Cabinetul Tariceanu pare hotarat sa-si respecte promisiunile din campania electorala, introducand extrem de rapid cota unica de impozitare, asumandu-si chiar si riscul producerii unui dezechilibru macroeconomic, fenomen ce ar putea duce la tensionarea relatiilor cu FMI.

Ordonanta de urgenta privind introducerea cotei unice de impozitare de 16%, adoptata miercuri seara in prima sedinta de Guvern a Cabinetului Tariceanu, a iscat vii controverse. Cota unica este valabila atat pentru veniturile persoanelor fizice, cat si pentru cele ale societatilor comerciale.

Ministrul de finante Ionut Popescu a simtit nevoia sa iasa ieri si sa explice aceasta masura considerata una "revolutionara". Potrivit acestuia elementul cheie al masurii adoptate e renuntarea la procedura de globalizare a veniturilor si inlocuirea cu impozitarea fiecarui venit in parte.

Marea problema a punerii in aplicare a masurii acesteia va fi insa capacitatea statului de a acoperi golurile lasate de scaderea cotei de impozitare. Chiar si Ionut Popescu a recunoscut ca s-ar putea pierde foarte multi bani. "Am facut o situatie privind scaderile care ar fi la bugetul statului si sunt insumate la 32 mii de miliarde lei", a mai spus Popescu.

De altfel, tocmai incapacitatea de acoperire a acestor goluri va putea duce la scaderea brusca a nivelului de trai si cresterea accelerata a inflatiei.

Dezavantaje pentru micii intreprinzatori

in aceste conditii, Cabinetul Tariceanu a trebuit sa gaseasca alte formule de atragere a banilor la bugetul statului. Fara a fi neaparat creionata o strategie fiscala clara, totusi s-a decis marirea altor impozite astfel incat golul de cel putin 32 mii de miliarde sa fie intr-o anumita masura acoperit. "Am marit impozitul pe venit la microintreprinderi de la 1,5% la 3%.

in ceea ce priveste veniturile din chirii, si aici a fost introdusa cota unica de 16%, in schimb am redus deducerile. Pana acum veniturile din chirii se globalizau, intrau pe acea plaja de impunere si se aplica o deducere de 50%. Noi am redus aceasta deducere la 25%", a mai explicat ministrul Ionut Popescu.

S-a decis si renuntarea la scaderea cu doua procente a contributiei personale la fondul de asigurari de sanatate, anuntata de Cabinetul Nastase prin bugetul pe 2005. "Din dublarea impozitului la microintreprinderi se va obtine un surplus de 5.

400 de miliarde, din faptul ca nu am trecut la reducerea cu cele doua puncte procentuale a contributiei la asigurarile sociale, ele ramanand asa cum sunt si pana acum, mai ramane in buget cu aproximativ 9.700 de miliarde", a calculat Popescu. Totusi daca situatia recuperarilor ramane aceeasi, lipsa a 32.000 miliarde va fi acoperita cu doar 15.000 miliarde.

"Masura este doar in aparenta buna"

Liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu (foto), este de parere ca aplicarea cotei unice este doar in aparenta buna. "Din punct de vedere personal, da, cred ca e mai avantajos, desi doua milioane de salariati nu vor beneficia de majorari. in schimb, este o lovitura data solidaritatii sociale, structura de baza a constructiei sociale, prin presiunea fiscala asupra micilor contribuabili.

Mecanismul nu duce la flexibilizarea fortei de munca. Patronul va fi stimulat sa ia dividende decat sa investeasca in crearea de locuri de munca". Bogdan Draghici, liderul Federatiei Functionarilor Publici, spune ca "majorarile simtite de bugetari nu vor fi mari. Vor fi avantajati doar functionarii din administratia centrala care castiga mai mult.

Noi credem ca aceasta masura trebuia corelata cu reducerea contributiei de asigurari sociale".

Avantaje pentru salariatii care au venituri mici

Salariatii cu venituri mici vor beneficia de deduceri diferentiate in raport de numarul persoanelor aflate in intretinere si de nivelul veniturilor de natura salariala. Pentru persoanele fizice care realizeaza un venit lunar brut de pana la 10 milioane lei inclusiv, deducerile variaza intre 2.500.000 (aplicabile celor fara persoane in intretine) si 6.500.

000 (pentru cei cu patru sau mai multe persoane in intretinere). Practic, cei care nu au copii, la acelasi venit brut, castiga mai mult din diferenta de impozit decat cei care au persoane in intretinere. Cei din urma primesc insa o compensare dubla la venitul real prin deducerile mari de care beneficiaza, care se scad din baza de impozitare. Acestia vor avea salariul net mai mare.

si cei cu venituri de peste 30 milioane de lei sunt avantajati. Pentru ca, in ciuda faptului ca nu vor mai beneficia de deduceri, ei practic vor avea cresteri salariale cuprinse intre 3 si 7 milioane lei.

FMI a cerut o evaluare exacta

Principalul inamic al masurii adoptate de Executiv ar putea fi Fondul Monetar International, in cazul in care nu se calculeaza exact pierderile la buget si nu se acopera astfel incat sa nu se produca dezechilibre.

Atat Ionut Popescu cat si Calin Popescu Tariceanu au recunoscut ca reprezentantii Fondului s-au precipitat la aflarea vestii si au cerut ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa se creioneze clar intreg impactul bugetar, cu efecte si contraefecte.

RAFO Onesti ramane cu datorii

Ministrul Finantelor a admis chiar ca se va pune problema unei rectificari bugetare la inceputul lunii martie in cazul in care efectele masurii se vor dovedi a fi, pe termen scurt, nocive economiei romanesti. in acest context, din dorinta de a nu mai ingreuna bugetul cu alte datorii, trebuie spus ca Executivul a mai decis si suspendarea ordonantei de stergere a creantelor RAFO Onesti si CARO.

Timp de 90 de zile se vor analiza efectele produse deja de masura adoptata de cabinetul Nastase in urma cu o luna de zile. De asemenea ia in calcul si o masura similara si cu cele privind SNTR.