Guvernul lui Calin Popescu Tariceanu a primit marti seara investitura cu un scor mai bun decit cea mai optimista previziune. Cum declaratiilor oficiale ale conducerilor PSD si PRM lasau sa se intrevada posibilitatea ca parlamentarii celor doua formatiuni sa voteze “in bloc” impotriva guvernului propus, acesta se baza pe 251 de voturi pentru, fata de, teoretic, 218 contra.

Marti seara insa, dupa numararea bilelor albe si negre introduse de parlamentari in urne, s-a constatat ca guvernul a fost investit cu voturile favorabile a 265 de parlamentari, in conditiile in care de la sedinta au lipsit 4 parlamentari. Este deci evident ca guvernul Tariceanu a primit investitura si cu ajutorul unor reprezentanti PSD sau PRM.

Cum votul a fost secret, este greu de speculat care au fost reprezentantii opozitiei care au considerat ca e mai bine sa voteze in favoarea noii puteri. Un deputat PD ne-a deslusit insa o parte a necunoscutelor.

Conform declaratiilor acestuia, dupa consumarea votului de marti seara, Ion Iliescu l-a felicitat pe Calin Popescu Tariceanu si i-a marturisit ca a votat in favoarea sa, “pentru stabilitate politica si pentru alternanta la guvernare”.

Foarte probabil, restul voturilor “neasteptate” au fost furnizate de “sindicalistii” din PRM- care au negociat cu reprezentantii Aliantei- si, poate, de cei ingroziti de perspectiva unor alegeri anticipate, care nu mai sint dispusi sa urce din nou Golgota negocierilor interne pentru accederea pe lista si a cheltuielilor de campanie.