Pentru oamenii PSD, zilele acestea au fost deosebit de triste. Ministrii si secretarii de stat si-au facut fortat bagajele si au plecat care incotro, unii la partid, altii in vacanta. La Ministerul Economiei si Comertului (MEC) am asistat, ieri, la scene pe cat de penibile, pe atat de revoltatoare.

Astfel, in timp ce fostul ministru Dan Ioan Popescu discuta relaxat cu ziaristii in sala de conferinte, birourile de vizavi erau golite de mobilier. Nestingheriti, mai multi barbati carau de zor mese, scaune, dulapuri din cabinetele a doi secretari de stat, Iulian Iancu si Gavril Baican. Dl.

Iancu a dat dispozitie sa ducem tot mobilierul la sediul organizatiei PSD din Piata Universitatii, locul cunoscut drept "coada calului", ne-a spus unul dintre carausi. Acelasi spectacol jenant putea fi vazut si la cabinetul ministrului Dan Ioan Popescu. Oamenii PSD din MEC si-au luat talpasita cu mobilier cu tot.

Nu era nici o problema daca domniile lor si-ar fi adus mobila de acasa, insa dotarile din birourile secretarilor de stat au fost facute cu bani proveniti de la Distrigaz. Si pentru achizitionarea mobilierului din cabinetul ministrului s-a apelat la sprijinul unor societati din subordinea MEC, ne-au declarat surse autorizate.

Cu alte cuvinte, confortul si luxul din cabinetele distinsilor guvernanti ai PSD au fost asigurate din bugetele unor societati de stat. "In mod normal, aceste cheltuieli ar trebui sa apara in inventarele Distrigaz. Asta daca, intre timp, Consiliul de Administratie (numit de conducerea MEC) nu a aprobat casarea obiectelor de mobilier", sustin surse autorizate.

Potrivit legii contabilitatii, mobilierul achizitionat de o societate are o anumita durata de viata, dupa care poate fi scos la casat. In cazul de fata, mobila din MEC a fost achizitionata in 2000. "Totul s-a facut curat.

De pilda, sefii de la Distrigaz pot sustine ca s-a cumparat mobilierul pentru societate si ca a fost imprumutat ministerului, caz in care ar trebui sa se intoarca acum la Distrigaz si nu la sediul PSD de la "coada calului"", afirma aceleasi surse. Nimeni din cadrul Distrigaz nu a dat insa explicatii referitoare la cheltuielile efectuate de societate pentru confortul sefilor de la minister.

Am aflat insa, de la surse din afara societatii, ca mobilierul cabinetelor secretarilor de stat a costat peste 200 milioane lei. "Este vorba despre mobilier modern, realizat la comanda, de Mobexpert. Scaune imbracate in piele, dulapuri bagate in nise, mese de sedinta si multe altele", sustin aceleasi surse.

Astazi, la sediul MEC este asteptat sa vina succesorul lui Dan Ioan Popescu, Codrut Seres. Cum ieri, dupa pranz, biroul ministrului era complet gol, l-am intrebat pe dl. Dan Ioan Popescu unde va sta noul ministru. "Va avea un birou ce va fi adus din minister", a precizat Popescu. Seres va vizita unele birouri din minister si va face cunostinta cu oamenii.

Va avea astfel surpriza sa vada ca oamenii PSD si-au golit birourile inainte de a parasi ministerul. Probabil, noul ministru va fi curios sa afle adevarata poveste si sa ia masurile care se impun. Cu siguranta, noii proprietari ai Distrigaz se vor uita cu atentie prin inventare si-i vor lua la rost pe directori pentru fiecare leut pe care l-au cheltuit.