dintre cei doi indici amintiti anterior, a obtinut rezultate care au fost de 4-5 ori mai bune decit daca ar fi optat pentru un depozit bancar sau pentru un plasament in titluri de stat.

Totodata cistigul la bursa a fost de 3 ori mai mare decit orice plasament in obligatiuni municipale.

Semne bune anul are

“Anul 2005 este unul important pentru Bursa. Se are in vedere listarea unor societati de utilitati, care fac parte din programul «O piata puternica», precum si fuzionarea Bursei de Valori Bucuresti cu Rasdaq” sustine Marius Plugaru, director Iebatrust.

“ Cei care doresc sa investeasca la Bursa trebuie sa tina cont de faptul ca in 2005 se are in vedere denominarea leului, liberalizarea contului curent precum si scaderea in continuare a inflatiei. Asa ca in momentul in care doresti sa joci la Bursa trebuie automat sa-ti propui un anumit cistig”, ne-a declarat directorul Iebatrust.

Care este cistigul

“Este dificil de spus acum la sfirsit de an, fara a avea acces la datele financiare ale emitentilor, care va fi randamentul actiunilor societatilor listate la Bursa in anul care vine. Cred totusi, la prima vedere, ca aceasta crestere va fi de cel putin 25-30%”, spune Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest.

Si Marius Plugaru, directorul Iebatrust, estimeaza o crestere cu acelasi procent de cel putin 25-30%.

Domeniile care pot aduce un profit foarte bun

La fel ca in 2004 si in 2005 unele societati vor aduce investitorilor un profit mai mare decit cresterea medie anuala a indicelui BET, iar altele mai mic. De aceea se pune intrebarea care vor fi domeniile care pot aduce un randament bun investitiei noastre.”

In 2005 ne asteptam la un randament mai mare decit media busiera la societatile de constructii precum si la cele de servicii (prin acestea se inteleg societatile de investitii financiare precum si cele bancare)” ne-a mai declarat Emil Ogica. Tot spre aceste societati isi indruma clientii si directorul Iebatrust, dar crede ca si domeniul chimic este unul de luat in seama de investitori.