Un inalt oficial din serviciul de informatii al Statelor Unite, CIA, a anuntat ca va demisiona. Esta ultima din lantul de demisii de cand Porter Gross a venit la conducerea institutiei in luna septembrie. Serviciul de informatii american a fost criticat dur in legatura cu atacurile din 11 septembrie 2001.

Directorul adjunct in Departamentul pentru Informatii, doamna Jamie Miscik si-a anuntat echipa ca va demisiona, dar nu a precizat daca o face din proprie vointa sau daca i s-a cerut acest lucru.

Inaintea ei, 5 alti oficial de rang inalt si-au prezentat demisiile de cand la conducerea CIA a fost numit Porter Gross, un fost politician care a prezidat comisia pentru serviciile secrete din Congres.

Odata ajuns director CIA, domnul Goss si-a adus la randul lui in structurile de conducere ale organizatiei mai multi dintre fostii colaboratori.

Schimbarile au produs ingrijorare si nu putine au fost vocile care au spus ca domnul Goss inlocuieste profesionistii serviciilor secrete cu profesionistii jocurilor politice.

Cea care acum a anuntat ca demisioneaza, Jamie Miscik, a intrat in CIA in 1983 ca analist economic.

Ea fost numita director adjunct in mai 2002 si este responsabila cu pregatirea analizelor CIA pentru intalnirea zilnica a presedintelui Statelor Unite cu responsabilii serviciilor secrete.

Potrivit ziarului The New York Times, Jamie Miscik si-ar fi descris demisia ca pe o partea a unei evolutii naturale. Initial circulasera zvonuri ca ar fi fost obligata sa demisioneze.

Printre cei care au parasit CIA invocand motive personale, se afla si John McLaughlin, cel care i-a urmat lui George Tenet. Tenet s-a retras si el din functie dupa ce activitatea organizatiei pe care o conducea a fost dur criticata in legatura cu evenimentele din 11 septembrie 2001.

CIA nu a fost in stare, spunea comisia insarcinata cu investigarea atentatelor, sa prelucreze indiciile care ar fi dus la prevenirea acestor atentate.

Demisiile in lant nu reprezinta singurul punct slab din CIA. Organizatia are si un rival.

O lege recenta creeaza un puternic centru national pentru serviciile secrete, iar directorul acestei noi organizatii va coordona nu mai putin de 15 agentii.