Ieri, noul ministru al Culturii, deputatul liberal Mona Musca, a preluat oficial stafeta de la ex-ministrul Razvan Theodorescu. Preluarea s-a consumat insa numai simbolic, cu un pahar de sampanie si un schimb de replici insotit de un mic balet social din partea celui care isi incheia mandatul.

Noul ministru a anuntat insa ca nu va semna protocolul de predare-primire pana cand nu va primi toate informatiile pe care le-a cerut referitoare la activitatea legala, financiara si administrativa a Ministerului Culturii.

Printre acestea se numara: contractele de construire si amenajare a noului sediu al MCC, cheltuielile pentru organizarea de targuri, expozitii si turnee in strainatate, defalcate pe ani si pe actiuni, achizitiile de carte pentru biblioteci, sumele derulate de MCC pentru evenimentele aprobate prin hotarari de guvern, lista de achizitii si dotari pentru institutii publice din subordinea MCC, lista

editurilor finantate prin comanda de stat si sumele efectiv cheltuite cu acestea, situatia actiunilor intreprinse pentru protejarea patrimoniului, situatia cursurilor de pregatire a personalului ministerului, lista programelor din strainatate subventionate prin MCC, contractele de management incheiate cu directorii institutiilor din subordinea MCC s.a.

"Fara toate acestea nu se poate prelua onest si corect o asemenea responsabilitate. Dl. Theodorescu a fost de acord cu toate cererile noastre, dar fara a citi despre ce e vorba. Eu as fi citit daca cineva mi-ar fi propus alte cereri decat cele trecute in mod obisnuit in protocol".

Ministrul Mona Musca si-a prezentat o parte din colaboratorii foarte apropiati - deputatul PD Ioan Onisei (probabil unul dintre viitorii secretari de stat), specialistul in patrimoniu Sergiu Nistor, Delia Mucica, precum si foarte tinerii consilieri Horia Terpe si Marius Marin, cu care a declarat ca se mandreste.

In incheiere, Mona Musca a raspuns intrebarilor ziaristilor, marturisind ca ii e greu "sa se apuce de altceva", dar ca va continua sa activeze si ca parlamentar, avand deja cateva proiecte in derulare cu privire la secretul corespondentei, recalcularea pensiilor, abrogarea legii presei.

Cu privire la lipsa de transparenta a structurilor MCC, pe care a acuzat-o in trecut, din pozitia de parlamentar, ministrul a declarat: "Niciodata cand esti la guvernare nu iubesti transparenta, am citit despre asta, am vazut-o.

Sper sa nu ma schimb, iar informatiile pe care le-am cerut trebuie sa devina publice tocmai pentru ca ceea ce mi s-a parut a fi lipsa de transparenta sa se echilibreze acum. De-acum inainte, orice cheltuire a banului public va aparea pe site-ul MCC, la fel orice decizie pe care o vom lua.

Sunt bani publici, iar lumea trebuie sa stie tot ce se intampla cu ei, pana si ce detergent foloseste femeia de serviciu in institutie".

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care si le propune noul ministru al Culturii este o marire substantiala a bugetului acordat de Guvern acestui domeniu, promitand ca pentru a-si convinge colegii va folosi toate strategiile de negociere, dar va fi "si dura, si ferma".