La doua saptamani de la infrangerea lui Adrian Nastase in cursa pentru alegerile prezidentiale, fostul sef al statului, Ion Iliescu, cloceste din greu preluarea fraielor PSD.

In conditiile in care nu este membru PSD (!), Iliescu se comporta ca un adevarat dictator cu membrii partidului carora se pare ca le vor ramane sarmalele in gat dupa o tura de suturi primite de la fostul presedinte intr-o sedinta, la partid, acum doua zile. "Ati uitat de partid, ati pierdut spiritul de activist, din cauza asta am pierdut alegerile...".

Astfel a tunat Iliescu, ne-au declarat ieri surse din cadrul fostului partid de guvernamant.

Pierderile - cauzate de "mercenari"

Criza de isterie a batranelului apolitic (cel putin in acte) a avut loc in fata lui Adrian Nastase, liderul de forma al PSD, si in fata membrilor Biroului Coordonator, organismul de conducere al partidului, format din 17 pesedisti. Iliescu si Nastase au condus sedinta Biroului Coordonator al PSD, prima dupa ce toata lumea s-a dezmeticit si s-a lamurit ca partidul a pierdut alegerile.

Desi lider al partidului, Nastase nu a prea avut drept de replica la valurile de acuzatii si bobarnace aplicate de Iliescu lui si activistilor de partid, in general.

Sursele citate ne-au precizat ca intreaga discutie de la sediul partidului, care s-a dorit a fi o evaluare a partidului dupa esecul din alegeri si intrarea implicita in Opozitie, a fost monopolizata de Iliescu, care nu a avut cuvinte de lauda pentru nimeni.

Atacuri directe la Nastase se pare ca nu a lansat versatul politician, dar a avut ceva de comentat si in privinta esecului acestuia in cursa pentru alegerile prezidentiale. Aceleasi surse ne-au spus ca Iliescu ar fi tunat impotriva celor care l-au consiliat si sprijinit pe Nastase in cursa pentru Cotroceni.

Nastase a pierdut "pentru ca a lucrat cu mercenarii", a fost concluzia la care a ajuns batranelul de 74 de ani, in fata caruia nu indrazneste sa sufle nimeni.

Pe 1 ianuarie PSD lucreaza

Mania lui Iliescu s-a indreptat apoi catre liderii organizatiilor locale, dar si a celor de la centru, carora le-a "aranjat" sarbatorile, ne-au mai spus sursele citate.

Astfel, Iliescu i-a pus pe toti baronii si capii PSD, pusi pe tanjeala, la lucru inca din prima zi a anului 2005: "De la 1 ianuarie, toti trebuie sa se duca in tara si sa resusciteze organizatiile", a anuntat militareste Iliescu, facandu-le o bucurie tuturor.

Se pare ca la un moment dat tensiunea a devenit atat de mare incat Nastase ar fi batut cu pumnul in masa si ar fi spus: "Eu nu mai vreau nici o functie in partid. Sa-l conduca cine doreste!".

De mentionat ca dupa sedinta de acum doua zile, adica de marti, Iliescu a mai condus o reuniune de partid, ieri, cand a avut loc, la sediul PSD din bulevardul Ion Ionescu de la Brad, videoconferinta cu organizatiile locale.

Liderii de filiale nu au intervenit in cadrul acestei sedinte, ne-au spus aceleasi surse, dar de aceasta data Iliescu a ascultat mai mult si l-a lasat pe Nastase sa vorbeasca un pic mai mult. Astfel, Nastase i-a anuntat pe capii locali ca mai au cateva zile libere, in care sa se bucure de brad, de Mos Craciun si sarmale, dupa care i-a avertizat ca urmeaza greul.

Ceea ce inseamna ca se va trece la o analiza la sange a rezultatelor alegerilor, adica fiecare va trebui sa-si asume greselile si sa vada cat a indeplinit din criteriile de performanta stabilite inainte de alegeri.

Un partid dupa chipul si asemanarea lui Iliescu

Sursele citate ne-au mai spus ieri ca Iliescu pregateste o restructurare radicala a partidului, care sa inceapa de la baza si sa se duca pana la cei mai importanti lideri ai partidului, in acest moment. Iliescu vrea sa isi aduca la conducerea partidului toti oamenii pe care i-a tinut la sanul sau ani de-a randul.

Vorbim aici de Ioan Talpes, fost ministru de stat in Guverul Nastase, si celebra prietena a fostului Presedinte, Rodica Stanoiu, fost consilier prezidential. Aceleasi surse ne-au spus ca actualul lider al partidului, Adrian Nastase, si-a pierdut foarte mult din credibilitate si din autoritate, in special dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale.

In aceste conditii, este mai mult decat evident faptul ca pentru foarte multi din liderii de marca ai PSD, care s-au lafait multa vreme in posturi influente, publice si de partid, zilele de glorie se apropie de sfarsit. Primul pe lista, dupa Nastase, cu care Iliescu a tot avut meciuri de-a lungul timpului, poate fi Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor.

Acesta a fost primul lider important al partidului care l-a sfidat public pe Iliescu, declarand ca nu va mai ramane in partid, daca la carma acestuia va veni "un om ca Ion Iliescu". Episodul se petrecea dupa de Iliescu, inca sef al statului, l-a gratiat pe singurul cetatean roman care a subminat vreodata puterea de stat, infractorul Miron Cozma.

Nastase nu mai are cu ce ameninta

Fostul presedinte Ion Iliescu pare hotarat in acest moment sa preia partidul, condus in ultimii patru ani de Adrian Nastase, sa-l restructureze, sa-si aduca oamenii de incredere la conducerea lui, sa-l faca mai curat, mai uscat, mai altfel.

Este interesant de remarcat faptul ca daca pana acum Nastase, in calitate de prim-ministru, avea mai mult control asupra partidului si, de ce nu, asupra lui Iliescu, acum nu il mai poate santaja cu nimic pe fostul presedinte.

Sa ne aducem aminte ca in luna iulie a acestui an, imediat dupa rezultatul dezastruos al partidului de la alegerile locale, Iliescu i-a cerut socoteala lui Nastase pentru esec si a cerut o restructurare la sange a partidului. Nastase s-a enervat si i-a transmis lui Iliescu: "Viitorul nostru politic se desparte".

Mai mult decat atat, Nastase si-a scris si demisia din functia de lider al partidului. La acea data, presedintelui nu i-ar fi convenit ca primul ministru, Nastase adica, sa lase balta partidul si sa creeze o criza politica. Acum, insa, Nastase a pierdut alegerile prezidentiale, a pierdut mult din autoritatea pe care o avea in partid. Este presedinte al Camerei Deputatilor si atat.

Iliescu isi poate face jocurile in voie si poate ridica vocea la oricine doreste, fara ca Nastase sa il poata ameninta cu vreo demisie. In acest moment, data fiind interventiile transante ale lui Iliescu, care se comporta ca un lider al partidului, sper deosebire de Nastase, adevaratul lider, care parca a intrat in concediu, PSD se confrunta cu o situatie de confuzie generala.

Afirmatii pe care Nastase le lanseaza in eter prin aghiotantii sai sunt barate, contrazise si ingenunchiate imediat de tatuca Ion Iliescu, care pare sa dea astfel semnalul ca se intoarce. Si ar putea fi rau.

Sperietoarea anticipatelor, in viziune PSD

Una dintre metodele aplicate de catre presedintele ales Traian Basescu pentru a convinge PUR si UDMR sa treaca de partea Aliantei pentru formarea majoritatii parlamentare si, implicit, pentru impunerea unui Guvern nou-nout, a fost sperietoarea anticipatelor.

Atat umanistii, cat si maghiarii lui Marko Bela au simtit frisoane la auzul acestei idei, intrucat nu erau siguri ca vor mai ajunge in Parlament in ipoteza in care s-ar fi organizat alegeri anticipate. Aceasta idee le-a si grabit, de altfel, intr-o oarecare masura, alaturarea de Alianta PNL-PD.

Prima reactie publica a PSD legata de ideea alegerilor anticipate a venit de la marele baron local, Viorel Hrebenciuc. Acesta a spus ca, la o adica, partidului i-ar conveni alegerile anticipate. "Pe cine sperie alegerile anticipate?", s-a falit liderul PSD. Ideea anticipatelor i-a suras partidului lui Nastase care s-a gandit ca la un viitor scrutin ar avea mai mult succes.

Rebelul partidului, Victor Ponta, om de baza al lui Nastase, a adus din nou vorba despre alegeri anticipate acum doua zile, la dezbaterile din Parlament, cu ocazia votului dat pentru Guvernul Tariceanu.

Intr-un discurs foarte critic si "mare" pentru un politician atat de mic, Ponta a prezis in prima sa luare de cuvant ca deputat un viitor scurt Guvernului Tariceanu: "In aprilie ne intalnim din nou pentru un Guvern mai bun", a spus Ponta, cunoscut pentru luarile sale de pozitie radicale si, de multe ori, putin gandite inainte de a fi expuse.

In aceeasi zi in care Ponta se falea de la tribuna Parlamentului, a venit si replica subtila a lui Iliescu pentru "micul Titulescu" si pentru Nastase, implicit. Fostul presedinte, care nici macar nu s-a inscris in PSD, a dat impresia ca vorbeste in calitate de lider absolut al partidului si a decretat ca Romania nu are nevoie de alegeri anticipate.

Prin aceasta declaratie, fostul presedinte a dejucat inca o data planurile "opozitiei" firave din PSD, al carei lider este Nastase, adica aripa care nu l-ar vedea pe Iliescu in postura de sef al partidului, ci undeva la el acasa, ocupandu-se de gradinarit, eventual.

In acelasi context, Iliescu a dat un semnal clar prin care a aratat cine este seful si ca nu este dispus sa renunte la conducerea unui partid pe care l-a condus fara perdea sau voalat, din calitatea de sef al statului, timp de 15 ani.

Surprizele, dupa sarbatori

Referindu-se la o eventuala intoarcere a sa in fruntea PSD, Iliescu a spus, in mod cu totul ironic, avand in vedere intentiile evidente ale sale de "ocupare" a partidului, ca nu il intereseaza "in primul rand" sa devina presedintele social-democratilor.

Totodata, Iliescu a admis, eufemistic, avand in vedere iesirile sale din sedintele PSD, amintite mai sus, ca acest partid trebuie sa-si faca "o analiza solida". Acesta ar putea fi primul semn pe care Iliescu il da in ceea ce priveste curatarea partidului de elementele contraproductive si perdante la alegeri.

Cat priveste inscrierea sa in PSD, care nu s-a petrecut inca, fostul sef al statului a lasat sa se inteleaga ca asteapta sa treaca sarbatorile. "Credeti ca asta este o problema? Dupa sarbatori. Suntem in faza asta de asezare", a mai spus senatorul PSD.

Efectul Miron Cozma

In acest context, pierderea alegerilor si intrarea in Opozitie au insemnat pentru fostul partid de guvernamant un soc din care inca nu si-a revenit. Nastase ar fi trebuit sa fie presedinte, PSD sa formeze viitorul Guvern, iar Iliescu sa fie ales presedinte al partidului la Congresul de la inceputul anului viitor. Acesta era viitorul roz pe care si-l imaginase fostul partid de guvernamant.

Dupa pierderea alegerilor, mai ales dupa ce Iliescu s-a facut de ras si, mai mult, a facut PSD de ras, gratiindu-l pe criminalul Miron Cozma si apoi revocand decizia de gratiere, au inceput sa apara marile nemultumiri in partid.

Inainte de acest episod neplacut, in urma caruia Iliescu a cazut in dizgratia definitiva a societatii civile si a intregii clase politice, fostul presedinte era aproape un idol pentru membrii de rand ai PSD. Era aproape certa intoarcerea sa in partid ca lider suprem al partidului, la Congresul de anul viitor, nu ca presedinte de onoare.

Dupa "accidentul" Cozma, a aparut pentru prima data in istoria PSD intaia voce care l-a renegat pe Iliescu. Fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, a amenintat cu demisia din partid in cazul in care la conducerea PSD ar veni "un om ca Ion Iliescu".

Fiecare lider al partidului a incercat sa justifice declaratia lui Tanasescu, spunand ca a fost facuta "sub imperiul emotiilor", dar fostul ministru de Finante nu si-a retras nici pana astazi afirmatiile. Acum partidul este impartit in doua tabere: cea a lui Nastase si cea a lui Iliesu, mult mai solida si cu mai multe sanse de izbanda decat prima.

Pana la Congresul partidului din luna februarie, actul final al acestei piese tragi-comice, batalia va fi crunta in PSD.