Au fost ani mai rai decat 2004, dar axa Pamantului nu s-a strambat niciodata, de cand ne stim. Ultima imagine a Terrei, cea mai pregnanta, e fara Purgatoriu: limbi de apa biciuie oamenii alungandu-i din Paradisul pacific direct in Infern...

Ultima imagine a lui 2004 in partea noastra de lume, in Romania, e o ploaie mocaneasca, neverosimila pentru ultimele zvacniri ale lui decembrie, sub care se schimba garda Puterii. Pentru romanul marunt, pentru romanul din statistici, 2004 e anul in care a fost bagat in seama.

Lui i s-au adresat candidatii in campania electorala, privindu-l gales in ochi, el a fost cocosat de promisiuni si in locale, si in parlamentare, si in prezidentiale. Romanul marunt a avut momentul lui de gratie, cu stampila in mana, in cabina de vot, atotputernic.

Pe urma, cum s-a intamplat intotdeauna, in capul lui se sparg toate, in capul lui se aduna toate, el, romanul marunt, e "capul de locuitor" - o sintagma care-l piteste in dosul cifrelor, care-l indeasa inapoi in multime. Se incheie un an agitat, de pe culoarele intortocheate ale Puterii maturi imense aduna mormane de vorbe si le duc la reciclat.

In 2004, in Romania, s-a vorbit cat pentru un cincinal, s-au tras sfori, s-au facut si s-au desfacut prietenii politice. "Schimbare" a fost cuvantul repetat ca o mantra in fata unui electorat peste care au trecut valuri de scumpiri, inundatii, alunecari de teren, un cutremur.

Comisia Anti-Saracie si de Promovare a Incluziunii Sociale - pentru ca fiecare problema a cetateanului are la noi comisia ei care s-o comande - a constatat cu satisfactie ca doar 23 la suta din populatia Romaniei traieste in saracie. Peste amaratii acestia defunctul Guvern a rasturnat cornul abundentei, facand din 2004 un An al Pomenilor.

S-a anuntat cea mai mare crestere economica din istoria postdecembrista a Romaniei si fiecare inca mai asteapta s-o vada in propriu-i buzunar ca sa poata striga ca este. Un cunoscut institut de sondare a opiniei publice, mult mai putin exaltat decat cele care ne-au inveselit campania electorala - a constatat ca unul din doi romani asteapta ca 2005 sa fie un an mai bun.

Zacamintele de optimism ale romanilor, daca s-ar putea transforma in combustibil conventional, ne-ar scoate din iarna. Si de ce n-am trage nadejde de mai bine, cand Guvernul Tariceanu si-a intrat rapid in paine, gratulandu-ne din chiar ziua in care a depus juramantul cu ordonanta de urgenta privind cota unica.

Sa ne aducem aminte ca tocmai cota unica l-a bantuit tot anul pe fostul presedinte Iliescu, precum stafia anticomunismului. Se pregateste o adevarata revolutie in fiscalitate, care chiar ne-ar putea face s-o ducem mai bine. Si pe hoti s-o duca rau, chiar rau de tot, cu sau fara tepele lui Basescu din piata Victoriei. Ne-am mai apropiat cu un an de Uniunea Europeana.

Noii ministri isi potrivesc scaunele in Palatul Victoria, si le ajusteaza. Dau semne ca nu vor sa traga de timp. Anul Nou se iteste deja dindaratul anului vechi, se trag petarde ca in gherila, se-aud buhaie si uratori si, asa suie cum a devenit, lumea ar putea fi la anul mai buna, Romania ar putea deveni o tara din care daca pleci sa-ti mai vina sa te intorci candva.