Cota unica de impozitare - favorabila oricarui angajat, indiferent de salariu

Incepand cu 1 ianuarie, cota de impozit pe profitul companiilor se va reduce de la 25 la suta la 16 la suta, iar sistemul global de impozitare a veniturilor persoanelor fizice va fi inlocuit cu o cota unica de 16 la suta.

Practic, fiecarei persoane care are mai multe locuri de munca ii va fi retinut un impozit de 16 la suta din venit (dupa ce i se scad contributiile sociale), acest impozit fiind final, fara a mai fi nevoita sa completeze declaratii de venit in 2006 pentru veniturile obtinute in 2005.

Pentru ca salariatii sa nu inregistreze pierderi din cauza aplicarii cotei unice, s-a instituit un sistem de deduceri a caror valoare scade pe masura ce salariul creste (ajungand la zero lei la nivelul de 30 milioane lei) si, bineinteles, in functie de numarul de persoane aflate in intretinere.

Trebuie precizat insa ca aceste deduceri personale se acorda o singura data, doar pentru veniturile din salariile obtinute la locul de munca de baza. "Acest sistem a fost gandit astfel incat salariatii cu venituri mici sa nu inregistreze nici un fel de pierderi", a declarat, ieri, Ionut Popescu, ministrul Finantelor.

Deduceri personale de pana la 6,5 milioane lei, pentru ca nimeni sa nu piarda

Pentru a evita majorarea impozitelor platite de romanii cu venituri mici, noul guvern a decis majorarea valorii deducerilor acordate pentru salarii brute de pana la 10 milioane lei la nivelul de 2,5 milioane lei (pentru cei fara copii in intretinere), dupa care valoarea acestora scade progresiv.

Pentru cei care au copii in intretinere s-a stabilit ca cea mai mare deducere va fi de 6,5 milioane lei (pentru cei cu patru copii in intretinere). Cei aflati in aceasta situatie si care au salarii brute de pana la 7 milioane lei nu vor plati nici un fel de impozit pe venit.

Astfel, un roman fara persoane in intretinere si cu un salariu cuprins intre 3 si 10 milioane lei nu va plati deloc impozit pe venit pentru 2,5 milioane de lei din salariu, fata de nivelul anterior de 2,3 milioane lei. Conform datelor prezentate de reprezentantii Ministerului de Finante, romanii cu salarii lunare brute de 4 milioane lei vor datora statului impozite mai mici: 131.

200 lei in loc de 183.000 lei. Insa romanii cu salarii peste 30 de milioane lei nu vor mai beneficia de deduceri personale. In cazul acestora, reducerea cotei de impozitare face mai mult decat sa compenseze eliminarea deducerilor.

Romanii cu un salariu brut de 30 de milioane vor avea de cheltuit in plus pana la 3,3 milioane de lei (in functie de numarul de persoane pe care le are in intretinere), impozitul pe venit scazand la 3,9 milioane lei.

Cresc impozitele pe dividende si pentru microintreprinderi

"Ca orice masura economica importanta, cota unica de impozitare are efecte pozitive, dar si unele efecte secundare. Ne asteptam la o reducere a veniturilor bugetare si, pentru a nu crea un dezechilibru major, unele impozite vor fi ajustate", a explicat ministrul Finantelor.

Una dintre masuri se refera la majorarea cu cinci puncte procentuale a impozitelor pe dividende pentru persoanele fizice, urmand sa ajunga la acelasi nivel cu cota perceputa companiilor, de 10%, a precizat Ionut Popescu. Reamintim ca, initial, Cabinetul Nastase intentiona sa majoreze cu cinci puncte procentuale si impozitul pe dividendele primite de firme, pana la 15%.

O alta masura consta in dublarea impozitului perceput microintreprinderilor, de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri. "Nimeni nu poate spune ca acest impozit este mare. Dar, intr-o buna masura, sistemul microintreprinderilor a fost folosit pentru plata salariilor mari, astfel incat sa se evite achitarea CAS-ului.

Cine nu doreste sa plateasca astfel poate opta pentru cota de 16% a impozitului pe profit", a explicat Ionut Popescu. De asemenea, impozitul pe venitul agricol va creste si el la nivelul general de 16%, de la 15% in prezent.

Deoarece veniturile nu se mai globalizeaza, anumite deduceri specifice se reduc, iar cele economice dispar

Statul incearca sa piarda mai putini bani nu neaparat prin majorarea anumitor impozite, ci si prin micsorarea valorii unor deduceri acordate in prezent. Astfel, impozitul pe chirii va ramane la 16%, insa deducerile acordate proprietarului pentru reparatii ale imobilului inchiriat vor fi recunoscute in limita a 25%, fata de 50% in prezent.

De asemenea, si cheltuielile forfetare pentru drepturile de proprietate intelectuala vor fi deductibile in limita a 40% (fata de 60% in prezent) si de 50% (fata de 70%) pentru lucrarile de arta monumentala. Pentru veniturile din drepturi de autor se aplica o cota de 10% cu retinere la sursa in cursul anului, urmand ca la sfarsitul anului sa se aplice venitului net cota unica de 16%.

Pentru castigurile din jocuri de noroc, se aplica un impozit de 20%, fara a se mai acorda nici un fel de deducere. O veste proasta este aceea a eliminarii majoritatii deducerilor economice. Datorita faptului ca veniturile nu se mai globalizeaza, se pastreaza doar deducerea in limita a 200 de euro/an pentru pensiile ocupationale.

Deducerile de 15 milioane pentru termopane si reabilitarea termica a locuintei, de 200 euro pentru asigurarea locuintei si pentru asigurarile private de sanatate nu se mai regasesc in noua forma a Codului Fiscal.

ADEVARUL - George Solomon, Raluca Barbuneanu