In fiecare an in ajunul Revelionului, vanzarile marilor magazine bat recorduri, romanii dand navala sa faca cumparaturi pe ultima suta de metri. Cu doar cateva ore inainte de noaptea dintre ani, cei care nu si-au facut cumparaturile si se incumeta sa faca fata aglomeratiei, pot cumpara produse mult mai ieftine. Magazinele au oferte speciale in acest sens pentru a atrage cat mai multi clienti.

Astfel, cei care opteaza pentru supermarket-urile Cora, Billa si Carrefour, pot cumpara, cu preturi mult mai reduse, urmatoarele produse: ulei, zahar, bere, vin, apa plata si minerala, sucuri, mezeluri si altele. Pentru reducerea aglomeratiei, marile magazine au venit cu strategii speciale.

Cumparatorii pot gasi usor produsele cele mai ieftine, acestea fiind asezate in partea stanga a fiecarui stand. De la intrarea in magazin, traseul care este parcurs de cumparator impingand caruciorul este bine calculat pentru ca in momentul in care se ajunge la standul care il intereseaza, in stanga jos sa gaseasca produsul cu cel mai mic pret.

In marile magazine preturile cresc atat pe orizontala dinspre stanga spre dreapta, cat si pe verticala, astfel incat cel mai scump produs se afla in dreapta sus. De exemplu, la raionul de ulei din magazinul Billa, in stanga jos poate fi gasit uleiul Clever, cel mai ieftin, la 31.690 lei/litru, alaturi de el fiind situat uleiul Universal (33.990 lei), urmeaza Ulvex (36.490 lei), Unisol (37.

990 lei) si Floriol (40.490 lei). Ultimul pe raft este un produs la promotie - Soreanca (36.990 lei). In general, produsele la promotie se gasesc langa cel mai scump produs, fie la marginile rafturilor, fie in mijlocul acestora.

Acesta este asezat strategic pentru a atrage privirea nu doar pe a celor care vor sa cumpere ceva mai ieftin, dar si pe a celor dispusi sa dea mai mult pentru un produs nou si de calitate. La Billa, pungile cu faina Baneasa si Dobrogea, care costa 15.990 lei, respectiv 19.

990 lei, sunt puse la vedere, astfel incat cumparatorii sa le poata vedea si sa le sara in ochi pretul, care este mai redus decat cel practicat pe piata. In magazinul Cora, cel mai ieftin vin este Aligote Dobrogea, ce poate fi cumparat cu 74.990 lei sticla. Langa acesta sunt situate vinurile Sec de Murfatlar (109.990 lei/sticla) si Sauvignon Blanc (179.990 lei/bucata).

Primul in standul de vin din Carrefour este Riesling Jidvei, la 72.990 lei sticla, unul dintre vinurile cu cea mai mare cautare in randul cumparatorilor. In toate magazinele, produsele considerate "cele mai bine vandute" sunt la indemana cumparatorilor. Ele sunt situate la nivelul ochiului sau mainii cumparatorului, astfel incat sa fie observat foarte usor.

Totodata, in magazine, sucurile Coca Cola, Pepsi, Fanta sau Cappy Tempo sunt cele mai bine situate, fiind cele mai usor de remarcat. Se poate cumpara astfel o sticla de suc la 2 litri cu doar 30.000 lei.