Adriana Iliescu, o romanca in varsta de 67 de ani, profesor universitar, urmeaza sa nasca doua gemene in luna februarie. Dorinta femeii de a avea copii a fost atat de mare incat, in ciuda varstei, a apelat la o clinica privata de fertilizare in vitro pentru a ramane insarcinata. La aflarea acestei vesti, lumea medicala din Capitala s-a declarat socata.

Medicii specialisti spun ca un astfel de experiment este foarte riscant atat pentru mama, cat si pentru copii. Medicii cred ca fertilizarea s-a facut cu un ovul deja fecundat, care putea fi adus chiar din strainatate. Acestia sunt de parere ca inseminarea nu s-a facut in tara, deoarece legislatia privind reproducerea asistata medical impune o limita de varsta a viitorilor parinti.

La o astfel de varsta a mamei, calitatea produsului de conceptie este indoielnica, mai spun medicii. De asemenea, efortul metabolic al viitoarei mame este foarte mare, specialistilor fiindu-le greu sa creada ca organismul unei sexagenare poate rezista. Complicatiile pot aparea si din cauza tratamentului hormonal urmat de pacienta pentru a putea pastra sarcina, adauga medicii.

Doctorii ginecologi mai spun ca acest experiment incalca etica medicala. Incercari de acest gen s-au mai facut si in Occident, dar medicii au renuntat din cauza riscurilor foarte mari si a posibilitatii ca, in cazul in care se nasc sanatosi, copiii sa ramana orfani de la o varsta foarte frageda.