Pretul camerelor foto digitale se va reduce cu 20%-25% din 2005, datorita eliminarii accizelor, masura prevazuta in noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Specialistii spun ca reducerea taxelor de import pentru camerele foto va dezvolta acest segment de piata si va descuraja piata neagra, care a luat amploare din cauza pretului ridicat al camerelor noi.

Unii distribuitori prevad chiar cresteri de peste 100a la vinzarile de camere foto in acest an, dupa ce vinzarile sint in crestere “galopanta” datorita tendintei cumparatorilor romani de a-si schimba vechiul aparat cu unul nou, digital. Micsorarea pretului camerelor este o certitudine, insa distribuitorii nu ne-au putut spune deocamdata care va fi exact pretul de achizitie.

Persoanele care doresc sa cumpere in acest an o camera foto digitala vor plati un pret mai mic deoarece, incepind de la 1 ianuarie 2005, importul acestor produse nu va mai fi “ingreunat” de asa-zisa taxa de lux, de 25%, care scumpea considerabil camerele foto pe piata romaneasca.

Eliminarea taxei de 25%, prevazuta in Codul Fiscal, va ieftini camerele digitale si, automat, va mari vinzarile, spun importatorii. “Vinzarile vor creste cu certitudine si sint doi factori care vor ajuta. Primul este dat de tendinta ascendenta a pietei, care practic s-a dublat in 2004 fata de 2003.

Al doilea factor este dat de renuntarea la acciza de 25% pentru camerele foto digitale aduse in tara incepind cu 1 ianuarie 2005. In momentul de fata, ne asteptam la o variatie pozitiva in volumul vinzarilor care, in 2005, poate depasi 150% din cifrele anului pe care il incheiem”, declara Simona Becheanu, director aprovizionare K Tech Electronics (Ultra Pro Computers).

Cele mai multe retele de magazine retail specializate se pregatesc de o cerere mare pe acest segment. “Vom urmari tendintele pietei. Estimarile noastre pe 2005 indica o crestere importanta a cererii de aparate foto digitale si scopul nostru este, evident, de a satisface aceasta cerere”, precizeaza Simona Becheanu.

Importatorii vor reincepe importurile de camere foto digitale la 1 ianuarie deoarece, in asteptarea noului Cod Fiscal, nu s-au mai adus multe camerele foto in ultima parte a anului trecut.

Competitia va regla piata

La sfirsitul lunii februarie, inceputul lunii martie (cind se vor epuiza vechile stocuri), camerele foto se vor ieftini semnificativ, mentioneaza distribuitorii. Cele mai avantajate vor fi produsele scumpe, la care impactul ieftinirii va fi mai evident. Un efect indirect al masurii de eliminare a acestei taxe este reorientarea clientilor care apelau la piata neagra.

Importatorii considera ca avantajul pretului mai mic nu va mai fi la fel de important, iar faptul ca marfa cumparata din magazin va beneficia si de garantie va cintari mai mult in decizia de cumparare.

Desi modificarea legii intra in vigoare de la inceputul anului, pina la momentul in care se va putea vedea efectul pe piata va dura aproape o luna, considera distribuitorii, care au facut un plan pentru a scapa de vechile stocuri si a face loc celor noi: dupa ce vor intra in tara primele importuri fara accize, va urma o etapa in care se va face o medie intre preturile mai mari ale aparatelor

aflate deja pe stoc si ale celor importate fara accize. Efectul deplin al eliminarii accizelor se va face simtit abia dupa ce si aceasta etapa se va incheia. O temere ar fi ca unii distribuitori sa nu ieftineasca aparatele digitale dupa 1 ianuarie 2005, asadar sa le introduca in tara fara acciza si sa lase acelasi pret de raft.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii (APTEDIC) spun insa ca asa ceva este de neconceput. “In mod cert, ieftinirea se va produce de la anul.

De altfel, este suficient ca un singur comerciant sa recurga la ieftinire pentru ca toti ceilalti sa o faca, fiind constrinsi de regulile competitiei”, spune presedintele Asociatiei.

O piata de 9 milioane euro

Piata aparatelor foto digitale din Romania s-a ridicat la peste 8-9 milioane de euro in 2004, spun reprezentantii APDETIC. “Dupa ieftinirea camerelor foto, piata se va dubla sau chiar se va tripla. Este foarte bine ca aceasta ieftinire se suprapune fericit cu tendinta cumparatorilor romani de a-si inlocui vechile aparate cu altele noi, digitale”, spune presedintele Asociatiei.

Piata de 8-9 milioane de euro reprezinta piata legala, dar specialistii spun ca piata gri si cea neagra totalizeaza vinzari de inca pe-atit. Piata ilegala va scadea considerabil pentru ca preturile din magazin se vor apropia de cele ale vinzatorilor “de pe strada”.

Nu numai pretul va cintari in decizie, ci si faptul ca un produs electronic se va vinde la pachet cu softul aferent (upgradabil gratuit) sau servicii de garantie.