Intrebarea-cheie pentru dealerii de valuta care isi fac socotelile pentru anul viitor pare sa nu mai fie daca sa vanda dolari, ci care vor fi monedele pe care le vor cumpara in schimb, comenteaza Reuters.

Majoritatea bancilor de investitii estimeaza ca dolarul va continua sa se deprecieze si in 2005, pentru al patrulea an consecutiv, dar identificarea monedelor care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma scaderii este mai dificila ca pana acum.

Economistii apreciaza ca euro si alte monede utilizate in mod curent in schimburile comerciale, care au influentat declinul devizei americane in ultimii trei ani, vor ceda locul monedelor din Asia.

Potrivit RBC Capital Markets, afacerea anului va fi vanzarea de dolari neo-zeelandezi pentru coroane norvegiene, in conditiile in care este de asteptat ca ratele dobanzilor din Norvegia sa creasca, iar cele din Noua Zeelanda sa scada. In ultimii trei ani, dolarul neo-zeelandez a castigat aproximativ 70% in raport cu dolarul american.

Si analistii de la Lehman Brothers isi sfatuiesc clientii sa vanda dolari neo-zeelandezi, dar in schimbul unui cos de monede, inclusiv cele semnificative.